Reisverhaaltjes.nl

STRANDWANDELING

PALMBOOM OP HET STRAND, GAMBIA

Als je deze foto bekijkt, zou je bijna denken dat ‘ie’ gemaakt is op een of ander tropisch eiland in de Stille Oceaan. Toch maakte ik dit prachtige plaatje op het strand in Gambia. Dit is Kotu beach, één van de mooiste stranden van Gambia!

Toen we terugkwamen van de markt in Serekunda, dronken we even een lekker bakkie koffie op ons balkonnetje en gingen daarna weer samen op pad. Op onze eerste vakantiedag waren we via de geasfalteerde weg linksaf gegaan en naar het plaatje Kotu gelopen. Via het strand waren we weer teruggegaan. Nu liepen we meteen naar het strand en sloegen linksaf voor een lekkere strandwandeling!

Naast ons hotel ‘Palm Beach’ lag het ‘Kunta Kinteh’ resort met het bijhorende restaurant op het strand. Er kwam meteen al iemand op ons afvliegen met de vraag of we iets wilden drinken in het bèste restaurant van Gambia met de lèkkerste koude drankjes en uiteraard het bèste eten van het land! Uhhh, nou eerst maar eens een stukje lopen dachten we zo. Misschien op de terugweg? (niet dus)

Met: ”No problem, my dear friends”! namen we (snel) afscheid.

Gambiaan op de foto met Rob, Kotu beach

”Nee hè, we krijgen toch niet iedere Gambiaan achter ons aan die ons ziet”, zei ik tegen Rob. Maar het antwoord wist ik zelf wel…

Dit modern vissersbootje lag op het strand. Meestal gaan de vissers met een lang smal houten bootje de zee op. Niet geheel zonder gevaar… De stroming blijkt nogal sterk te zijn en soms is de oceaan behoorlijk ruw. Je ziet hier ook bijna niemand in zee zwemmen.

vissersbootje op het strand in Gambia

Al snel werd het rustiger op het strand. Geen hotels of beachbars meer, slechts een enkele toerist die ook een strandwandeling maakte net als wij. De eerste palmbomen verschenen, wow!

De stranden zijn in Gambia heel breed. Toen ik 17 jaar geleden voor het eerst in Gambia was, waren er nog nauwelijks hotels aan het strand. Ik weet nog dat we in een jeep kilometers lang over het strand reden. Niemand kwamen we tegen, op twee jongetjes na, die met stokken een enorme zeeschildpad aan het doodslaan waren. Dat is me altijd bijgebleven…

Nu, zoveel jaren later zijn er uiteraard meer hotels, maar ik had het al veel drukker verwacht. Wel zag ik hotels in aanbouw. Verlaten strand met palmbomen had ik hier niet verwacht!

Ik liep door het zand naar de palmbomen om mooie plaatjes te schieten en liet Rob achter. Hij wachtte wel even. Niet veel later stond hij alweer een hand te schudden met iemand zag ik wel

palmboom op het Kotu strand, gambia

Ik spotte een schitterend vogeltje op een palmblad. Voorzichtig sloop ik dichterbij..

mooi vogeltje in de palmboom, Gambia

Toen hij wegvloog ging ‘ie’ mooi voor me in het zand poseren.

prachtige vogels in Gambia

Zo’n mooie vogel verwacht je niet op het strand toch?

Het is een Abyssinian roller!

Een eindje verderop zagen we andere palmbomen, ook hier nauwelijks iemand te zien. Ik haastte me ernaartoe. Dit keer was Rob ook onder de indruk!

palmbomen op het Kotu strand, Gambia

Ik was wel nieuwsgierig hoe het verder landinwaarts was en liep een stuk de struiken in. Verbaasd over dat hier nog geen hotel in aanbouw was, maakten we het ene na het andere mooie plaatje!

Uitzicht landinwaarts

Uitzicht landinwaarts vanaf het Kotu strand, Gambia

De exotische palmbomen op het strand!

palmbomen, Kotu beach in Gambia

palmbomen Kotu beach, Gambia

Ze waren behoorlijk hoog!

palmbomen Kotu beach in Gambia

palmboom Kotu beach in Gambia

Schitterend!! Hier krijg ik nooit genoeg van!

Maar we besloten verder te wandelen. In de verte zagen we weer wat meer drukte en strandtentjes. We liepen zo dicht mogelijk langs het water, dan werden we wel met rust gelaten toch?

Maar de ‘mannetjes’ bij de strandbarretjes die speciaal ingezet zijn om klanten naar de bar toe te lokken, hadden het er wel voor over om een stuk door het zand te lopen. Èn honderd meter meelopen was ook geen enkel probleem!

Met uitgestrekte hand kwamen ze op ons af. En overal dezelfde vragen: wat is jullie naam, waar komen jullie vandaan, welk hotel zitten jullie, wanneer zijn jullie gekomen en wanneer gaan jullie weer naar huis. Het eindigde altijd met: kom iets drinken! (in het beste restaurant/strandbar van het land) Ook wij gaven overal dezelfde antwoorden: misschien straks op de terugweg, nu eerst even wandelen…

Als we doorwandelden kwamen we in Senegal terecht zei er één haha, nou dat was ons iets te ver lopen!

Na een uurtje of twee gingen we dan eindelijk bij een strandtentje wat drinken. In de schaduw van een palmboom en met onze voetjes in het zand genoten we van ons uitzicht op de zee. Terwijl we op ons drankje wachtten zagen we de serveerster, een behoorlijk volle Gambiaanse vrouw moeizaam door het zand worstelen. Ze droeg namelijk gewone schoenen in plaats van slippers… Zwaar werk lijkt me zo door het zand te lopen de hele dag. Ze liep met een dienblad, met daarop twee flesjes cola en een broodje kroket(!) op een bordje. Huh, broodje kroket? Rob ging meteen een menukaart halen. Ja hoor, een broodje kroket zagen we op de menukaart staan! Hij ging er meteen een bestellen!

Om ons heen lagen vooral Nederlanders op een bedje te zonnebaden. Stuk voor stuk hadden ze een lekker bruin kleurtje!  Vergeleken met hen waren wij nog spierwit!

Na een half uurtje besloten we terug te gaan, want het strand liep nog kilometers verder door.

Kotu beach in Gambia

In een sneller tempo liepen we nu langs het water. Vaak met een diepe zucht, wanneer er weer eens iemand van een strandtent vrolijk op ons afkwam. ”Hello, my friend, what’s your name….” Tegen iedereen zeiden we: als we terugkomen van de wandeling komen we bij jou iets drinken, haha. Zo was je het snelst van ze af!

Anderhalf uur later ploften we op een bedje bij het zwembad. Bij ons eigen hotel. Eindelijk rust! Het was een prachtige wandeling geweest! Wat waren we actief geweest. Eerst een paar uur op de markt gelopen en de lange strandwandeling er achteraan! Tenslotte speelden we nog een tijdje tafeltennis samen!

Vanaf mijn ligbedje speelde ik nog wat met mijn camera…

palmbomen, Palm Beach hotel in Gambia

palmbomen palm beach Hotel in Gambia

palmbomen Palm Beach hotel in Gambia

De volgende dag besloten we een dagje bij het zwembad te blijven. Lekker lezen en misschien zouden we ook een lekker kleurtje krijgen…

Het werd nu ook de hoogste tijd om eens iemand te zoeken voor een dagje weg. We wilden tenslotte wel wat meer van het (binnen)land zien!

Hou jij van een strandwandeling?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.