Reisverhaaltjes.nl

RINGSLANGEN BIJ DE VIJVER

ringslang bij onze vijver

Sinds 2008, hebben wij elke zomer ringslangen bij onze vijver ! Meestal zie ik de eerste altijd rond april of mei, het moet wèl mooi weer zijn. Ze liggen dan heerlijk bij de waterval te zonnebaden ! Als ik er een zie, schrik ik eerst altijd, want het is toch heel bijzonder om een slang in je tuin aan te treffen ! De slang schrikt meestal ook van mij, waarschijnlijk heeft hij mij al lang geroken…ze oriënteren zich voornamelijk op de reuk. Je ziet dan zijn tong uit zijn bek, die snel op en neer beweegt.

Ik haal dan snel mijn camera op en sluip terug naar de vijver, in het verleden met drie honden en 4 katten achter me aan, want waar ik ben , zijn zij ook ! ( op dit moment hebben we nog maar 1 hondje, de andere twee zijn inmiddels dood..) Als ik teveel lawaai maak, verdwijnt de slang tussen de stenen, maar na enkele minuten komt hij alweer te voorschijn ! Na een tijdje went de slang aan mij èn aan onze huisdieren….hij blijft dan gewoon liggen waar hij ligt, ook al loop je 20 keer voorbij…zó mooi !

slang tussen de stenen

Je kunt een ringslang herkennen aan de gele vlekken aan weerszijden v/d hals, net achter de kop. De gele vlekken vloeien samen aan de bovenzijde v/d kop en dat doet denken aan een ring. In Nederland komt de gevlekte ringslang het meest voor, deze slang is grijs en heeft zwarte rechthoekjes langs de flanken ! Hun verblijfplaats is altijd in de buurt van water, het zijn uitstekende zwemmers en ze kunnen zelfs een half uur onder water blijven !

De ringslang is niet gevaarlijk of giftig voor de mens. Ze beschikken wèl over giftanden, maar deze zitten niet zoals bij de meeste gifslangen vóór in de bek, maar achter in de bek. Een prooi komt pas in aanraking met de tanden, als deze al in de bek zit en naar de keel gaat. Het gif is ook zwak… Ringslangen eten kikkers en salamanders en die hebben wij genoeg in onze vijver !

ringslang in de vijver

ringslang in de vijver op jacht naar kikkers

Hierboven en onder zie je de slang in de vijver, dat zie ik niet vaak !

de kop v/d ringslang in de vijver

Wij hebben helemaal achterin de tuin een grote compostbult en ik vermoed dat de slang(en) zich daar ophouden in de winter !

Op een middag zag ik een slang opgerold op de vlonder liggen…prachtig hè ?

opgerolde ringslang op de vlonder

Ik heb een keer een foto op gestuurd naar de Heerenveense courant en die hebben toen mijn foto geplaatst, in hun rubriekje KIEK !

foto van slang in onze tuin in de Heerenveense courant

Ik benader zomers de vijver altijd heel rustig en speur alles af, of ik een slang zie…Ik heb ze al in alle maten gezien, van dun, lang, dik ..èn jonkies ! Gemiddeld zijn ringslangen tussen de één en twee meter !

Het is in Nederland een beschermd dier !! Het is verboden ze te verstoren of te doden !

Heb jij wel eens een ringslang gezien ??

 

 

6 gedachtes aan “RINGSLANGEN BIJ DE VIJVER

  1. ellen

    ik zag de slang in Giethoorn, in de eerste instantie dacht ik aan een paling, ,maar een paling kan niet ergens tegen op klimmen, toen wist ik zeker dat het een slang was! ik vond het heel erg mooi en ben trots dat ik hem heb mogen aanschouwen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.