Reisverhaaltjes.nl

STADSTOUR IN ADDIS ABEBA

blauwe taxi in addis abeba

DAG 2

Om half 11 stonden we allemaal vol verwachting fris en omgekleed klaar bij de receptie, onze rondreis ging van start ! Gelukkig niet in deze blauwe auto…Zo zien de taxi’s eruit in Addis !

Addis Abeba betekent letterlijk vertaald ‘ nieuwe bloem ‘ ! Deze stad ligt in Centraal Ethiopië tussen de 2200 en 3000 meter boven zeeniveau en is hiermee de op twee na de hoogste hoofdstad ter wereld ( na La Paz in Bolivia en Quito in Ecuador ) De temperatuur is hierdoor erg aangenaam, niet te koud en niet te warm, zo rond 23 graden overdag !

Addis is ook de zetel van de Afrikaanse Unie. Hier vergaderen de leden van de Afrikaanse Unie altijd. Het is een stad vol contrasten. Zo zie je modern geklede jongelui, mannen keurig in pak, maar ook veel traditioneel geklede mensen, veel bedelaars en herders lopen met hun kudden over straat. Je ziet vrouwen sjouwen met grote takkenbossen op hun rug en vol beladen ezels, moderne winkelcentra en armoedige krottenwijken…

drukte in addis abeba

krottenwijken

De stad is druk, chaotisch en erg vervuilt en je ziet meteen dat er veel armoede heerst. Toch is het een zeer veilige stad. De mensen zijn er erg vriendelijk !

Sinds september 2015 lopen er twee metrolijnen door de stad en er wordt hard gewerkt door Chinezen aan een spoorlijn ( de enige in Ethiopië ) Er zijn veel restaurants en (koffie)bars en nachtclubs in Addis en vele bezienswaardigheden ! Addis Abeba heeft het allemaal !

Wij bezochten allereerst het Nationale Museum, dat bekent staat om het menselijk skelet genaamd ‘Lucy’. Dit skelet werd in 1974 gevonden en is één van de oudste skeletten ter wereld ! ‘ Lucy ‘ is wel 3,5 miljoen jaar oud ! Recent geleden is er nog een ouder skelet gevonden, ook in Ethiopië ! Het museum vertelt veel over de geschiedenis van Ethiopië en de mensheid !

ingang nationaal museum

Dit is ‘ Lucy ‘, althans wat er van overgebleven is….alle skeletten in dit museum zijn replica’s !

het skelet van lucy

Door de schittering van licht op het glas was het moeilijk fotograferen in het museum.. We kregen een gids mee in het museum, maar daar hoefde je niet achteraan te lopen, je kon ook even rustig op eigen gelegenheid het museum bekijken ! Erg interessant vond ik het ! Als je in Addis Abeba bent moet je ‘ Lucy ‘ natuurlijk gezien hebben !!

Eenmaal buiten maakten we voor de eerste keer kennis met de kinderen in Ethiopië…Ze wilden graag op de foto om vervolgens hun zelf terug te zien op de camera !

2 meisjes poseren voor onze camera

Na het museum gingen we in het naastgelegen restaurant lunchen ! Ik had reuze honger, we hadden al die tijd nog niks gegeten.Ik bestelde een lekkere pizza ! ( kost nog geen vier euro ) Het afrekenen ging moeizaam…wisselgeld hadden ze nauwelijks….Automatisch wordt er 15% BTW en 5% fooi berekend op je bonnetje. Daarnaast verwachten ze nog een extra fooitje er bovenop ! Maar dan nog is het eten bijzonder goedkoop in Ethiopië ! Tijdens onze reis, hielden we rekening met minstens een half uur extra tijd voor het afrekenen ! Eten in dit land kost enorm veel tijd kwamen we al snel achter…Ze zijn nog niet veel toeristen gewend !

Na de lunch bezochten we het oude paleis van Haile Salassi ! Deze keizer werd in 1892 geboren onder de naam Tafari Makomen. Hij regeerde van 1930 tot 1936 en van 1941 tot 1974. Hij streefde naar onafhankelijkheid, vooruitgang en vrede. In 1954 bezocht hij zelfs Nederland !

Haile Salassi wordt door de Rastafaribeweging gezien als de reïncarnatie van Jezus ! Lees ook mijn verhaal BOB MARLEY !

In dit museum kun je door zijn slaapkamer wandelen, zie je zijn badkamer, zie je veel kleding, sieraden, muziekinstrumenten en religieuze attributen !

slaapkamer van haile salassi

kronen

keizer haile salassi

Nou ben ik zelf niet zo’n fan van zulk soort musea, maar het was wel even interessant om te zien ! We eindigden de middag met een bezoek aan de ‘ Holy Trinity Cathedral ‘ waar in tombes tijdelijk het lichaam van Haile Salassi lag begraven, samen met de keizerin. In het jaar 2000 is hij bijgelegd in een ander (familie)graf !

We dronken nog een lekkere cappuccino alvorens we rond de klok van 17.00 uur weer bij ons hotel werden afgezet ! ‘S avonds aten we in het hotel en we gingen vroeg in ons mandje….want we moesten die nacht om half 5 alweer opstaan voor onze binnenlandse vlucht naar Lalibela !

Hier beleefden we het Timkatfestival ! Een heel bijzonder feest, dat door duizenden mensen op straat wordt gevierd ! Daarover meer in het volgende reisverhaal !

Afrikaanse grote steden zijn niet te vergelijken met de steden in Europa ! Er is weinig hoogbouw en de steden zijn erg vervuild, er heerst veel armoede…Ben jij wel eens in een grote Afrikaanse hoofdstad geweest ? Wat vond je ervan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.