Reisverhaaltjes.nl

SEEKOEIE EN KROKODILLE

TEKST OP BORD OVER GEVAARLIJKE KROKODILLEN OP ZIJN AFRIKAANS

Tijdens de (groeps)rondreis in Zuid-Afrika sliepen we twee nachten in een klein tentje in het moerassen reservaat van St. Lucia ! Een super leuke en spannende ervaring was dat ! In dit gebied leven namelijk zo’n duizend nijlpaarden en zo’n 1500 krokodillen ! Op zijn Zuid-Afrikaans hebben we het dan over seekoeie en krokodille !

St. Lucia ligt aan de Indische Oceaan een paar honderd kilometer onder Swaziland ( in het noordoosten van Zuid-Afrika ) ! De wetlands is eigenlijk een lagune gevormd door een brede riviermonding van 65 km. lang. Het meer wordt omringd door dichte bossen en moerassen met mangroven. Ontzettend mooi voor vogelliefhebbers !

Toen we aankwamen moesten we zelf onze tent opzetten…Nou dat moest lukken toch ? Iedereen kan wel een tentje opzetten niet waar ? Dát viel overigens tegen…Hilarische taferelen ! Het werd al wat schemerig, dus we moesten ook nog opschieten en dan wil het natuurlijk hélemaal niet ! Wel eens iemand een tent op zien zetten, die geen ervaring er mee heeft ? Met veel gemopper en geouwehoer ging dat….de een wat sneller dan de andere.. Toen uiteindelijk alle tentjes stonden, kropen we er ook meteen maar in, want wat moet je anders in the middle of nowhere en ook nog in het donker ?

Gelukkig was niemand een zaklamp vergeten, zodat je in ieder geval nog even een stukje lezen kon. Van dat lezen kwam echter niks …Iedereen was druk bezig met het meppen naar muggen  of ander kruipend spul in de tent. Dus opnieuw veel gemopper, gelach en gegil ! Toen het uiteindelijk wat rustiger werd, kwamen de bekende vragen : Slapen jullie al ?  ‘Ja’…’nee, nu niet meer…’! Na een aantal uur werd het dan toch stil…..Natuurlijk moest ik er weer twee keer uit om te plassen…Een heel gedoe, uit de slaapzak kruipen, zaklamp mee ( intussen alles controleren op kruipend ongedierte ) rits omhoog, snel eruit…naast de tent plassen ( leuk, zodat iedereen het hoort ) en dan nog sneller weer terug de tent in ( en opnieuw alles controleren naar ongedierte ) ! En dat twee keer dus….wetend dat er nijlpaarden in de omgeving kunnen zijn, die ’s nachts aan wal komen om te eten ! Uiteindelijk viel ik dan toch in slaap en droomde over seekoeie die over onze tent heen walsten….

Toen de zon opkwam was ik alweer wakker. Niet zo ver van onze tenten stond een klein gebouwtje waar we ons konden wassen. Dus ik liep met toilettas onder de armen er naar toe. Onderweg werd ik opgeschrikt door slingerende apen in de bomen ! Prachtig zo midden in de natuur te zijn !

Na het ontbijt gingen we een lange wandeling maken en onze gids liet ons de sporen zien waar de nijlpaarden aan wal waren geweest de afgelopen nacht ! We zagen er een aan de oever staan !

nijlpaard aan de oever

De dieren lijken sloom en traag maar op het land kunnen ze een snelheid tot 30 km. per uur halen !

In de middag maakten we een boottocht en zagen krokodillen op de oevers liggen. Met onze bootjes naderden we hele kuddes met nijlpaarden, wel erg dichtbij…te dichtbij vond ik af en toe… Deze dieren zijn namelijk enorm gevaarlijk ! Een nijlpaard is in Afrika, na de malariamug, het dier dat de meeste menselijke slachtoffers maakt ! Een kudde bestaat meestal uit één dominant mannetje met zijn harem. Hun terrein is strikt afgebakend gezien deze dieren zéér territoriaal zijn.

in een bootje vlakbij een kudde nijlpaarden

Overdag verblijft de nijlpaard in het water, zodat het beschermd is tegen oververhitting, uitdroging en zonnebrand. Ze kunnen met gemak vijf minuten onder water blijven. Onder water sluiten ze de neusgaten en de oren af en ze lopen over de bodem !

Wanneer je te dichtbij komt, dan worden ze onrustig…Dat viel mij inderdaad op ja, dat ze onrustig werden. Ze kwamen dreigend op ons af en af en toe verdween er een onder water….En dat is nu juist zó gevaarlijk, want je weet niet waar ze weer boven water komen ! Ze kunnen dan de bootjes omgooien en met één hap kunnen ze een mens door midden bijten !! Maar ik vertrouwde onze gids, die de motor draaiende hield en de dieren goed observeerde ! Nijlpaarden zijn behoorlijk luidruchtig zeg, het zijn net knorrende grote varkens !

nijlpaarden

Prachtige dieren, vind je niet ?

’s Nachts verlaten nijlpaarden het water om te grazen. Ze eten dus gras, wel 60 kg. per nacht !

En in dat gebied sliepen wij dus met onze kleine tentjes….Niet zo’n fijn idee, maar wèl avontuurlijk !

Ik vond het zeker één van de hoogtepunten van onze rondreis !

Heb jij wel eens nijlpaarden in het wild gezien ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.