Reisverhaaltjes.nl

PUSHKAR

apen in pushkar

Aan het eind van de middag, na een busrit van 270 km, arriveerden we eindelijk in de stad Puskar !

Deze stad is ontstaan aan een meer. Hindoes geloven in Brahman. Dat is een goddelijke kracht, die in alle natuurlijke dingen aanwezig is. Omdat Brahman de kern is van alles, verdienen alle mensen, dieren en planten, eerbied en respect ! Daar kan ik mij wel in vinden !!

Pushkar is een levendig pelgrims stadje. Er zijn hier wel 300 Hindoetempels, waarvan slechts één als enige tempel in India aan Brahma is gewijd, namelijk de Lord Brahma Tempel !

Wij bezochten allereerst deze tempel. Hiervoor moesten we een paar honderd meter over een bazar lopen. Dat vindt Margreet niet erg. Ik zag namelijk allerlei leuke dingetjes en probeerde de kraampjes te onthouden, zodat ik op de terugweg wat leuke spulletjes kon scoren !

bazaar pushkar

kleding en dergelijke

kettingen

Daar kun je mij wel een paar uur loslaten, ik vermaak me dan prima !

De tempel bevindt zich ook op deze bazar, midden tussen alle winkeltjes. Het was er gigantisch druk. Allemaal verkopers die hun spulletjes aan ons probeerden te verkopen. Iemand deed mij een enkelband om, echt zilver zei hij. Later was het Duits zilver, wat dat dan ook zijn mag. Het was gewoon ‘rotzooi’ metaal, maar ik kocht het toch, leuk was het namelijk wel. Niet veel later begon de enkelband al zwart aftegeven… Inderdaad, goedkope rommel dus !

Om bij de tempel te komen, moesten we een paar trappen omhoog. We moesten trouwens eerst onze spullen afgeven in een winkeltje. Daar konden we het in een kluisje achterlaten. Camera’s mocht je ook niet meenemen. Wel mocht je stiekem foto’s maken met je mobiel ! Vreemd !! Ik zie geen verschil, of je nou foto’s maakt met je camera, of mobiel ? What’s the difference ? Of ben ik nou gek ? Mobiel hadden wij niet mee, dus helaas, ik heb geen foto’s van de tempel. Voor de Hindoes een zeer heilige tempel, maar wij waren snel uitgekeken. Ik vond de bazar veel interessanter !

Hier ging je de trap omhoog naar de tempel..

foto bij de lord brahma tempel

Via de bazar, kwamen we uit bij het heilige meer ! Hier kregen we even de tijd om een wandelingetje te maken. Het stadje Pushkar ziet er op deze plek sprookjesachtig uit ! Tempeltjes, veel oude gebouwen en in het midden het meer !

tempels

pushkar

het heilige meer

Veel gelovigen komen hier om te baden en te bidden om vergeving en vergiffenis ! Je kunt je daar als toerist ook laten zegenen. Beter kun je dit niet doen, of je moet goed een prijs afspreken. Het water is trouwens erg vies !

Er lopen aapjes, koeien, duiven en zwerfhonden rond. Genoeg te zien dus !

Koeien hebben geen moeite met traplopen… Nooit geweten !

koe die trap loopt

De aapjes, altijd leuk om te zien !

aapjes

Een zwerfhond die verkoeling zoekt….

zwerfhond in het water

Ganesh beeldjes

ganesh beeldjes

Een aangenaam plekje hier bij dit meer. Ik had er nog wel even langer willen blijven !

Wij liepen terug over de bazar en ik kocht leuke spulletjes, oa. (nep) bloemenslingers ! Onderweg kwamen we leuke tempeltjes en gebedshuizen tegen.

gasnesh tempeltje

tempeltjes

Het straatleven..

indiase mensen zittend op de grond

Toen we weer bij onze bus aankwamen was het inmiddels al een beetje schemerig geworden en we zagen een prachtige zonsondergang !

koeien door de straten

Tijd om naar onze slaapplek gebracht te worden. Dit keer geen hotel, zoals we gewend waren, maar een prachtig huisje midden in een mooi aangelegd park !

De volgende dag vertrokken we naar Jojawar voor nieuwe avonturen !

Hou jij van ‘winkelen’ op een bazar in het buitenland ? Ik ben er dol op !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.