Reisverhaaltjes.nl

SCHELPEN ZOEKEN

SCHAAL VOL MET ZELF GEVONDEN SCHELPEN

Schelpjes zoeken; wie deed dit niet vroeger? Of misschien nu nog steeds…

Ik zie mezelf nog samen met mijn moeder over het strand lopen. Speurend naar schelpjes. Het waren de jaren 60 en 70!

Mijn moeder verzamelde stenen, fossielen en schelpen en dat nam ik als kind al heel snel van haar over. In de loop der jaren heb ik van alles verzameld! Maar mijn liefde voor schelpen is altijd gebleven!

Ik heb nog steeds een schelpje uit Spanje. Laatst had ik deze in mijn hand en ging ik weer helemaal terug in de tijd: Calafell 1968 ( lees ook DE REIZEN UIT MIJN JEUGD )

in een vissersbootje op het strand

met mijn vader op het strand in spanje

Op het strand kwamen elke dag de vissersbotjes aan die dan op het strand werden getrokken. Ik vond het dan reuze interessant om te zien wat men zoal gevangen had. Ik weet nog dat ik uit zo’n bootje een schelpje pakte waar nog een rood beest inzat…

Dit is dat schelpje

schelpje gevonden in een vissersbootje, spanje 1968

Ik zie het nog helemaal voor me en ruik de geur van de vis als ik er aan terug denk…

Toen ik in 1982 voor het eerst een hele verre reis maakte; een rondreis door Indonesië, vond ik op het verlaten strand in Koha vlakbij Manado in het noorden van Celebes enorme schelpen. Het strand lag er bezaaid mee. ik hoefde ze niet te zoeken, slechts alleen op te rapen!

Het strand bij Koha

strand Koha bij manado, noord-celebes, indonesië

strand koha, celebes 1981. Enorme schelpen

Binnen no time had ik een plastic tas vol met de meest prachtige schelpen

gevonden schelp, celebes

grote schelp, celebes 1982

schelp celebes 1982

Echt enorme joekels!

schelp celebes 1982

Zeesterren

zeester uit celebes

zeester celebes 1982

schelp celebes 1982

Een jochie dook voor mij koraal, blauwe en witte zeesterren op. Ik besefte toen echt niet dat dit dieren waren…. We lieten alles dagenlang drogen. Nu schaam ik me diep, dat ik als grote dierenvriend, als grote natuurliefhebber dit alles mee heb genomen. Ik stond er toen echt niet bij stil…

koraal en zeesterren opgedoken, celebes indonsië 1982

Uiteindelijk heb ik een grote tas vol schelpen, koraal en zeesterren mee genomen naar Nederland, voor mijn moeder! Douaniers trokken een vies gezicht wanneer ze een blik in die tas wierpen, het stonk enorm. Tijdens de hele rondreis zeulde ik die tas met me mee…Toen mocht je nog zonder problemen schelpen over de grens vervoeren. Dit is nu (gelukkig) verboden!

Toen wij in 1995 een rondreis door Vietnam maakten, zagen wij op het strand van Na Thrang veel zanddollars liggen. Het zijn skeletten van een soort zee-egel. Ik heb er vele mee naar huis genomen en uitgedeeld. Zelf heb ik er nog twee over, waarvan er bij de verhuizing één kapot is gegaan. Erg mooi vind ik deze!

zanddollars op het strand van Na Thrang, vietnam

Vroeger zag je nog mooie schelpen en dergelijke op de stranden, maar tegenwoordig doordat mensen zoals ik alles mee naar huis namen, zie je niks meer liggen. Lokale bewoners nemen de schelpen die ze vinden meteen in beslag en proberen deze aan toeristen te verkopen. Hoe vaak ik wel niet heb uit moeten leggen dat we geen schelpen in Nederland mogen invoeren de afgelopen jaren… Meestal snapt men daar niks van.

Op het strand in Jamaica lagen deze schelpen…

schelpen op het strand in jamaica

en zagen we een meisje met een enorme zeester. Deze was aangespoeld en leefde nog. De zeester werd netjes weer in het diepe water losgelaten!

jamaicaans meisje met een grote zeester

In Senegal zagen we enorm veel schelpen op het strand liggen, maar ik nam niks mee… Intussen wijzer geworden. Ook bij de kraampjes werden veel schelpen/koraal en zeesterren te koop aangeboden.

kraamje in sengal vol schelpen, koraal en zeesterren

zeesterren Senegal

Er werden schilden van reuzenschildpadden aangeboden en zelfs haaienkaken

haaienkarkassen Senegal

In Zanzibar zagen we prachtige (levende) gekleurde zeesterren in het water, ik wist niet dat er zoveel verschillende kleuren bestonden

heel veel kleuren zeesterren in het water

groene zeester

Nadat mijn moeder in 2008 overleed nam ik bijna al haar schelpen/zeesterren/koraal/stenen/fossielen en dergelijke in huis. Alles heeft een mooi plekje gekregen. De grote schelpen heb ik in grote manden, zoals deze en die je op de eerste foto ziet.

mand vol met schelpen

grote schelp

vis

vis

Ik hou erg van aparte dingen. Zo heb ik stekels van een stekelvarken uit Zuid-Afrika. Deze zaten na een aanval op een stekelvarken in de kop van een leeuw. Ik nam een struisvogelei mee uit ZA, heb ik haaientanden en nog veel en veel meer!

Hou jij van schelpen? Zocht jij ze vroeger ook altijd? En misschien nu nog?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.