Reisverhaaltjes.nl

QAT KAUWEN IN ETHIOPIE

MEISJE WERKT ALS QAT PLUKSTER

DAG 10

Vandaag een rit van 170 km van Gondar naar de stad Bahir Dar, gelegen aan het Lake Tana. Opnieuw reden we over een goed stuk geasfalteerde weg. De Chinezen leggen in een rap tempo geasfalteerde wegen in Ethiopië aan !

kaart van onze rondreis

Onderweg maakten we een stop toen we een qat plantage zagen !

Maar wat is qat eigenlijk zal je misschien denken…Dus hier eerst even wat meer over :

Qat ( Catha edulis ) is een rechte boom die zes tot tien meter hoog kan worden. Op de qat plantages wordt de plant als struikgewas gehouden. De plant groeit in koele dalen op vrij grote hoogte !

Qat is een plant met een stimulerende werking ! Sinds de 13e eeuw wordt deze plant in Jemen, Somalië, Kenia en in Ethiopië als genotmiddel gebruikt. Net als koffie werd ook qat ontdekt in Ethiopië ! Herders merkten dan hun schapen en geiten actief en springerig werden wanneer ze van de plant aten !

De vorm van qat lijkt op een laurierblaadje. Men kauwt zo’n tien minuten op de blaadjes en het bittere sap uit de bladeren wordt doorgeslikt. De rest wordt uitgespuugd. Dit kauwen op qat geeft een amfetamineachtig effect, maar minder sterk ! Het middel stimuleert en werkt opwekkend. Gebruikers worden actief, moeheid en honger verdwijnen en ze praten makkelijker !

De effecten treden al snel op en kunnen enkele uren aanhouden. Na afloop kan het positieve gevoel omslaan in een negatieve depressieve stemming !

Vroeger werd alleen door oudere mannen qat gekauwd, voornamelijk in de moslimcultuur. Het hoorde bij de geloof belevenis; stimulerende middelen bevorderden de meditatie en het gebed ! Tegenwoordig gebruikt iedereen in Ethiopië, die dat wil en kan betalen. Het is een wettige en officiële handel geworden waar veel geld in om gaat ….De koffieplantages worden hierdoor steeds meer verdreven !

De qat plantages zie je het meest in Dira Dawa en Harar ( Oost-Ethiopië ) Op de markten daar wordt de qat verhandeld. De takjes met de bladeren worden per bundeltje verkocht. Om het vers te houden wordt het omwikkeld in bananenbladeren of een vochtige doek.

De groothandel zorgt voor het vervoer naar Addis Abeba waar het met speciale vliegtuigen wordt geëxporteerd naar oa. Djibouti en Jemen !

De kans op verslaving is niet erg groot, alleen bij langdurig gebruik in grote hoeveelheden. Wel veroorzaakt het gebruik een verhoging van de bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie. Op den duur is het schadelijk voor je lichaam !

Qat wordt veel gebruikt in gezelschap, bijvoorbeeld bij een groep vrienden. Tijdens zo’n qat sessie wordt hevig gediscussieerd en de sessie kan uren duren. Meestal wordt er dan ook alcohol bij gedronken !

Qat is sinds 2012 verboden in Nederland !

Nou, een heel verhaal. Maar in Ethiopië is het dus heel normaal wanneer je mensen op qat ziet kauwen ! We zagen dus zo’n plantage en liepen het dal in om de plukkers aan het werk te zien.

qat plantage

Het waren praktisch allemaal kinderen die aan het plukken waren ! Toen ze ons aan zagen komen stopten ze accuut met plukken… Ze waren erg nieuwsgierig naar ons, dwz we werden erg aangestaard door hun

man plukt de blaadjes

Je ziet de kinderen zelf ook qat kauwen ! Waarschijnlijk omdat ze hierdoor actiever zijn en geen honger hebben…

Wij proefden zelf ook allemaal even …..Ik stak een klein blaadje in mijn mond en kauwde hier voorzichtig op. Ik had te weinig in mijn mond om echt iets te proeven, een beetje bitter ja !

De werkleider vond inmiddels dat de kinderen nu wel genoeg tijd aan ons verspild hadden…Ze werden weer aan het werk gezet !

pluksters, kinderen

Wij besloten toen ook maar weer verder te gaan en namen afscheid..

plukker

Tijdens de rit naar Bahir Dar was iedereen erg druk en er werd veel gelachen in de bus….misschien teveel blaadjes gekauwd ???

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.