Reisverhaaltjes.nl

SINGING WELLS

allemaal koeien die gaan drinken

Oftewel ‘de Zingende Bronnen !!’

Nadat we de koffie op hadden, sprongen we weer in de jeep en gingen naar de Singing Wells ! Al wist ik toen totaal niet wat dat inhield…Marianne had het over koeien en water drinken, ik was benieuwd !

Het was een uur rijden en we reden door een zeer droog gebied. In dit gebied leven de Borana mensen. Tijdens onze hele reis zagen we heel veel opgedroogde rivieren, maar in dit gebied was het nog erger. Toch vond ik de natuur hier prachtig !

prachtige natuur

prachtige natuur, dor met bomen

grote boom

Hier stopten we en we zagen van alle kanten koeien met hun herders aankomen lopen. We moesten een stuk lopen ( tussen de koeien ) naar de waterput, had ik inmiddels begrepen ! De koeien zijn gemerkt, ik wil er niet aandenken hoe ze dit hebben gedaan…

gemerkte koe

koeien

De Borana stam hebben putten gegraven tot soms zelfs 30 meter diep ! Via een soort ladder dalen ze af in de put en geven elkaar al zingend emmers water door naar boven. Dit gooien ze in een soort trog, waar de koeien naar toe komen lopen om te drinken…netjes om de beurt !

waterput

koeien drinken

koeien drinken

Deze foto’s van bovenaf gezien ( foto hierboven en hier onder )

put van bovenaf gezien

De koeien lopen rustig door een kleine kloof, drinken tot ze genoeg hebben en sjokken weer dezelfde weg terug !

koe heeft gedronken en loopt weer terug

Dit hele gebeuren gebeurt twee keer per dag ! Tenminste dit is het streven, want de koeien komen van heinde en ver hiernaar toe ! Ik vond het erg leuk om dit te zien en tussen die koeien te lopen. Natuurlijk wel heel erg dat het op deze manier moet…en dat er niet gewoon water ter plekke is voor deze dieren. De mensen zelf moeten overigens ook elke dag uren lopen om water te halen !

Het schijnt op dit moment wel heel erg droog te zijn in Ethiopië, niet overal maar in bepaalde gebieden !

2 gedachtes aan “SINGING WELLS

  1. Corrie

    Wat zijn wij rijk op onze manier van leven,maar weet niet wie er gelukkiger is en die mensen hebben waarschijnlijk nog nooit een kraan gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.