Reisverhaaltjes.nl

SAN JUÁN CHAMULA

rob  in sna cristobal mexico

San Cristóbal ( in Mexico ) is een grote stad met ongeveer 230.000 inwoners. Het grootste gedeelte v/d stad, bestaat uit Tzotzil Maya. Wij verbleven hier twee dagen ( foto hierboven, vlakbij ons hotel ). Op zo’n 10 km afstand van deze stad, ligt het dorpje San Juán Chamula, hier lopen de mensen nog in hun traditionele klederdracht ! Wij maakten daar wel heel iets bijzonders mee…

Foto’s in het dorp bij de kerk ( hierboven )

We bezochten eerst de plaatselijke begraafplaats, boven op een berg !

begraafplaats in San Juan Chamula mexico

Bij de blauwe kruizen liggen kinderen van 0 tot 15 jaar

Bij de witte kruizen, liggen mensen van 15 tot 50 jaar

Bij de zwarte kruizen liggen mensen boven de 50 jaar ! De gemiddelde leeftijd in Mexico is 73 jaar !

begraafplaats

De doden worden niet diep begraven, door de harde grond. Men legt het lichaam in een doek en dan in de kist. Zo kan iedereen afscheid nemen. Bij de begrafenis, wordt het lichaam in de doek, maar uit de kist getild en zó begraven, met een bult zand er boven op. Dit voorkomt, dat dieren het lichaam uitgraven. Boven op het graf komen dan bloemen te liggen !

We moesten vervolgens onze camera’s in de bus achterlaten, want we bezochten een kerk en dáár is het absoluut verboden om te fotograferen…Het is niet helemaal duidelijk, waar je nou wel of niet foto’s mag maken ( in het dorp )….en omdat de politie zéér hard optreed, wanneer men ziet dat er toch foto’s worden gemaakt….moesten we voor de zekerheid alles achter laten in de bus ! Chamulas hebben hun eigen politiemacht…er zijn geen externe politie of militairen toegestaan in de stad !

Onze reisleider, had het meegemaakt, dat één uit de groep tòch foto’s maakte en die persoon werd hardhandig afgevoerd en in een cel gegooid…camera’s, telefoons of videoapparatuur worden ter plekke vernietigd !  De reisleider had de persoon weer uit de cel kunnen krijgen, maar hij werd verzocht een enorme boete te betalen…dus je bent gewaarschuwd !!!

Vanaf het kerkhof liepen we helemaal naar beneden langs winkeltjes en we zagen wel veel kippen met een touwtje aan hun poot vastgebonden aan een stoel of tafel… We kwamen aan bij een groot plein en daar bevond zich de kerk…..binnen in de kerk voeren medicijnmannen oude helende rituelen uit voor mensen met lichamelijke-en/of geestelijke problemen….

kerk in San Juan Chamula De kerk, foto van een ansichtkaart !

Nu moet ik eerst wat vertellen, hoe de kerk er van binnen uitziet…..

Er zijn géén banken in de kerk en de vloer is volledig bedekt met dennennaalden van pijnbomen ! ( dit voor de vruchtbaarheid voor de onderwereld ) Het was erg glad , maar zacht om er over heen te lopen ! Langs de muren v/d kerk bevinden zich heilige katholieke beelden…en overal liggen bloemen ! Je ziet mensen op de grond zitten, de dennennaalden aan de kant geschoven, zo creëert iedereen zijn eigen plekje. Er werden dmv. kaarsvet, kaarsjes neergezet en aangestoken. De zwarte en witte kaarsjes zijn voor de goden….en de gekleurde kaarsjes betekenen een ziekte. De medicijnman ‘zingt’ een monotoom gebed en er wordt van alles geofferd….bijvoorbeeld, bloemen om de goden te aanbidden ! Iedereen heeft òf een zelf gebrouwen lokaal likeurtje mee òf gewoon een flesje cola….het is de bedoeling dat ze van het drankje of de cola gaan boeren….dit verjaagt de boze geesten !

En dan het meest lugubere…iedereen heeft een levende kip of haan mee….in een tas, of in een doos of gewoon onder de arm.. Dit arme dier wordt als laatste geofferd….ze trekken dan in één ruk de nekwervels uit elkaar…daarmee is het arme dier wèl meteen dood…

De kippen en hanen waren bijzonder rustig…het leek wel alsof zij ook in trance waren…of ze hebben iets rustgevends door het voer gegooid…ik weet het niet. Het offeren v/d kip of haan heb ik gelukkig niet gezien…ik wilde het ook niet zien…ik kan daar niet zo goed tegen !

De geur v/d pijnbomen, de rook v/d wierook, het kaarslicht, de bloemen ….de kippen….het maakt alles een beetje surrealistisch !

foto rituelen in de kerk, kaarsjes, levende kippen enz

 

foto in kerk v/d rituelen

Tja…en hoe kom ik dan aan deze verboden foto’s….? Ik heb ze gekregen…laat ik het daar maar bij houden…

Het hele gebeuren is zéér indrukwekkend….

Eenmaal weer buiten de kerk, kwamen we reisgenoten tegen, die net getuige waren geweest, hoe een Franse man ( toerist ) in elkaar werd geslagen door de politie, na het maken van een ‘selfie’ , samen met zijn zoon….hij werd in een busje afgevoerd….

Ook ik  zag een Chinese vrouw op het plein foto’s maken….ik twijfelde enorm…moest ik haar waarschuwen ? met haar in gesprek gaan…haar vertellen dat fotograferen niet mag ?….met het risico om samen met haar opgepakt te worden…ik ( bange kip ) besloot toch maar door te lopen…

We gingen een lekkere cappuccino halen aan de overkant v/d kerk, wat tevens de afgesproken plek was om weer te verzamelen ! Op het afgesproken tijdstip, stonden we met een handjevol daar te wachten…en de tijd verstreek….Wij met z’n allen hadden duidelijk gehoord, dat dit het verzamelpunt was….maar waar was dan iedereen ? Na een klein half uurtje stonden we er nog steeds te wachten en besloten toen maar naar de bus te gaan…net om de hoek kwamen we de reisleider tegen die ons zocht….hij was al bang dat er wat gebeurd was….het verzamelpunt was bij de bus …huh ? Heel vreemd dat de ene helft v/d groep, ‘de bus’ had gehoord en de andere helft, ‘bij het café’…We konden er met z’n allen de humor er wel van in zien…tijdens de hele reis was iedereen altijd netjes op tijd ! Ik had nog even moeite om de steile helling weer op te klimmen….

Heb jij wel eens zo’n bijzonder ritueel meegemaakt ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *