Reisverhaaltjes.nl

SAN JUÁN CHAMULA

rob in sna cristobal mexico

San Cristóbal (Mexico) is een grote stad met ongeveer 230.000 inwoners. Het grootste gedeelte van de stad bestaat uit: Tzotzil Maya’s. We bleven hier twee dagen (foto hierboven is vlakbij ons hotel) 10 Kilometer verderop lag het dorpje San Juán Chamula. Hier liepen de mensen nog in traditionele klederdracht! We maakten daar wel heel iets bijzonders mee…

Foto’s in het dorp bij de kerk (hierboven)

We bezochten eerst de plaatselijke begraafplaats, boven op een berg!

begraafplaats in San Juan Chamula mexico

Bij de blauwe kruizen liggen kinderen van 0 tot 15 jaar

Bij de witte kruizen liggen mensen van 15 tot 50 jaar

Bij de zwarte kruizen liggen mensen boven de 50 jaar! De gemiddelde leeftijd in Mexico is 73 jaar!

begraafplaats

De doden worden niet diep begraven. De grond is namelijk door de droogte erg hard. Men legt het lichaam in een doek, en dan in de kist. Zo kan iedereen afscheid nemen. Bij de begrafenis wordt het lichaam in het doek, maar uit de kist getild. En zó begraven. Met een bult zand er bovenop! Dit voorkomt dat dieren het lichaam weer uitgraven. Boven op het graf komen dan bloemen te liggen.

We moesten vervolgens onze camera’s in de bus achterlaten. We gingen naar een kerk en dáár was het absoluut verboden om te fotograferen. Het was niet helemaal duidelijk waar je nou wel of geen foto’s mocht maken (in het dorp)  De politie treedt zéér hard op als men ziet dat er toch foto’s worden gemaakt. Voor de zekerheid lieten we daarom maar al onze spullen achter in de bus. De Chamulas hebben hun eigen politiemacht. Er zijn geen externe politie of militairen toegestaan in de stad!

Onze reisleider had eens meegemaakt dat één uit de groep tòch foto’s maakte. De Nederlander werd hardhandig afgevoerd en in een cel gegooid. Camera’s, telefoons of videoapparatuur werden ter plekke vernietigd!  De reisleider had de man weer uit de cel kunnen krijgen, maar hij moest een enorme boete betalen!

Vanaf het kerkhof liepen we helemaal naar beneden, het dorpje in. We zagen veel winkeltjes. Bij de meeste winkeltjes stonden kippen met een touwtje aan één poot vastgebonden aan een stoel of tafel. Vreemd…

Op een groot plein stond de kerk. Binnen in de kerk voerden medicijnmannen oude helende rituelen uit voor mensen met lichamelijke-en/of geestelijke problemen, vertelde onze reisleider.

kerk in San Juan Chamula De kerk: de foto is van een ansichtkaart gemaakt!

Nu moet ik eerst vertellen hoe de kerk er van binnen uitzag:

Er stonden géén banken in de kerk. De vloer was volledig bedekt met dennennaalden van pijnbomen! (voor de vruchtbaarheid voor de onderwereld) Daardoor was het erg glad, maar zacht om eroverheen te lopen! Langs de muren van de kerk stonden katholieke beelden. Overal lagen bloemen!  Mensen zaten op de grond, hadden de dennennaalden aan de kant geschoven. Zo creëerde iedereen zijn eigen plekje. Er werden kaarsjes op de grond neergezet en aangestoken. De zwarte en witte kaarsjes waren voor de goden, de gekleurde kaarsjes stonden voor een ziekte. De medicijnman ‘zong’ een monotoom gebed en er werd van alles geofferd. Zoals bloemen bijvoorbeeld. Deze waren bedoeld om de goden te aanbidden! Iedereen had een zelfgebrouwen lokaal likeurtje mee òf gewoon een flesje cola. Het was de bedoeling dat ze van het drankje of de cola gingen boeren. Dit verjoeg de boze geesten!

En dan het meest lugubere: iedereen had een levende kip of haan mee. In een tas, in een doos of gewoon onder de arm. Dit arme dier werd als laatste geofferd. Ze trokken dan in één ruk de nekwervels uit elkaar. Daarmee was het arme dier wèl meteen dood!

De kippen en hanen waren bijzonder rustig. Het leek wel alsof zij ook in trance waren. Misschien hadden ze iets rustgevends door het voer gegooid, ik weet het niet. Het offeren van de kip of haan heb ik gelukkig niet gezien. Ik wou het ook niet zien…

De geur van de pijnbomen, de wierook, het kaarslicht, de bloemen en de kippen. Het was een beetje freaky

foto rituelen in de kerk, kaarsjes, levende kippen enz

foto in kerk v/d rituelen

Tja, hoe ben ik dan aan deze verboden foto’s gekomen zal je misschien denken? Ik heb ze gekregen laat ik het daar maar op houden…

Het hele gebeuren was zéér indrukwekkend!

Eenmaal weer buiten de kerk kwamen we reisgenoten tegen, die net getuige waren geweest hoe een Franse toerist in elkaar werd geslagen door de politie. Hij had samen met zijn zoon ‘selfies’ gemaakt. Ze werden in een busje afgevoerd….

Zelf zag ik een Chinese vrouw op het plein foto’s maken. Ik twijfelde enorm. Moest ik haar waarschuwen? Met haar in gesprek gaan? Haar vertellen dat ‘fotograferen’ hier niet mocht? Met het risico om samen met haar opgepakt te worden, besloot ik toch maar door te lopen…

We gingen een lekkere cappuccino halen in een restaurantje tegenover de kerk. Dit was tevens de afgesproken plek om weer te verzamelen! Op het afgesproken tijdstip stonden we met een handjevol daar te wachten. De tijd verstreek. Wij met z’n allen hadden duidelijk gehoord dat dit het verzamelpunt was. Maar waar was dan iedereen? Na een klein half uurtje stonden we er nog steeds te wachten. We besloten toen maar naar de bus te lopen. Onderweg kwamen we onze reisleider tegen die ons al zocht. Hij had zich grote zorgen gemaakt.

Het verzamelpunt was bij de bus. Huh? Heel vreemd dat de ene helft van de groep ‘de bus’ had gehoord en de andere helft ‘bij het restaurant’. We konden er met z’n allen de humor er wel van in zien. Tijdens de hele reis was iedereen altijd netjes op tijd! Ik had nog even moeite om de steile helling weer op te klimmen….

Heb jij wel eens zo’n bijzonder ritueel meegemaakt?

4 gedachtes aan “SAN JUÁN CHAMULA

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Jammer dat ik de zang van de medicijnman niet heb kunnen opnemen. Ook dat maakte het heel bijzonder. Iemand uit onze groep had toch stiekem een paar foto’s gemaakt met de telefoon. Ik zou het niet durven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.