Reisverhaaltjes.nl

PORT LUIS

WATERFRONT PORT LUIS

Na de botanische tuin namen we een kijkje in de hoofdstad van Mauritius: Port Louis

Het is de grootste stad op het eiland en ligt in het noordwesten aan de voet van het Moka gebergte. De stad telt ongeveer 140.000 inwoners!

Ik had helemaal niet verwacht dat Mauritius zo’n modern eiland zou zijn. Van noord naar zuid loopt een goede weg, grotendeels snelweg. Net als in Nederland wonen er op Mauritius arme en rijke mensen. Maar je ziet alleen maar mooie, (vrij) nieuwe auto’s rijden. Ik heb geen enkele oude auto zien rijden! Dus òf men kan er geen een betalen, òf men koopt meteen een hele mooie. Je ziet het meest Japanse auto’s, zoals de Toyota. Het verkeer rondom de hoofdstad is enorm druk en is net als in zoveel steden een groot probleem!

Ik zal eerst in het kort wat vertellen over de geschiedenis van Mauritius

Rond 900 wisten de Arabieren al van het bestaan van dit eiland. De Portugezen (zeelieden) gebruikten als eerste het onbewoonde eiland als tussenstop van Europa naar Azië.

Een paar jaar later, in 1598 werd het eiland gekoloniseerd door de Nederlanders, olv Wybrand van Warwijck. Hij noemde het eiland naar Prins Maurits. Zo ontstond de naam Mauritius!

De Nederlanders zagen vreemde vogels op het eiland: de Dodo. Een loopvogel van een meter hoog. Deze vogel was makkelijk te vangen omdat het dier geen vijanden kende en niet kon vliegen dus. Ze doodden velen en aten ze op, maar vonden ze niet erg lekker smaken. Vandaar dat ze de vogel ook wel ‘walgvogel’ noemden! Je hebt vast wel van de Dodo gehoord!

dodo

Toen men het eiland ontdekten bestond het voor 98% uit tropisch regenwoud. De Nederlanders ontwikkelden succesvol de suikerteelt. Hierdoor werden vele bomen gekapt. Doordat men de Dodo’s doodknuppelden (vaak zomaar) en door de ontbossing is de vogel helaas uitgestorven…

De Nederlanders hebben dus veel kapot gemaakt op het eiland. Toch is nu de voornaamste bron van inkomen nog steeds de suikerteelt!

Toen het eiland in 1695 door een orkaan werd getroffen, had men geen zin om opnieuw in het eiland te investeren. De Nederlanders verlieten het eiland en verhuisden naar Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika)

Rond 1721 kwamen de Fransen op het eiland. Ze noemden het eiland Ile de France. De Fransen haalden slaven uit Madagaskar om op de suikerrietplantages te werken.

In 1810 werd het eiland veroverd door de Engelsen. Nu werd het eiland Brits-Mauritius genoemd. In 1855 schaften de Engelsen de slavernij af en in 1968 werd het eiland onafhankelijk, maar de Engelse Koningin Elisabeth II bleef wel staatshoofd.

Sinds 1992 is Mauritius een democratisch republiek met als staatshoofd: Ameenah Gurib Fakim!

De officiële taal is Engels en men rijdt er links. De bevolking spreekt echter voornamelijk Frans!

Er wonen 1,3 miljoen mensen op het eiland en zoveel toeristen bezoeken dit eiland tegenwoordig ook per jaar!

Er wonen veel afstammelingen van de negerslaven (Creolen), Hindoes, Chinezen en Europeanen. 52% van de bevolking is Hindoe, 30% is christen en 17% is moslim en 1% overige. Elkaars religie wordt gerespecteerd, er zijn geen problemen op het eiland! Je ziet op het eiland kerken en moskeeën, maar het meest zie je bij de huizen een Hindoe tempeltje staan!

Mauritius is een heel groen eiland, erg vruchtbaar. Groente en fruit zie je dan ook volop. Voor de rest wordt zo’n beetje alles uit andere landen geëxporteerd. Vlees wordt bijvoorbeeld voornamelijk uit Australië gehaald. Je ziet op het eiland géén schapen, koeien of geiten. Ik heb geloof ik drie koeien totaal gezien!

Zwerfhonden zie je wel veel. Ik zag op FB een keer voorbij komen dat men op Mauritius de zwerfhonden vangt en dat ze dood worden gemaakt….  In de omgeving waar wij verbleven zag ik ook wel enkele zwerfhonden maar die werden gevoerd en zagen er wel okee uit!

Tot zover even wat info en geschiedenis van het eiland

Wij werden als eerste naar het fort ‘ La Citadelle’ gebracht. Vanaf dit hooggelegen fort heb je een geweldig uitzicht over de stad Port Luis.

fort la citadelle

Aan de ene kant zie het gedeelte waar men werkt

gedeelte port luis waar men werkt

en aan de andere kant het gedeelte waar men woont!

gedeelte waar men woont

met uitzicht ook op de haven

uitzicht op de haven

Na dit fort gingen we naar het winkelcentrum ‘ Het Waterfront’! Misschien ben je wel eens in Kaapstad geweest? Daar heb je ook een Waterfront, net als in Port Luis. Maar liefst 750 winkels vind je hier!

waterfront winkels

waterfront port luis

waterfront port luis

Leuk om daar even rond te wandelen, op een terrasje te zitten of te winkelen!

Wij bezochten ook de lokale markt die daar niet ver vandaan is.

lokale markt port luis

In een zijweg van deze weg is de lokale markt. Gigantisch druk daar. Je vindt er voornamelijk kruiden, specerijen, groente en fruit! De ananas kost 10 tot 30 roepie ( 25 tot 75 cent) Ik zocht (natuurlijk) souvenirs…

kleine ananassen op de lokale markt

Die vond ik…. Ik was op zoek naar Hindoe spulletjes die men gebruikt tijdens ceremonies. Mala’s (bloemenslingers), dat soort spul

hindoe spulletjes die ze gebruiken bij ceremonies

Ik zocht een aantal spulletjes uit ( 4 ) en het spel van afdingen kon beginnen. Er stonden inmiddels vier verkopers ( die dachten even flink te verdienen) om ons heen en de 4 artikelen waren al ingepakt. Er kwam een rekenmachine aan te pas en toen ze ons het bedrag lieten zien van bijna 7000 Mauritiaanse roepie, sloegen wij steil achterover…. 7000 roepie? Dat is omgerekend: (Rob rekende het later even precies uit ) € 178,60 !!!!! Voor vier kleine dingetjes die lokale mensen gebruiken, waarde misschien 2 of 3 euro!

Whaaaa nou, we hebben geeneens verder onderhandeld, want met zulke belachelijke prijzen ga ik mijn tijd niet verknoeien! Ik zei alleen nog dat ik die mala’s in India voor 50 eurocent had gekocht. De verkoper zei dat dit hele goede kwaliteit mala’s waren. Zat er goud in dan of zo? Wij verlieten het kraampje en kochten later bij een ander zulke spulletjes voor gewone prijzen!

Verder kochten we wat koelkastmagneetjes en Rob kocht een flessenopener

koelkastmagneten

In Port Luis zijn nog een aantal musea die je kunt bezoeken, zoals oa: Blue Penny Museum. Hier vind je alles over de geschiedenis van Mauritius. Je kunt er verder een suikerfabriek bezoeken, het Nationaal Historisch Museum bezoeken, waar je een grote verzameling opgezette dieren ziet zoals vlinders, reptielen en vogels en er zijn talloze fabriekjes waar ze boten in het klein namaken. De schepen van eeuwen geleden, zoals de galjoenen. Wij bezochten ook even zo’n fabriekje

fabriekje waar ze de schepen van vroeger namaken

Met name was Rob hier erg in geïnteresseerd, want die heeft vroeger zo’n schip gemaakt. Een hele grote van 1.10 m. lang. Hij had er drie jaar aan gewerkt. Elk onderdeeltje moet je zelf maken, erg pietepeuterig werk vind ik. Helaas is deze boot door brand verwoest….

In het bijgelegen winkeltje kun je de boten kopen. Zo’n grote zoals Rob vroeger heeft gemaakt stond er ook en kostte € 5300,-

Tot zover de stad Port Luis. De volgende excursie die we maakten gingen we het binnenland in. Bergen, stukje tropisch regenwoud, watervallen en de ‘7 kleuren aarde’. Wat is Mauritius mooi !! Dat alles in volgende reisverhaaltjes!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.