Reisverhaaltjes.nl

SLAVENEILAND GOREE

slaven eiland goree

Op het Slaveneiland Gorée , hebben zich eeuwenlang gruwelijke dingen afgespeeld. Hier werden slaven uit West-Afrika gevangen gehouden en later verscheept naar Amerika en het Caribisch gebied !

Vanuit de hoofstad Dakar in Senegal, kun je met een pondje naar het eiland. De oversteek duurt slechts 20 minuten. Het is een enorme drukte in de haven van Dakar, want er gaan 350 ‘man’, veelal toeristen en souvenirverkopers op het pondje ! Wij pakten de boot van 10 uur, onze gids ‘Papa’ haalde onze tickets, dus konden wij even rondkijken !

eiland goree, senegal

Het eilandje is 900 m. lang en 300 m. breed !

aankomst eiland

 

Prachtige oude gebouwen ! Er wonen zo’n 1200 mensen op het eiland, maar er komen dagelijks veel toeristen.

fort

 

Er bevindt zich het slavenhuis, een oud kerkje en een museum, verder kun je het hele eiland rond wandelen en helemaal naar boven lopen.  Daar zijn de meeste souvenirs kraampjes !

Wij gingen eerst naar het slavenhuis.

Gorée werd in de 15e eeuw ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Bartholomeus Diaz. In 1617 werd het eiland gekoloniseerd door de Hollanders. Daarna was het in handen v/d Engelsen en in 1664 veroverde Michiel de Ruyter het weer terug, maar niet voor lang, in 1677 was het eiland in handen v/d Fransen…je kunt dit goed aan de bouwstijl zien op het eiland, ze hebben verschillende Europese invloeden. Tussen de 16e en de 19e eeuw was Gorée het centra v/d slavenhandel. Uit West-Afrika werden mensen zo van het land ‘geplukt’ en op het eiland werden ze vastgehouden…mannen, vrouwen en kinderen werden van elkaar gescheiden…

Hierboven de cel voor de kinderen…Er zaten ongeveer 20 kinderen in. Ze werden vaak ziek, door de kou en tocht. De zieken werden in zee gedumpt…

cel waar ze uit gegooid werden de zee in

 

Hieronder de cel voor de vrouwen..

vrouwencel

 

 

Ze hadden het liefst jonge vrouwen, met stevige borsten…die leverden het meeste geld op… Hieronder de mannen cel.

mannencel

 

De mannen werden ‘vet’ gemest tot 60 kg !! Een goed gewicht, om verkocht te worden…méér mocht ook ! In de cel hieronder werden de mensen ingestopt, die klaar waren voor transport .

cel voor mensen die klaar waren voor transport

De slaven werden per schip naar Amerika en het Caribisch gebied gebracht…De meeste slaven overleefden de cellen niet en ook tijdens de lange reis aan boord, stierven er velen..

kaart van afrika en caribisch gebied waar de slaven naar toe werden gebracht

 

Vreselijk wat zich hier eeuwen lang heeft afgespeeld…Ik ben ook eerder ( 2002 ) op het St James eiland geweest in Gambia…het Kunta Kinteh eiland ook wel genoemd ! Je hebt vast wel van Kunta Kinteh gehoord, bekend uit de serie ‘ROOTS’ ! Op dat eiland, werden ook slaven vast gehouden. Ook was ik op Jamaica en daar tref je nog steeds de afstammelingen v/d slaven…

In het museum zie oa. martelwerktuigen en de boeien

in het museum oa martelwerktuigen

De gruwelijkheden bleven nog wel een tijdje in mijn hoofd zitten…maar we gingen verder voor een wandeling over het eiland !

 

Zó wonen de mensen hier..

zo wonen de mensen hier

 

 

dorpje

Zó droogt men hier de was…so simple is that !!

was ligt te drogen op yucca's

 

mooie oranje bloemen

Mooie bloemen en mooie torretjes gefotografeerd !

torretjes

 

 

oranje torretjes

Prachtige oude gebouwen !

mooie oude gebouwen

oude gebouwen

mooie gebouwen

Op het hoogste punt, een mooi uitzicht !

mooi uitzicht hoogste punt

Op het eiland hebben ze hele bijzondere souvenirs…daarover meer in een ander reisverhaaltje !

kanonnen

Deze kanonnen werden gefilmd in de film ‘kanonnen van Navarone’!

monument op top eiland

Op het hoogste punt v/h eiland staat dit monument ‘lichtbaken’ , het staat symbool als teken voor de schepen dat dit een slaveneiland was…

We bezochten het kerkje nog en aten op het eiland en aan het eind v/d middag pakten we het pondje weer terug naar Dakar. Als je in Senegal bent, moet je dit eiland niet vergeten te bezoeken !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.