Reisverhaaltjes.nl

SCHOOLTJES

Een jaar of 15 geleden bezocht ik Gambia. Ik had gelezen, dat veel kinderen in Gambia niet naar school konden, om de doodeenvoudige reden, dat ze geen pen bezaten  ! Bijna niet te geloven toch ? Er werd dan ook gevraagd om pennen en schriften (schoolmateriaal) mee te nemen bij een bezoek naar Gambia. Ik heb dit  opgevolgd en een koffer vol schriften, pennen, potloden, puntenslijpers ed. meegenomen ! ( ook leren ballen en ballonnen trouwens ). Toen ik voor 2 weken in Gambia was, huurde ik een privégids met jeep voor de eerste week en stelde vooraf een plan/route wat ik allemaal wilde zien !  s’Morgens vroeg rond 8 uur spraken we meestal af voor vertrek ! Gambia ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan, het is geen groot land en je zit al snel in het binnenland, waar je (toen) geen toeristen zag. Je kwam dan ook in dorpjes terecht, waar kleine kinderen nog nooit ‘blanken’ hadden gezien….en dat op nog geen 6 uur vliegen vanaf Nederland !! Dat leverde komische taferelen op, kleine kinderen die huilend weg holden…. Het was ideaal om een privé chauffeur/gids bij me te hebben, die niet alleen van alles over zijn land vertelde, maar ik kon ook stoppen, wanneer ik dat wilde. Zo zag ik  een vader en moeder met dochtertje van een jaar of 8 op het land werken en ik riep het meisje naar ons toe te komen…ik gaf haar een schrift, pen, potlood, een paar ballonnen en een appel…ze kon het bijna niet houden in haar kleine handjes ! Ik zal nooit haar blije gezicht vergeten…Natuurlijk bezochten we ook een school. Buiten op het veld waren jongens met een kleine afgeraffelde bal, aan het voetballen. Ik had een leren bal meegenomen, inmiddels opgepomt….je had ze moeten horen gillen…zó blij waren ze met de nieuwe bal ! Ik mocht de school bekijken en de kinderen zongen liedjes voor mij…gelukkig hoefde ik niet te zingen…Bij de directeur leverde ik schriften, pennen enz. in, hij was er erg blij mee ! Tijdens mijn vakantie heb ik nog veel schoolspulletjes uitgedeeld en ballonnen…volwassenen vonden de ballonnen overigens ook erg leuk !!

2 Jaar geleden bezochten we op Jamaica ook een school. Deze school werd gesponsord door Nederlandse reisorganisaties. Hier was wel schoolmateriaal aanwezig en het geld wat binnen kwam werd oa. gebruikt voor renovatie v/d gebouwen. Zo hadden ze onlangs een nieuwe sanitaire voorziening gekregen. We mochten alle lokalen bekijken en de kinderen zongen liedjes voor ons… en uit volle borst hun volkslied !! Ze stonden opgesteld in rijen met de kleinsten vooraan…zo lief, die kleine meisjes met hun vlechtjes in hun haar….ik moest even een traantje wegpinken…

 

kinderen jamaica school

kinderen jamaica school

kinderen in klas jamaica

volkslied jamaica

In 2014 bezochten we in Senegal ook een schooltje. Bij aankomst hielden de kinderen een bordje voor hun gezicht met hun naam…zo funny, ik wilde hun fotograferen, maar ze hielden  steeds de bordjes voor hun gezicht !!

Ze vonden het overigens schitterend om hun zelf terug te bekijken op de camera !!  In Senegal spreken ze trouwens naast inheemse talen ook frans !

klas

Tijdens onze laatste reis naar Mexico, Guatemala en Belize bezochten we geen school, maar onze reisleider wonend in Mexico vertelde over het onderwijs in Mexico het volgende :

Van 6 t/m 15 jaar is gratis onderwijs. Het voortgezet onderwijs is ook gratis, maar de scholen staan in de stad, dus dat brengt reiskosten met zich mee…en je moet de boeken zelf betalen.

Niet iedereen kan dat betalen, dus je krijgt verschil tussen arm en rijk ! De grootste universiteit staat in Mexico-City, 365.000 leerlingen met 50.000 ‘man’ personeel, onvoorstelbaar !! Op een gewone school krijgen ze pas met 12 jaar engelse les, maar dan zijn de meeste kinderen al van school af, omdat ze hun ouders moeten helpen…de jongens op het land en de meisjes thuis met de huishouding ! Op privé scholen wordt wèl engelse les gegeven, maar die scholen zijn heel erg duur ! Vandaar dat men in Mexico bijna geen engels spreekt ! Mexico telt 116 miljoen inwoners en de helft is jonger dan 21 jaar !!  Wil je in Mexico leren voor onderwijzer/es en je hebt je studie klaar, dan ben je verplicht om eerst een jaar les te geven in een dorp ! Wanneer je te oud bent of ziek wordt, kan je je diploma verkopen aan bijv. je zoon !!! Dat is natuurlijk niet normaal, daarom besloot de Mexicaanse regering vanaf 2013 een soort Cito-toets in te voeren voor de leerkrachten…..60% zakte… De meesten kunnen deze Cito-toets niet halen…maar ze willen ook hun baan niet kwijt…daarom gingen ze staken….zo werd er op sommige scholen gewoon wel bijna een jaar niet les gegeven, omdat de leerkrachten in staking waren !! Nu in 2015 zijn er nog af en toe stakingen…

Ik vind het erg leuk om een schooltje in het buitenland te bezoeken ! Heb jij wel eens een school bezocht in het buitenland ?

 

 

2 gedachtes aan “SCHOOLTJES

  1. Corrie

    Ik herken jou verhaal over de scholen in verschillende landen,ik heb het meegemaakt in Indonesië op Java,daar waren wij met de reis organisatie” Het Schone Streven “en daar
    kon je toendertijd 25 gulden doneren en als er dan geld genoeg was kon er een klasje
    bij worden gebouwd en we hebben het ook zelf gezien,heel ontroerend toen we in dat klasje
    kwamen en de kindertjes voor ons begonnen te zingen,dan houd je ogen niet droog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.