Reisverhaaltjes.nl

SNEEKWEEK

LOGO SNEEKWEEK

Afgelopen vrijdag is de Sneekweek van start gegaan!

Ieder jaar hoor ik vele Friezen over deze bijzondere happening praten, maar ik was er werkelijk waar nog nooit geweest. Tot afgelopen vrijdag!

De Sneekweek begint altijd op de eerste vrijdag voor de eerste zaterdag in augustus. Het is een jaarlijks terugkerend zeilevenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden op oa. het Sneekermeer.

Tijdens de Sneekweek is er in het centrum de hele week van alles te beleven. Diverse muziekpleinen met podia met live optredens, DJ’s, kermis en vele vele andere activiteiten.

Afgelopen vrijdag, 5 augustus, was de officiële opening van de 81e (!) Sneekweek. Deze wordt traditioneel geopend met de Vlootschouw. Hierbij presenteren de deelnemende zeilklassen zich met muziekoptredens, presentatie van de ‘boot van het jaar’ en de huldiging van de ‘schipper in de orde van de Sneeker Pan’. Als afsluiting is er een spetterend vuurwerk! Wat dat allemaal inhield wist ik niet, maar ik las het in de Sneekweek gids!

Nu wij in Sneek wonen, kunnen we het natuurlijk niet maken om thuis te blijven tijdens de Sneekweek!

Met wax in mijn haar, strakke jeans, korte laarsjes met hak en mijn naveltruitje aan sprong ik rond half 7 op de fiets naar het centrum. Natuurlijk ging Rob met me mee!

Dat van dat naveltruitje is natuurlijk een grapje. Ik heb weliswaar geen dochter, maar met een naveltruitje aan op mijn leeftijd zou ik eruitzien als iemand uit het programma ‘Hotter than my daughter!” Maar laarsjes met een hakje had ik wel aan en dat had ik beter niet kunnen doen bleek later.

Ik vroeg Rob of hij zijn telefoon mee had genomen.

”Waarom? 20 Jaar geleden gingen we ook stappen zonder telefoon”, gaf hij als antwoord.

Uitgeluld dus..

Ik had die van mij ook niet mee. Voor de meeste mensen bijna niet te bevatten. Zonder telefoon je huis uit. Maar echt waar, ik gebruik mijn telefoon nauwelijks! Maar achteraf had ik wel een paar foto’s willen nemen.

We parkeerden onze fiets bij de Jousterkade en gingen lopend verder. Het was een enorme gezellige drukte in het centrum en overal klonk muziek.

We besloten eerst een hapje te gaan eten op het buitenterras bij restaurant de Walrus. Er was nog net een tafeltje vrij. We zaten net goed en wel toen het lichtjes begon te regenen. Rob zat net onder de luifel en je raadt het al: ik net niet

Als een echte gentleman schoof Rob de tafel wat naar achteren. (Hij had ook van plek kunnen ruilen natuurlijk) Maar na een paar drupjes werd het gelukkig alweer droog.

Ik kan mij uren vermaken op een terrasje. Heerlijk ‘mensen kijken’  Knappe mensen, iets minder mooie mensen (ieder mens heeft wel iets moois vind ik) , dikke mensen, dunne, giechelende jonge schaars geklede meisjes die arm in arm lopen en jongens die stoer rondlopen met in beide handen een biertje. Waarbij je je afvraagt of ze al 18 jaar zijn.

Diverse talen hoorde ik om me heen. Naast Fries natuurlijk ook veel Engels-en Duitssprekenden. Zomers zijn er in Sneek veel toeristen, helemaal tijdens de Sneekweek.

Na een kwartiertje hadden we het eten al op tafel staan. Niet te geloven bij zo’n drukte. We hadden ons drankje nog niet eens.

Rob had een biefstukje en ik een kipfilet uit de oven met een tomaten-tapenade en het smaakte voortreffelijk!

De serveerster kreeg een vette fooi van Rob en ze vroeg of we ook naar de Waterpoort gingen. The place to be voor de officiële opening van de Sneekweek.

Door de binnenstad liepen we daarnaartoe. Het liep niet erg makkelijk met mijn hakjes over de klinkers en de geeltjes. Ik keek eens om me heen en zag bijna iedereen op gymschoenen lopen…Sneakers wel te verstaan. Onthouden dus: Sneekweek…sneakers!!

Bij de Waterpoort was het enorm druk. Honderden, misschien wel duizenden mensen stonden rondom de Kolk. Vanaf een boot in het midden van de Kolk speelde een live band. Ik zag mensen om me heen meezingen, de stemming zat er al aardig in.

Voor de opening waren we een uur te vroeg. Na een half uurtje besloten we weer terug te lopen naar de Jousterkade. Rob had van collega’s gehoord dat dat een mooi plekje is om alles (wat dat dan ook maar mocht zijn) te aanschouwen.

Ook bij de Jousterkade klonk live muziek. Met een biertje in de hand zong ik een nummer van André Hazes mee! (blijft mooi)

We kwamen een collega van Rob tegen en al hadden we nu naar huis gewild, de brug stond open en die bleef nu lange tijd open.

Vanaf de Kolk kwamen alle bootjes nu naar de Jousterkade. De politieboot voorop en daar achteraan alle zeilbootjes, rondvaartbootjes inclusief dweilorkesten enz enz. Nu ben ik niet zo’n bootjesmens (sorry) maar er heerste een ontzettende leuke sfeer. De muziek vanaf de bootjes, de duizenden mensen om je heen, het water, de prachtige zonsondergang. Dat alles maakt het natuurlijk wel bijzonder.

Nadat de laatste boot voorbij was gevaren zagen we een spetterend vuurwerk!

In een mum van tijd was iedereen om ons heen verdwenen. De meeste mensen liepen naar een kroeg.

Wij niet. We hadden wel willen blijven maar onze hond blaft de laatste tijd, sinds de verhuizing, als hij alleen thuis is, en daar wilden we onze buren niet mee opzadelen.

Na vijf minuten fietsen waren we weer thuis. Heerlijk om zo dichtbij het centrum te wonen en toch in een hele rustige omgeving. Al hoorden we nu nog lange tijd muziek vanuit onze slaapkamer…

De Sneekweek duurt nog tot en met zondag 14 augustus. Dat zijn totaal 10 dagen. Waarom dan SneekWEEK? Dat moet ik nog even uit zoeken. Het zal wel te maken hebben met de zeilwedstrijden denk ik…

Dus we zullen zeer zeker nog wel een aantal keer de stad in gaan deze week en het volgende weekend.  Een vaste honden-oppas zou wel handig zijn. Heb je geen kleine kinderen, moet je voor een klein hondje naar huis…

Ben jij al eens naar Sneekweek geweest ?

 

2 gedachtes aan “SNEEKWEEK

  1. Martha

    Weer een super verhaal Margreet. Leuk om het zo mee te beleven.
    Met de Sneekweek 10 daagse. Blijf ik uit de stad.
    Fijn dat jullie het zo gezellig hebben gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.