Reisverhaaltjes.nl

PAMUKKELE

pamukkele in turkije

De eerste keer dat ik in Turkije was, was in 1988, ik was toen 25 jaar ! Turkije was toen nog authentiek ! Ik was in één klap ‘verliefd’ op dit prachtige land met de zeer vriendelijke bevolking !!

We gingen gezellig met vrienden en verbleven twee weken in het kleine dorpje Turgutreis, vlakbij Bodrum aan de westkust ! Vanaf het vliegveld Dalaman was het behoorlijk lang rijden toen…4½ uur, maar door een prachtige bergpas, op zich al een excursie !

We hadden een appartement aan het strand. Toentertijd was Turkije nog niet erg toeristisch en alles was nog belachelijk goedkoop ! Zo gingen wij dagelijks naar de supermarkt en betaalden voor een heel brood, slechts een paar dubbeltjes !! En wat hadden ze er heerlijke chocoladepasta mèt nootjes…dat heb ik in Nederland nog nooit in de winkel zien liggen ! Het eten was trouwens allemaal heerlijk in Turkije. We aten vaak mixed grill met eigengemaakte frietjes en altijd kreeg je een glaasje raki !! Tussen de middag aten we vaak een heerlijk broodje köfte !

Heel erg leuk vond ik de winkeltjes. Overal werd je ( toen al ) naar binnen getrokken en kreeg je eerst thee…de bekende appelthee uit de kleine glaasjes ! We leerden de Turken Nederlandse woordjes en zinnen zoals : allemachtig prachtig achtentachtig….ha bah, wat flauw…maar we hadden enorm lol, want de Turken konden dit haast niet uitspreken !

Wat hadden ze er leuke kleding en al die winkeltjes met leren jassen en de goudwinkeltjes niet te vergeten. Ik sleepte heel wat mee terug naar Nederland ! Ook had je veel nepkleding van bekende merken…dit mag je nu allemaal niet meer in Nederland invoeren !

ik aan wandelen in turgutreis, turkije

That’s me….in Turgutreis !

Natuurlijk wilden we ook wat meer van het land zien, dan alleen strand. Dus boekten we een excursie naar het bekende Pamukkele ! Een behoorlijk end rijden vanaf Turgutreis, ook ruim vier uur, maar zeer de moeite waard !

Pamukkele is een natuurfenomeen in Turkije. Het betekent ‘ kasteel van katoen’ ! Via een groot aantal terrassen loopt sterk kalkhoudend water van een helling. Dit water is erg warm ( 35 ! ). Van afstand lijkt dit net katoen…ik vind het ook wat lijken op bevroren watervallen van afstand !

pamukkele de terrassen, met witte kalk en lichtblauw water

de witte kalk

Destijds mocht je daar overal nog lopen en lekker pootje baden of helemaal badderen in het warme water. Nu heb ik gelezen dat je alleen nog maar over de wandelpaden mag lopen en niet  overal mag badderen. Grote delen zijn nu afgesloten en beschermd. Door de vele toeristen is het behoorlijk aangetast….het witte kalk is niet zo wit meer…en het water niet zo mooi lichtblauw meer, maar het blijft een unieke plek om te bezoeken !! Het is absoluut een bezoek waard !

In de buurt kun je ook de Romeinse ruïnes van Hiërapolis bezoeken !

Ben jij wel eens in Pamukkele geweest ? Wat vond je ervan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.