Reisverhaaltjes.nl

SJALEN, SPREIEN EN BEELDEN

BEELD INDIA

DAG 11 RONDREIS RAJASTHAN

We maakten ons op voor een hele lange reisdag ( 360 km ). Bestemming : Jaipur, voor de laatste twee nachten van onze reis door India !

ONZE ROUTE IN INDIA

We zaten goed en wel in de bus, toen we stopten voor een bezoek aan een winkel. En niet zomaar een winkel. Aan de buitenkant een gammel oud gebouw, maar van binnen : wauh !

Zalen vol met de meest prachtige beelden, een walhalla voor mij ! Helaas waren de getallen op de prijskaartjes iets te groot voor mij…

winkel jain textiles jodpur

beelden bij jain textiles jodpur

jain textiles jodpur beelden

beeld jain textiles jodpur

Zou wel graag zo’n groot beeld willen hebben…

Deze winkel bevindt zich op de Cycle Market Road in Jodpur ! Ben je in Jodpur en je houdt van handgemaakte sjalen, spreien, quilts, zilveren juwelen of beelden ? Vraag dan naar deze winkel ! De naam van de winkel is : JAIN TEXTILES

Dit bedrijf levert aan allerlei westerse bedrijven, waaronder Kenso, Armani en Paul Smith ( Brits modeontwerper ) De winkel bestaat uit vijf verdiepingen !

Wij kwamen eigenlijk niet voor de beelden, maar voor de stoffen. Van vloer tot plafond, stoffen en nog eens stoffen. Allemaal handgemaakt. Spreien en dekens, waaraan maanden, zelf jaren gewerkt is !

Wij namen plaats op bankjes en de een na de andere sprei werd op de vloer voor ons geshowed. De een nog mooier dan de andere, van diverse soorten wol gemaakt : kasjmier, vicuna, shatoosh, patoosh. Misschien zegt je dat niet zo veel…

Shatoosh is de beste wol. Het is zo fijn als zijde ! Deze wol komt van de Tibetaanse antilope ‘ Chiru’ uit de Himalaya !

Vicuna staat op de tweede plek, qua kwaliteit wol. Zelfs met -30 heb je het warm met een omslagdoek gemaakt van deze wol. En het is waterdicht ! Vicuna is een kameelachtige net zoals de lama en de alpaca en leeft in de Andes !

Op nummer drie staat de Patoosh wol. De Patoosh is een Tibetaanse yak. De haren worden alleen uit de baard en de kin gehaald !

Op de vierde plaats staat Pashmina ( geit uit de Himalaya, India, Nepal en Pakistan  ) of kasjmier ( geit ) Deze geit is genoemd naar het gebied Kasjmier in India, Pakistan en China.

Iedereen heeft wel gehoord van Kasjmier denk ik.

In deze winkel is alles vreselijk ‘goedkoop’. Ik zal je een voorbeeld geven : een sprei van 150 euro hier, wordt in Amerika verkocht voor 1800 (!) dollar !

Ik had mijn oog laten vallen op een sprei met kleine spiegeltjes erin

groen sprei gekocht in de jain textiles winkel

De (tweepersoons )sprei was er in diverse kleuren, ook indigo blauw. Voor mij uiteraard weer moeilijk kiezen, maar nam toch deze groene. Slechts 45 euro ! Handgemaakt uiteraard en loodzwaar !

Sommigen uit de groep kochten voor honderden euro’s aan spreien, sjalen en dergelijke..

Rob wilde hier eigenlijk niks kopen, het is dat ik zo graag die sprei wilde… Toch zag hij iets, wat hij erg mooi vond ( en ik ook )

Ik weet niet hoe je zoiets noemt. In India zie je het in sommige huizen en winkels hangen. Het brengt geluk zegt men !

Omdat dit een oud tweedehands ‘gordijntje’ is en er een gat in zit, kregen we deze wat goedkoper : 35 euro ( Je kunt ook met je creditkaart betalen )

Hij hangt nu in onze hal boven de  deur

soort gordijntje brengt geluk zegt men in India

Ook hier kleine spiegeltjes in de stof !

spiegeltjes in de stof

Ik vind hem prachtig ! Een mooi souvenir !

We brachten zo’n 1½ uur door in deze schitterende shop ! De meesten stapten met (zware) tassen vol de bus weer in. Gelukkig mochten we aardig wat kilo’s als handbagage meenemen in het KLM toestel, terug naar Nederland !

Rond kwart voor tien begonnen we dan aan onze lange rit naar Jaipur. De hoofdstad van Rajasthan. ( 4 miljoen inwoners ) Deze stad wordt wel : de ‘roze stad’ genoemd, vanwege de kleur waarin de gebouwen in de oude stad zijn geschilderd. De roze kleur staat voor gastvrijheid !

Uiteraard stopten we een aantal keren voor een koffiepauze en de lunch, maar verder was het voornamelijk een lange iets wat saaie rit.

Rond 18.00 uur waren we bij ons hotel, dat zich midden in het centrum bevond. Wederom een mooie hotel, mooie kamers en lekker een zwembad ! ( het geluid van het gebed uit de moskee naast ons, galmde een aantal keer per dag )

Helaas ben ik vergeten hier foto’s van te maken. Misschien was er een soort ‘camera-vermoeidheid’ toegeslagen…

Zou jij wel eens lekker in deze shop willen rondsnuffelen ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.