Reisverhaaltjes.nl

RUÏNES EN STOEPA’S

ruines in Polonnaruwa

DAG 6

In de ochtend, bezochten we de ruïnes van de historische stad Polonnaruwa. De bezienswaardigheden stammen uit de 11e tot de 13e eeuw. De stad bestaat uit drie delen, de Dalada Maluwa, de noordelijke monumenten en het koninklijk citadel.

Bij de entree van deze historische stad, staat een archeologisch museum. Deze bezochten we eerst. Dit museum is overigens door Nederland geschonken ! Er staat een maquette v/d stad, zodat je later een betere voorstelling hebt, hoe het vroeger er uit gezien heeft . Verder zijn er voorwerpen tentoongesteld, die op deze plek gevonden zijn. Erg interessant het museum, er mocht niet gefotografeerd worden !

Je kunt er fietsen huren om de hele stad te bekijken, daar ben je wel een dagje zoet mee…wij bekeken slechts de hoogtepunten en deden dit lopend en af en toe een stukje met de bus, het is enorm groot ! Hier volgen enkele belangrijke bezienswaardigheden.

De Gal Pota, boek van steen, is 8 m. bij 1,5 m. Op deze steen zijn de daden v/d koning Nissankamalla door hemzelf vastgelegd. Het leven en de oorlogen. Op de voorkant v/d steen zijn twee olifanten uitgehouwen, die water besprenkelen over de Hindoe godin van voorspoed, Lakshmi.

gal pota, boek van steen

2 olifanten met de hindoe, lakshmi

Lankatilaka heiligdom

Bij de ingang staan twee hoge pilaren, de hoogste is 17 m. Vroeger waren ze twee keer zo hoog. Het Boeddhabeeld, ook van baksteen, was oorspronkelijk 12½ m. hoog, maar helaas is dit beeld boven de schouders verwoest.

 

Sathmahal Prasada

Dit gebouw met zeven verdiepingen, daarvan is de oorsprong niet bekend en in heel Sri Lanka kom je deze bouwstijl niet tegen !

ruïne

Aan de voet v/d trap naar een boeddhistische tempel staan meestal twee wachters…op de foto zie je een wachter !

boeddha 1 van de 4

Een v/d vier boeddha’s

De maansteen vormt de toegang tot de trap van een tempel

tempel met maansteen

maansteen

Zodra een boeddhist over de maansteen loopt, reinigt hij zichzelf symbolisch. De steen is rond, maar de helft alleen is zichtbaar, de andere helft ligt onder de tempeltrap verborgen. De ronde vorm symboliseert de kringloop van het leven. De vier dierfiguren symboliseren de vier stadia van het leven, geboorte, ouderdom, ziekte en de dood !

dierenfiguren op de maansteen

De bakstenen stoepa ( dagoba ) Rankot Vihara is met 55 m. hoog, de grootste stoepa van Polonnaruwa, gebouwd in de 12e eeuw !

bakstenen stoepa, Rankot Vihara

In Sri Lanka worden stoepa’s, dagoba’s genoemd ! Een dagoba is een grote stenen koepeltoren ! Ze zijn van binnen, net als de Egyptische piramides, geheel met stenen gevuld. In de dagoba wordt een relikwie van Boeddha bewaard : een haar, een stukje tand of een splinter van zijn beenderen. Daarom zijn dagoba’s heilig, ook als ze tot ruïne zijn vervallen. Boeddha werd na zijn dood verbrand. De niet geheel verbrande lichaamsdelen werden door monniken verzameld en als relikwieën vereerd. In heel Sri Lanka zijn dagoba’s te zien, groot en klein….van baksteen en in het wit !

witte dagoba

Kwamen deze boom tegen, die dwars door de muur heen gegroeid is…

boom door muur heen gegroeid

Gal Vihara rotstempel

Deze tempel staat bekend vanwege de vier kolossale Boeddhabeelden ! Een staande, 7 m. hoog,  een liggende 14 m. lang en twee zittende. Ze zijn uit graniet uitgehouwen.

zittende boeddha, gal vihara rotstempel

liggende boeddha

kop v/d liggende boeddha

Er is nog veel meer te zien in Polonnaruwa, maar dit zijn wel de hoogtepunten, wat mij betreft !

Voor de middag stond er totaal iets anders op het programma….een jeepsafari langs dorpjes ! Een geweldige 5 uur durende tocht…daarover meer in het volgende reisverhaal !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.