Reisverhaaltjes.nl

RIVERMONSTERS

RIVERMONSTERS PROGRAMMA

bron foto:Flickr

Ken jij het programma RIVERMONSTERS? Het is een van de best bekeken programma’s in de geschiedenis van Animal Planet, maar de serie is ook op Discovery Channel te zien. Afgelopen januari zijn de opnames voor het negende seizoen van start gegaan en deze zijn op dit moment op Discovery te zien!

Rivermonsters wordt gepresenteerd door bioloog en visser Jeremy Wade (zie foto), die in het programma de wereld rondreist op zoek naar angstaanjagende zoetwaterroofdieren, tegenwoordig ook zoutwaterroofdieren. Daarbij is hij op zoek naar ooggetuigen en verhalen over mensen die in het water zijn aangevallen of zelfs zijn omgekomen door vissen en amfibieën. Hij probeert in elke aflevering het dier te vangen, te onderzoeken en ze vervolgens weer los te laten in het water! Een van zijn doelen is om deze dieren van het uitsterven te redden!

Ik vind het een prachtig programma, omdat hij op schitterende plekken komt! Maar ook vind ik het erg bijzonder om te zien, wat voor reusachtige vissen in rivieren leven! Enorme vissen met vlijmscherpe tanden. Regelmatig worden lokale vissers aangevallen door onbekende monsterachtige vissen! Jeremy Wade spoort deze monsters op!

Steeds als ik dit programma zie moet ik denken aan het visavontuur dat ik had in Gambia!

In Gambia, het kleinste land op het vaste land van Afrika stroomt de rivier ‘The Gambia’. Deze rivier ontspringt in het noorden van Guinee, stroomt door Senegal, door heel Gambia en mondt uit in de Atlantische Oceaan. De totale lengte van deze rivier is 1130 kilometer!

de rivier de gambia

In Gambia is de rivier bij de monding ongeveer 10 kilometer breed. In dit gedeelte komen dolfijnen voor. De eerste 150 tot 180 kilometer is het water namelijk zout. Landinwaarts wordt deze rivier steeds smaller. De Gambia baant zich door mangrovebossen en dichtbegroeide jungle. In het oosten van Gambia zie je echter het landschap veranderen. Hier zie je meer grasland en bosgebied. In dit gedeelte kun je nijlpaarden spotten!

Wanneer je in Gambia bent kun je diverse boottochten over deze rivier maken. De rivier zit vol bijzondere vis en daarom wemelt het er waarschijnlijk ook van de krokodillen… De lokale bevolking vist al peddelend vanaf kleine piroques op de rivier.

In de meeste hotels worden diverse soorten boottochtjes aangeboden, maar je kunt er ook hengels huren en speciale boottochtjes maken om te vissen! Vissen kun je op zee, vanaf het strand, in de mangrove, of op de rivier. Behalve zeevissen hebben wij verschillende keren gevist in Gambia!

Wist jij dat er speciale reisbureau’s bestaan die visreizen aanbieden over de hele wereld? Ook in Nederland vind je deze reisbureau’s!  Zowel in de zee voor de kust van Gambia als in de Gambia rivier zit enorm veel vis. Heel veel soorten! Dit Afrikaans land is een waar paradijs voor sportvissers!

Tijdens onze vakantie kwamen we in Gambia een Schotse sportvisser tegen die in de Gambia rivier aan het vissen was. Wij troffen hem net op het moment dat hij beet had en zagen toen dat hij een slangachtige vis ving. Wij stonden er natuurlijk met onze neus bovenop! De Schot waarschuwde ons nadrukkelijk afstand te houden van de kronkelende vis. Hij riep meerdere keren luid: ‘don’t touch it, it’s very dangerous, it’s poisonous!

Met gemengde gevoelens stond ik te kijken hoe de Schot het dier dat op het droge lag, met een stok doodsloeg. Uiteindelijk sneed hij de vis doormidden met een vlijmscherp mes. Beide delen kronkelden nog steeds, maar dat waren hoogstwaarschijnlijk stuiptrekkingen. Nogmaals riep de Schot, dat we de vis niet aan mochten raken, zelfs nu deze gehalveerd was. Hij wees naar de punt aan het uiteinde van de staart en vertelde dat wanneer je door deze ‘punt’ zou worden gestoken dat je het dan misschien niet na zou kunnen vertellen…

De volgende dag huurden wij hengels en gingen in de mangrovebossen vissen. Ving mijn toenmalige vriend niet precies zo’n vis? We waren helemaal alleen daar… Wat was ik blij dat we op dat moment wisten hoe gevaarlijk deze vis was! Mijn (ex)vriend had de vis anders gewoon van de haak gehaald, met alle gevolgen van dien…. Nu sneed hij het snoer door en liet de vis op wal liggen. Wat moet je anders?

Jammer genoeg had ik op dat moment mijn camera niet bij me. Vorige week heb ik contact gezocht met een reisbureau in Nederland die speciale visreizen aanbied. Ook in Gambia. Ik  vroeg naar de naam van deze vis. Ze wisten helaas de naam niet, maar de man schreef wel dat het maar goed was dat we er vanaf waren gebleven, want het was een zeer gevaarlijke zeeslang!

We hebben ook een keer een bootje gehuurd, gelukkig met bemanning. We gingen vissen op de Gambia rivier. Ik kreeg toen ook een hengel in mijn handen geduwd. Ik zei dat ik niet hoefde te vissen, dat ik niet vissen kon en dat ik slechts alleen zou kijken. Ik liet me overhalen, maar liet het aas aan de haak doen aan een van de mannen over. Ik wierp de dobber in het water die tot mijn grote schrik meteen onderging. Toen ik ophaalde zat er een vis aan die ik nog nooit eerder had gezien. Uiteraard haalde ik de vis niet zelf van de haak.

vissen in Gambia

Bij de tweede worp had ik meteen weer beet… Zo ving ik zeven vissen achter elkaar terwijl geen één van de mannen iets ving. Ze hadden zelfs nog geeneens beet gehad hihi. Ik maakte er een grapje van en zei zoiets als: nu heb ik even laten zien hoe het moet, nu is het jullie beurt! Ik stopte er mee, want ik durfde het aas niet aan de haak te doen en de vissen niet van de haak af te halen…

Ik kan me voorstellen als visliefhebber dat het erg leuk is om in het buitenland te vissen. Je weet namelijk nooit wat je vangt. Er zijn zoveel soorten vissen maar ook zoveel grotere. Maar heb je geen ervaring zoals ons kan het dus ook gevaarlijk zijn!

Heb jij weleens in het buitenland gevist?

 

 

 

2 gedachtes aan “RIVERMONSTERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.