Reisverhaaltjes.nl

RED COLOBUS AAP

Jozani reserve zanzibar

In Zanzibar maakten we een trip naar het enige bos op het eiland, het Jozani Forest Reserve ! In dit bos leven 2 soorten apen, de red colobus ( witte franje aap ) en de blue colobus. Er leven ongeveer 3000 red colobus aapjes in dit woud, deze apen komen nergens anders op de wereld voor, alleen hier ! In de buurt van dit bos, moesten we zachtjes rijden, want er is geen omheining om dit 11 km lange bos, dus ze kunnen de weg oversteken….

We vertrokken in kleine groepjes. Gedurende de eerste 1½ uur zagen we van alles, maar geen aap…we hoorden ze wel, ook kikkers en vogels trouwens ! In het bos zijn hele smalle kronkelpaadjes en je moet voortdurend over de wortels v/d bomen heenstappen, goed opletten dus !  Ik vooral, want ik struikel soms al over een 2mm. verhoginkje… Ik loop altijd graag voorop, omdat je dan meestal iets als eerste ziet….ik vroeg toch maar even aan de gids of hier ook slangen zijn…Yes, there are, zei de gids….ok…. De gids  liet alvast zien wat de apen eten…een soort fruit, keihard is dit, ik weet overigens niet hoe dit fruit heet.. Als iemand het wel weet, hoor ik het graag !

fruit wat de red colobus aap eet

Even later zagen we de eerste aap in een boom zitten, de red colobus !

red colobus aap

De rode colobus aap heeft 4 tenen aan de hand en 5 tenen aan de voet ! De blauwe apen hebben hebben 5 tenen aan de voet èn de hand, ze zijn ook agressiever ! Uiteindelijk zagen we een heleboel bij elkaar…ook de blauwe colobus ! Zie je het verschil tussen beide apensoorten ?

blue colobus

Apen vlooien anderen als ze bang zijn te verliezen van de ander in een gevecht heb ik eens gelezen !! Nooit geweten, ik dacht dat ze elkaar gewoon helpen…

Heel veel apen waren aan het spelen en zaten elkaar achterna, slingerend door de bomen en struiken en ploften soms vlak voor je voeten op de grond…ze zijn razendsnel ! Prachtig om er naar te kijken….ik had zoiets van…laat mij hier maar een paar uurtjes zitten !

spelende aap

spelende aap

Sommige apen waren minder actief en hingen lui in de boom…die konden we heel dichtbij benaderen  !

aap

aap

aap

Wat zijn ze mooi hè ? De meeste mensen komen op Zanzibar, na een (safari)reis door Tanzania en komen dan op dit eiland voor de stranden…maar ik zou zeker deze trip naar het prachtige Jozani Reserve niet overslaan !!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.