Reisverhaaltjes.nl

PALMEN

een blik in onze tuin

Als je aan tropische oorden denkt, zie je vast een mooie blauwe heldere zee, parelwitte stranden….maar zie je ook palmbomen voor je…kun je het daarmee eens zijn ? Ik wel iig. Ik hóú niet van palmbomen; ik ben er dól op !

Ik zou onze hele tuin er wel vol mee willen zetten….maar ze zijn aardig prijzig ! We hebben een aantal palmbomen in onze tuin en hiermee creëer je een zéér tropische uitstraling….toch heel wat mooier dan een conifeer of buxus ? Je bent toch het grootste gedeelte v/h jaar thuis, al zou ik liever het grootste gedeelte v/h jaar willen reizen… Om een beetje in buitenlandse sferen te blijven hebben wij in onze tuin veel aparte planten en daar genieten we elke dag van..

palmbomen in onze tuin

Er komen tegenwoordig steeds meer palmbomen op de markt, ook wat meer winterharde soorten. De meest bekende palmboom is wel de Trachycarpus Fortenei ! Een palm die wel -15 / -17 vorst kan verdragen….Deze palm heeft een harige stam en heeft waaiervormig blad. De grondsoort maakt niet veel uit, zolang het maar goed waterdoorlatend is. Zet deze palm op een beschut plekje, anders waaien de bladeren kapot ! Je ziet deze plant veel in tuincentra en ook bij de meeste bloemenzaken kun je deze palm wel kopen.( De stamhoogte bepaalt de prijs…) Je kunt deze plant dus in de volle grond zetten, want zulke strenge vorstperiodes hebben we in Nederland niet vaak ! In een ander verhaaltje zal ik meer uitleg geven, hoe je hem beschermt tegen strenge vorst en sneeuw…

trachycarpus fortenei

Trachycarpus Fortenei

Zelf vind ik de Phoenix ( roebelenii ) erg mooi omdat ze zo’n sierlijke uitstraling hebben ! Je ziet deze palm ook vaak als meerstammig. Deze palmen kunnen wel 3 m. hoog worden in Nederland, mits je hem in de winter in huis haalt, ( dat zal waarschijnlijk niet passen ! ) of in een verwarmde kas houdt….deze palmen zijn nl. niet winterhard ! Houd ze dus in de pot ! Van een paar graden vorst gaat de plant niet meteen dood, maar het blad wordt wèl wat bruinig. Deze palm staat ook niet het graag in de volle zon, zet deze in halfschaduw ! Deze palm heeft veel water nodig, mag nooit droog staan ! Knip na de zomer een paar onderste bladeren af, dit bevordert de groei ! Hieronder de Phoenix !

phoenix palm

Dan hebben wij ook nog meerdere  Hyophorbe palmen( flessenpalm ) Deze palm is ook niet winterhard en hebben we in de winter in huis staan. Deze soort groeit traag. Zomers kun je deze rustig buiten zetten op een lichte plaats in halfschaduw.

Uiteraard zijn er nog veel meer palmbomen verkrijgbaar in Nederland, ik zou zeggen google maar eens even….Ik wil in de toekomst ook graag meer soorten palmen in onze tuin, want palmen mogen zeker niet ontbreken in een (sub) tropische tuin. Één of liefst meerdere zorgen voor een schitterende uitstraling en als het zomer in ons land is, dan waan je je echt in het buitenland !

Heb jij ook een palmboom in je tuin, of meerdere ?

 

2 gedachtes aan “PALMEN

 1. Roger

  Hallo, leuk dat ik bij toeval je verhaaltje lees. Heb je toevallig ervaring met een canariensis en chilensis in volle grond. Ik vraag u dit omdat ik lees dat u er dol op bent. Het zijn mijn kinderen net niet maar kan wel boos worden als mensen een palm kopen voor 1 seizoen en weg laten teren in de kou. Zelf heb ik het een en ander staan en bamboe ook.trachycarpus fortunei zelfkweek als stekjes -18 allemaal overleefd jaren terug. hele mooie exemplaren van. Nu de dactylifera aan het kweken en afwachten.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Goedemorgen Roger. Leuk dat je mijn verhaaltje hebt gelezen en dat jij ook dol op palmen bent!
   Zelf heb ik ook 2 canarienssis palmen. Het zijn mooie palmen, die op de Canarische Eilanden in het wild groeien. Ze kunnen inderdaad wel een paar graden vorst verdragen, tot -5 ongeveer, maar niet te lang…Ik heb ze beide in grote potten en zet ze in de winter binnen. Zomers hebben ze veel water nodig! De chilensis kan veel beter tegen vorst. Heeft zelfs vorst nodig! Deze palm komt uit Chili.De palm kan -15 in Nederland wel verdragen. Ik heb hem zelf (nog) niet. De dactylifera is ook goed winterhard, maar mag absoluut in de winter niet te nat staan! De trachycarpus fortunei die heb ik zelf ook. Deze palm komt makkelijk ieder jaar de winter door. Op het moment staat deze palm in bloei, wel bijzonder! Ik vind palmen schitterend in de tuin en het is inderdaad zonde als mensen ze niet verzorgen. (De bruine dode bladeren niet afknippen enzo) Veel plezier en succes met je palmbomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.