Reisverhaaltjes.nl

PALMBOMEN

9 PALMEN

Als je aan vakantie denkt, zie je hoogstwaarschijnlijk een palmboom voor je. Er is geen plant te bedenken die meer met de tropen wordt geassocieerd als een palmboom!

Denk je aan palmbomen, dan zie je zee, strand, zon, kokosnoten, een coctail, noem maar op. Misschien zie je je zelf al met een boek in een hangmat liggen ergens op een tropisch eiland. Zelfs van een plaatje van een palmboom word je al helemaal blij. Ik tenminste wel!

VERLATEN STRAND MEXICO

Ik fotografeer ze altijd. Vandaag een aantal foto’s van bijzondere palmen!!

Toen ik afgelopen januari op een ligbedje op het strand op Mauritius lag en de palmbladeren boven mijn hoofd zag, pakte ik mijn camera en maakte de een na de andere mooie foto. Voor op Instagram!

uitzicht vanaf mijn ligbed

Deze foto’s doen het altijd goed op IG. Regelmatig krijg ik reacties zoals: ”hier word je helemaal vrolijk van”, of ”ik wou dat ik nu onder een palmboom lag” enz

palmblad

PALMBLAD

palmblad

palmbladeren

Heerlijk!

Heb je er weleens op gelet, dat er heel veel verschillende soorten zijn? Wel 4000!!  Ze zijn al 40 miljoen jaar op aarde, misschien zelfs wel langer! De meeste palmen komen van nature voor in de tropen of subtropen. Voor Nederland en België zijn er een aantal winterharde soorten zoals de Trachycarpus fortunei, die wel 18 graden vorst kan verdragen. Deze hebben we zelf ook in de tuin!

PALMBLAD IN ONZE TUIN

De meest bekende palmboom is natuurlijk de kokosnootpalm!

kokosnoot palmboom

Een kokosnoot blijft drijven en op die manier verspreiden ze zich van eiland naar eiland/vaste land! Palmen kunnen op veel grondsoorten leven, als ze maar goed doorlatend zijn!

Dit zal je niet vaak zien. Palmbomen die horizontaal op een rots groeien!

palmbomen die zijwaarts aan de wand groeien

En deze palm groeit ook wel heel bijzonder!

bijzondere groei van een palmboom

Palmen ontwikkelen steeds één nieuw blad. Dit groeipunt wordt de speer genoemd!

Zelf vind ik de reizigerspalm één van de mooiste palmbomen! Het blad heeft iets van een bananenboom. Ze komen oorspronkelijk uit Madagaskar. We zagen deze ook veel op Mauritius!

travelerspalm

palmboom Jamaica

Palmen bloeien pas na een paar jaar. Sommige pas na 50 jaar zelfs. De bestuiving gaat via de wind. Vruchten van palmbomen heten steenvruchten of bessen.

vruchten palmboom

vruchten palm

De palmboom wordt inmiddels al zo’n 5000 jaar gecultiveerd door de mens. Dit begon in het Midden-Oosten met de dadelpalm, maar werd al snel uitgebreid naar andere regio’s en ook met andere palmsoorten!

Dadelpalmen zie je veel langs de Nijl in Egypte!

Dadelpalmbomen in Egypte

Deze palmbomen in Senegal vond ik ook bijzonder mooi!

palmen senegal

Nog een aantal andere palmsoorten:

palmbladeren

palmbomen

palmbomen Bali

palmboom

palmboom

palmboom

palmbomen india

Palmboom met ‘krokodillentanden’ op de stam!

palmboom met krokodillentanden op de stam

Deze heeft stekels op de stam

palmboom mauritius

stekels op de stam van een palmboom

Enorme palmbomen met dikke stammen en grote bladeren:

stam palmboom

dikke stam palmboom

reuzenpalmbladeren

STAMMEN PALMBOMEN

Ik denk dat je nu wel genoeg palmen hebt gezien en zin krijgt om naar een tropisch oord te gaan!

palmbomen Sri Lanka

Hou jij ook zo van palmbomen en fotografeer jij ze ook altijd?

2 gedachtes aan “PALMBOMEN

 1. Mary Margaret Ossevoort de Carrera.

  Hola, mijn naam is Mary M Ossevoort de Carrera. Ik woon nu twee en een half jaar in Ecuador en ben mijn hele leven al zo’n beetje verliefd op alle soorten palmbomen die er op deze wereld bestaan en raak er ook hier in dit mooie land niet op uitgekeken. Ik blijf ze bewonderen en heb ze ook bijna op al mijn foto’s staan. Ook heb ik al een stuk of zes diverse soorten in mijn tuin staan. Ik blijf ze mooi vinden, net als andere tropische planten trouwens, zoals Bougainvillea’s en Brugmansia’s enz…

  Ik vind de foto’s die je gemaakt heb erg mooi en vind het leuk voor je dat je zulke mooie reizen kan maken. Ik wens je nog heel veel plezier met je volgende tropische reizen!

  Groetjes..

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankjewel voor je leuke reactie Mary! Ik ben er ook helemaal dol op en wat heerlijk dat jij palmen in je tuin hebt staan.Er zijn zoveel soorten he? Zelf heb ik 1 winterharde en een paar soorten die ik de hele winter binnen moet houden. Bijzonder dat jij in Ecuador woont als Nederlandse. Een prachtig land overigens, ik maakte er een rondreis in 1997!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.