Reisverhaaltjes.nl

ST ANDREW KRUISSPIN

ST ANDREW KRUISSPIN

In India zag ik deze bijzondere spin. Nou ja, het web is hier het meest bijzondere. Ik stond er met mijn neus bovenop en dacht : krijg nou wat, wat zit er nou in dat web voor wits ? Heeft die spin dat zelf gemaakt ?

Thuis ging ik natuurlijk even googelen, want hier wilde ik wel wat meer over weten ! Ik kon er trouwens maar weinig informatie over vinden.

Het is in ieder geval een St Andrew kruisspin en ze komen het meest in Australië voor. Het bijzondere aan deze spin is : ten eerste het zig zag van zijde gesponnen kruis in het web en ten tweede dat ze de poten in paren houden en in de vorm van een X. Het lijkt dus alsof ze maar vier poten hebben !

Het is lange tijd een raadsel geweest waarom deze spinnen dit kruis maken in het web. Er zijn verschillende suggesties hierover. Is het om de stabiliteit van het web te vergroten ? Of en dat dacht ik in eerste instantie toen ik dit zag : zo lijkt de spin veel groter dan deze eigenlijk is en wordt dus minder snel door de vijand aangevallen of opgegeten  ! Of : Het witte zijde weerkaatst het UV licht en trekt daardoor voedsel aan. ( onder andere vliegjes, vlinders en andere kleine insecten ) Ook denkt men dat het web door het witte kruis beter opvalt, zodat grotere insecten of kleine vogeltjes het web niet vernielen door er dwars doorheen te vliegen ! Misschien is het wel een combinatie van dit alles !

Ik vond het in ieder geval erg interessant om te zien. Deze spin is slechts een centimeter of 4 en een beet is niet gevaarlijk voor de mens ! Ze werd wel wat onrustig omdat ik haar van heel erg dichtbij fotografeerde ( slechts een paar centimeter ) De bovenste foto maakte ik van de onderkant ( de buik ) Door de twee verticale gele strepen weet ik nu dat dit een vrouwtje is. De foto hieronder is van haar bovenkant !

st andrew kruisspin india

Ik kwam in India ook dit kleine groene spinnetje tegen, van hooguit twee centimeter !

groen klein spinnetje in india

Verder heb ik eigenlijk geen spinnen gezien in India. Ik vind ze eigenlijk doodeng maar zo van een afstandje ook wel fascinerend. Zolang ze maar niet op me zitten !

Wil je nog meer griezelen, lees dan ook mijn artikel SPINNEN

Heb jij weleens een St Andrew kruisspin gezien ? Trouwens, ben jij bang voor spinnen ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.