Reisverhaaltjes.nl

REUZENSCHILDPADDEN

reuzenschildpad galapagos

Deze trage reuzen zijn onstaan in de tijd v/d Dinosauriërs…ze leven al meer dan 150 miljoen jaar op de wereld ! Deze dieren hadden eerst een normale grootte, maar omdat ze op de eilanden, waar ze nu nog leven, geen natuurlijke vijanden hadden, zijn ze zo groot geworden !

Ik zag deze dieren in 1997 op de Galápagos eilanden en op Zanzibar, vorig jaar !

kaartecuador en de galapagos eilanden

De Galápagos eilanden liggen in de Stille Zuidzee en behoren tot Ecuador ! Ze liggen ongeveer 1000 km. vanaf de kust ter hoogte v/d evenaar ! De eilanden zijn heel bijzonder, omdat er dieren en planten leven die nergens anders in de wereld voorkomen. Galápagos is het Spaanse woord voor reuzenschildpad ! De meeste dieren zijn erg tam, omdat ze nooit natuurlijke vijanden hebben gekend.

Na een (groeps)rondreis door Ecuador, bezocht ik met nog een paar mensen deze eilanden. We verbleven 1 week op een luxe catamaran….’s nachts voer de boot en overdag bezochten we de verschillende eilanden en kregen we de gelegenheid om te snorkelen ! Dit was natuurlijk he-le-maal geweldig !

Op de eilanden, Isabella, San Cristobal en Santa Cruz komen de meeste reuzenschildpadden voor ! De Galápagos reuzenschildpad is de grootste landschildpad ter wereld ! De mannetjes kunnen meer dan 1½ m. lang worden en kunnen meer dan 300 kg. wegen !

De schildpad is overdag op het land te vinden, al etend en zonnebadend, maar zoekt ’s nachts een modderpoel op waar hij in overnacht. In de modder blijft de schildpad warm. Ze eten allerlei planten zoals kool-en loofsoorten, bloemen, bessen en vruchten en zelfs cactussen ! Ze hebben geen tanden of kiezen….ze hebben steentjes in hun maag, die het voedsel vermalen ! Ook staan deze dieren erom bekend een enorme hoeveelheid water op te kunnen slaan, waardoor ze het lange en droge zomerseizoen kunnen doorstaan !

reuzenschildpad in modderpoel

Deze dieren kun je ook zien op het Tanzaniaans eiland Zanzibar ! Het is een ander soort en iets kleiner… Deze reuzenschildpadden zijn de vorige eeuw geschonken door de Seychellen. Ze leven op Prison Island en hebben ruim het halve eiland om vrij rond te lopen !

met de boot naar prison island, zanzibar

De reuzenschildpadden kunnen tussen de 150 en de 200 jaar oud worden !!

reuzenschildpad

reuzenschildpad

reuzennschildpad

Deze is 150 jaar !

reuzenschildpad

kop reuzenschildpad

Op Zanzibar, vinden de schildpadden het heerlijk om in hun nek gekriebelt te worden ! Prachtig deze dieren vind je niet ?

In een ander reisverhaaltje, meer over de bijzondere dieren, die ik zag op de Galápagos eilanden !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.