Reisverhaaltjes.nl

PURA TAMAN AYUN TEMPEL

IK BIJ DE PURA TAMAN AYUN TEMPEL OP BALI

We hadden een zeer onrustige nacht: Rob werd tien x door een mug gestoken en kreeg enorme bulten. Ik hoorde hem af en toe flink mopperen en ik, ik zat constant op de WC! Door de reis en de warmte houd ik altijd heel veel vocht vast. Dat kwam er nu op de vierde vakantiedag pas allemaal uit.

Rob was de hele nacht met afterbite in de weer. Dat helpt heel goed, want toen hij opstond waren alle tien bulten weer verdwenen!

Deze dag gingen we met Kadek, onze privé chauffeur voor de eerste keer op stap. Na het ontbijt liepen we naar de receptie en hij stond al klaar. Het was nog geen eens kwart voor 9, dus mooi op tijd!

Ik gaf hem het papier waar ik alle bezienswaardigheden van Bali op had geschreven en dat wilden we allemaal graag zien. Helaas konden we niet naar Lovina, niet naar de Gitgit waterval, niet naar het Baturenmeer, niet naar de vleermuisgrot en niet naar de Besakih tempel aan de voet van de Mount Agung. Ik zag trouwens in mijn fotoalbum dat ik vroeger al bij deze tempel was geweest! Nu waren de wegen gesloten naar het noorden door de hevige regenval.

Wèl konden we naar andere tempels en naar de rijstvelden in Jatiluwih en als laatste naar Tanah Lot. Dus dit alles stond voor deze dag op het programma!

We doken op de achterbank en het genieten kon beginnen! We reden eerst door de drukte in Sanur naar het nog drukkere Denpasar, maar daarna werden de wegen rustiger en smaller. Hier zagen we de eerste rijstvelden tevoorschijn komen

rijstvelden

Ik had inmiddels het raam open gezet zodat ik foto’s kon maken!

Onze eerste stop was bij een tempel, de Pura Taman Ayun tempel. Kadek zette ons af en wachtte op de parkeerplaats. Wij konden op ons dooie gemak alles rustig gaan bekijken. Voor ons een beetje vreemd, want we reizen meestal met een groep. Nu heerlijk met z’n tweetjes!

We kochten een ticket, 20.000 roepia, nog geen € 1,50 p/p. Het was er heerlijk rustig!

Pura Taman Ayun tempel

Pura Taman Ayun tempel

Deze tempel is bij Mengwi, vlakbij Ubud. De tempel is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten. Je loopt om de tempels heen in een mooi onderhouden tuin en plotseling zag ik hem…..tussen de struiken, een joekel van een spin in een groot web!

Ik was deze druk aan het fotograferen, toen andere toeristen bij me kwamen staan en zich afvroegen wat ik daar had gezien tussen het struikgewas. Ik bleef daarna steeds spinnen zoeken en die waren er genoeg. Ze vielen helemaal niet op, omdat een normaal mens naar de tempels kijkt en geen spinnen zoekt, zoals ik hihi. Maar andere toeristen zag ik nu ook foto’s van die grote griezels maken. De spinnen laat ik in een volgend reisverhaal zien, flauw hè?

Uiteraard maakte ik foto’s van de tempel, maar ik was meer in de ban van de spinnen!

Pura Taman Ayun tempel

Pura Taman Ayun Tempel

ik bij de Pura Taman Ayun tempel

Na een tijdje hadden we wel genoeg van deze tempel gezien en besloten we terug naar de auto te gaan. Ik had nog wel langer op spinnenjacht willen gaan…. Bij de uitgang zagen we deze poes die uit de offerbakjes at!

poes die uit offerbakjes zit te eten

Het was inmiddels koffietijd geworden vonden wij. Onze chauffeur wist wil een tentje waar we lekkere Bali koffie konden krijgen. Bali koffie? Toch niet van die koffie waarbij je niet weet of je erop moet kauwen of het moet drinken? Koffie met drab?

We reden verder naar de bergen

palmbomen

bergen

en hoog in de bergen stopten we waar we een prachtig uitzicht hadden over een dal met in de verte de zee. Helaas zijn de foto’s een beetje onscherp door de schiere lucht.

Bij een klein mini winkeltje stonden twee tafeltjes met plastic stoeltjes

winkeltje waar we koffie dronken

Bijna tegelijk met ons stopte er een man op een brommertje. Hij had twee jonge uiltjes op het stuur aan een ketting. Op de bagagedrager lag een enorme plastic bak en die kiepte hij om op een tafel. Er zat een enorme opgerolde python in!

De man stapte weer op zijn brommer en verdween, liet ons achter met dat enge beest… Op een meter afstand waar wij zaten en de python kwam in beweging. De uiltjes had de man op een stokje gezet boven de slang. Hij ging toch hopelijk de slang niet voeren met die uiltjes?

Inmiddels was onze Bali koffie klaar, heerlijke koffie zonder drab! Ik hield de python angstvallig in de gaten en zette deze even op de foto

python

kop van de python

Arm beest, hij zag er niet bepaald gezond uit….

Even later kwam de man terug met nog veel meer dieren op zijn brommertje. Twee kleine papagaaitjes aan een ketting. Een plastic reismand met daarin een civetkat en een vliegende hond die aan een tak werd neergehangen. Nu zag ik ook pas de grote box waarin je geld kon doneren na het maken van foto’s…. Ik hou daar niet van en heb ook verder geen foto’s van de dieren gemaakt!

Leuk is om even te vermelden dat van de keutels van een civetkat koffie wordt gemaakt. En niet zomaar koffie, nee één van de duurste koffie ter wereld! In Indonesië noemen ze dit Kopi Loewak! Civetkatten eten koffiebessen. Deze diertjes verteren enkel het vlees van de koffiebes en poepen de volgende dag de rest uit. Deze bonen worden vervolgens gewassen, geroosterd en gemalen. Dit proces is dus vrij intensief, vandaar de hoge prijs. Men houdt daarom deze dieren vaak in gevangenschap. Deze koffie kost wel 200 Euro per kilo!! De koffie van wilde civetkatten, waarvan men de keuteltjes in het bos moet zoeken, ligt wel op 500 Euro per kilo!!

Ik zag later dat hij nog meer plastic bakken bij zich had. Daar kwamen hele dunne lange groene slangen uit. Deze leven in de rijstvelden en daar gingen wij nu net naartoe….

Kadek vertelde ons echter dat deze slangen niet giftig zijn!

Maar eerst bezochten we nog een andere tempel, een drijvende tempel!

In het volgende reisverhaal meer over deze prachtige tempel waar ceremonies worden gehouden en de schitterende rijstvelden van Jatiluwih!

Zag jij ook grote spinnen op Bali, misschien ook bij deze tempels?

 

 

2 gedachtes aan “PURA TAMAN AYUN TEMPEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.