Reisverhaaltjes.nl

RONDREIS ZUID-ETHIOPIE

foto op weg vanuit de jeep

DAG 13

Vandaag begonnen we aan onze rondreis door het zuiden ! We vertrokken om half 7 met vijf landcruisers. Normaal hebben ze vier, maar Marianne onze reisleidster wilde ook wel eens normaal zitten ipv tussen de bagage in de kofferbak, dus hadden we een landcruiser extra. Dat betekende dat we lekker ruim konden zitten met z’n allen. Vaak met z’n vieren per jeep !

jeep

Het was de bedoeling dat we elke dag in een andere jeep gingen zitten, bij een andere chauffeur en met andere reisgenoten. De jeeps waren genummerd !

Rob en ik zaten op deze eerste dag bij de eigenaar/hoofdchauffeur van deze jeeps en Marianne in jeep 1 ! Zie foto !

We hadden vandaag ruim 500 km voor de boeg met als eindbestemming Arba Minch !

kaart van onze rondreis

Ik had verwacht dat we nu alleen nog maar door bush bush zouden rijden maar we reden over een prima geasfalteerde weg. Wel was het ontzettend druk langs de kant van de weg. We passeerden veel mensen met ezeltjes met jerrycans op hun rug op weg naar een waterput. Dit is hun dagelijkse bezigheid. Ook liep er ontzettend veel vee over de weg en moesten we constant uitwijken of afremmen. Doodeng ! Deze arme ezeltjes hebben het zwaar te verduren…

EZELSKARREN

Na ruim twee uur rijden stopten we bij een markt. We zagen hier allemaal mannen met hoge rieten hoeden lopen ! De meeste mensen hier zijn moslims, zei Marianne. We maakten wat foto’s en de mensen waren erg nieuwsgierig naar ons maar zeer vriendelijk !

moslims hier en mannen met hoge hoeden

jonge vrouw

klein meisje

Op een gegeven moment stonden er zoveel mensen om ons heen dat het wat benauwend werd. We besloten verder te gaan. Het duurde even totdat we weer compleet waren want sommigen liepen over de markt.

Ik en nog een paar vrouwen ( altijd dezelfde ) moesten al een tijdje plassen, maar dat was hier onmogelijk met zoveel mensen om je heen. Marianne vroeg wil je veel mensen om je heen of iets minder…Nou het liefst niemand, maar dat lukte niet, overal zie je gewoon mensen opduiken en vooral wanneer je als toerist uit de jeep stapte kwamen er van alle kanten nieuwsgierige mensen op je af…Dus ook toen we gingen plassen werden we van alle kanten bekeken….Maar ja als je moet dan moet je hè ?

Het viel ons op dat hoe meer we naar het zuiden gingen, dat het drukker was op de weg, er meer vee op de weg liep en dat we ineens heel veel bananenbomen zagen. Die hadden we in het noorden maar weinig gezien.

veel bananenplantages

Omdat we deze dag veel kilometers moesten afleggen had Marianne lunchpakketten mee willen nemen voor onderweg. Tijdens haar vorige reis waren ze 2½ uur kwijt geweest toen ze bij een restaurantje hadden geluncht. Onze hoofdchauffeur wist echter een nieuw restaurant waar we even snel konden eten. Nou niet dus….

Het duurde er allemaal ontzettend lang. Rob en ik hadden weer een tomatensoep besteld. Ten eerste waren ze ons weer vergeten en moesten we extra lang wachten en toen de soep eindelijk kwam leek het meer op spagettisaus. Het was niet lekker. Ze wilden dat we als groep afrekenden en niet apart, maar dat wilden wij niet. Toen moesten we maar bij de kassa allemaal apart afrekenen en dat liep alles behalve soepeltjes. Al met al had deze lunch ons meer dan twee uur tijd gekost ! Marianne wilde graag zo vroeg mogelijk in Arba Minch aankomen omdat we daar een schitterende accommodatie hadden met een prachtig uitzicht !

Mede doordat het steeds rustiger op de weg werd kwamen we iets na vieren aan op onze bestemming ! Onze mooiste locatie tot nu toe ! Prachtig huisjes,  met Afrikaanse meubeltjes en schilderijen. Het mooist was ons uitzicht, jungle en in de verte het Chamo meer !

Op het terrein liepen groene bavianen en in de bomen tjilpten de meest mooie vogeltjes ! Nadat we onze koffers op de kamer hadden gebracht liepen we terug naar het restaurant en bestelden een biertje. Daar bleven we een uurtje zitten en genoten van ons uitzicht ! Het was overigens bloedheet in het zuiden, minstens 35 graden !

practig uitzicht op jungle en meer

Terug op onze kamer kwam er helaas geen warm water uit de kraan dus fristen we ons eerst een beetje op voor het avondeten. Misschien was er voor het slapen gaan wel weer warm water…

In het restaurant kwam de kelner bij ons maar hij had geen idee hoe hij een bestelling op moest nemen. De goede man had wel een pen in zijn hand, maar geen papier…’Nou vraag maar wat ze willen drinken’, zei Marianne ! De kelner riep in gebrekkig Engels:  ‘wie wil er cola ?’ ‘Neeee’, zei Marianne, ‘ je moet even bij iedereen apart langs gaan en vragen wat ze willen drinken !’ Toen hij de bestelling op zijn hand wilde schrijven…hielp Marianne hem maar even ! Ze schreef de hele bestelling op een papier en bracht dit naar de keuken. Na een kwartiertje, kwamen ze zeggen dat niet alles wat er op de menukaart stond aanwezig was…dus de bestelling kon opnieuw… Maarr uiteindelijk toch heerlijk gegeten !

Ik zag dikke spinnen op de muren zitten en ik dacht bij mezelf, getsie hoop maar dat we die niet op onze kamer hebben…We hadden een zaklamp meegenomen want op het terrein was geen verlichting, bovendien viel de stroom geregeld uit. We hadden gelukkig een klamboe boven ons bed hangen en nadat we alles grondig had geïnspecteerd, ik naar spinnen en Rob naar muggen vielen we al snel in slaap…

 

2 gedachtes aan “RONDREIS ZUID-ETHIOPIE

  1. Corrie

    Dus een nieuw hoofdstuk van jullie reis,ik lees elke dag jou verhaaltje en vind het heel leuk om jullie belevenissen zo een beetje mee te maken,groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.