Reisverhaaltjes.nl

SOUVENIR UIT GAMBIA

ONTSTEKING MUGGENBULT, GAMBIA

Sorry voor de misschien onsmakelijke foto’s…

Zoals je in eerdere reisverhalen hebt kunnen lezen, zijn wij vorige week teruggekomen uit het prachtige Gambia!

Daar heb ik een paar muggenbulten opgelopen, maar daar maak ik me nooit zo druk over. Ik word ook niet vaak gestoken door een mug, want ze moeten Rob altijd hebben. Hij gaat voor het slapengaan in het buitenland altijd eerst op muggenjacht. Dikwijls staat hij ’s nachts ook op omdat ze hem weer flink te pakken hebben gehad. Hij krijgt dan een allergische reactie met resultaat: enorme bulten! We hebben dan ook altijd AFTERBITE bij ons. Even insmeren en de volgende dag zijn de bulten weer weg. Dikwijls smeert hij zich ook in met DEET!

In Gambia waren hele kleine mugjes die je nauwelijks zag, maar eenmaal gestoken, bleef het lang jeuken.Tot nu toe zelfs! Waarschijnlijk heb ik een muggenbult met vieze nagels opengekrabd en dat is nu gaan ontsteken! Aan de onderkant van mijn bovenarm, ik kan het zelf bijna niet zien.

Sinds een dag of drie is het pijnlijk, de plek wordt steeds groter, roder en dikker. Af en toe lijkt het net alsof er naalden insteken. Het doet behoorlijk pijn. Vandaar dat ik gister toch maar even de dokter heb opgebeld. Ik kon niet meer na mijn werk komen want er was niemand meer, maar vanmorgen was ik de eerste.

Ik was nog niet eerder in Sneek bij de dokter geweest en voor de co-assistent, die vandaag toevallig meeliep, was ik denk ik wel even een interessant geval. De dokter vroeg haar of ze toevallig ook een tropenstudie had gehad… ”Ja, vier uur lang”, antwoordde ze. Mijn vrouwelijke dokter moest lachen en zei ook niet zoveel verstand had van dit soort gevallen, maar het zag er inderdaad ontstoken en pijnlijk uit. Ze wilde even een kweekje maken en met de GGD overleggen! Eigenlijk moest ik ook antibiotica hebben, maar omdat ik vertelde dat ik voor vele soorten allergisch ben, maar niet weet voor welke, ging ze dat eerst uitzoeken.

”Ik kan alleen tegen paracetamol”, zei ik

”Nou,een paracetamolletje zal hier niet veel tegen helpen!”, zij weer.. Ze zou me vandaag bellen zodra ze contact had gehad met de GGD!

Ik kon alvast een zalfje op gaan halen bij de apotheek, een zalfje dat bacteriën doodt!

Tussen de middag belde de dokter al. Ik moet de komende drie maanden goed opletten of ik koorts heb/krijg… in geval met MALARIA!

Wat? Malaria? Komt er malaria voor in Gambia??

Wat ongelooflijk stom van mij. Ik heb daar he-le-maal niet aan gedacht!

Ik heb het zopas opgezocht. (een beetje laat, zo NA de vakantie) En inderdaad, in Gambia komt in het héle land en in het héle jaar malaria voor!! Nou ja zeg, ik snap niet dat ik daar to-taal niet aan gedacht heb.

Misschien omdat we dat de laatste reizen niet nodig hadden. India, Mauritius en Bali waren de laatste drie reizen de afgelopen 1½ jaar en daar hoefden we geen malariatabletten te slikken. We zijn verder tegen alle ziekten ingeënt voor tien tot zelfs 25 jaar!

Nu denk ik niet dat ik malaria heb hoor, ik ga me er nog niet druk over maken. Ik hoop het natuurlijk niet. Waar ik wel een beetje bang voor ben is: er zal toch niet een insekt of een spin inzitten die eitjes heeft gelegd?? Whaaa daar moet je toch niet aandenken? Ik probeer er ook niet aan te denken…. Toevallig belde een vriendin van me vanmorgen. Zij reist enorm veel. Ze zei: er zit toch geen spin in? Ik hoop dat ik nu nog kan slapen en geen nachtmerries krijg. Of wakker wordt met het bed vol met spinnetjes… Zie je het voor je?

Ik hou het maar op een ontstoken muggenbult, dat klinkt heel wat prettiger!

Toch wil ik iedereen die dit leest er nog maar even op wijzen, dat je goed moet uitzoeken wat voor vaccinaties je nodig hebt èn of er malaria voorkomt in het land waar je naartoe reist!

Ik vind het behoorlijk dom van mezelf dat ik er dit keer niet aan gedacht heb!

Mijn arm gister

ontstoken muggenbult, Gambia

Vandaag

ontstoken muggenbult, Gambia

Wordt vervolgd (misschien)

 

 

 

4 gedachtes aan “SOUVENIR UIT GAMBIA

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ik denk dat het wel een beetje meevalt hoor wat betreft malaria. Ik denk eerder dat er gewoon vuil in zit, maar is wel pijnlijk! Dankjewel voor je reactie Claudia en leuk dat je me gaat volgen!

   1. Margreet Pruis Bericht auteur

    Nu ik allemaal filmpjes heb bekeken, kunnen er ook best larven inzitten van de horzel. Ik heb nu al een dag of 10 dat het jeukt en steekt. Freek Vonk had het ook? Hoop het niet? wat ongelooflijk stom he dat ik niet aan malariatabletten heb gedacht… Dank voor je reactie Ilse!

 1. Ilse

  Aiiii ? Dat ziet er niet zo fijn uit Margreet.

  Ik denk ook dat er ‘gewoon’ vuil in zit ivm de pijn die je hebt maar gelukkig houden ze jou in de gaten.

  Laat me weten hoe het afloopt.
  Ennnn, dit gebeurd je dus nooit meer hè, niet kijken wat je nodig hebt ?

  Groetjes, ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.