Reisverhaaltjes.nl

TAJ MAHAL

 

Taj Mahal met rob en ik op de voorgrond

DAG 4 RONDREIS RAJASTHAN

Alhoewel we een luxe hotel hadden, viel afgelopen nacht drie keer de stroom uit. Twee keer daarvan zat ik net op de WC en 1x lag ik net in bed…

Rob zette de camera op de lader en door een kortsluiting viel alles uit. Gelukkig hadden we een zaklamp mee, maar waar bevond zich de zekeringkast ?

Rob kon die niet vinden en moest zich weer aankleden om iemand erbij te halen. Gelukkig was het probleem snel opgelost !

Vandaag gingen we naar de Taj Mahal ! Ik was er zo benieuwd naar. De Taj Mahal is een van de meest herkenbare gebouwen ter wereld en een symbool van India. Het wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht ! Wist je dat de Taj Mahal een van de nieuwe 7 wereldwonderen is ?

Omdat het er zo vreselijk druk is, werden we al om half 6 gewekt en vertrokken we na het ontbijt om 7 uur. Het was slechts een kwartiertje rijden.

Bij aankomst werden we met een soort ‘treintje’ naar de ingang gebracht. Daar stonden al ontzettend veel lokale mensen in de rij. Wij sloten ons aan in een andere rij, die iets sneller ging. We mochten helemaal niks meenemen. Alleen je camera en een flesje water ! Zelfs geen extra batterij voor je camera en iedereen werd gefouilleerd !

Vervolgens was het nog een eindje lopen. Intussen was de Taj Mahal nog steeds niet te zien, terwijl dit gebouw toch enorm is.

De eerste blik op een stukje Taj Mahal was deze

de eerste blik op een gedeelte taj mahal

En toen…ja hoor, toen was mijn batterij van mijn camera leeg ! Gelukkig hebben we beide een camera. Rob stond meteen zijn camera aan mij af, omdat hij weet dat ik zo van fotograferen houd.

Toen we plotseling geheel vrij zicht hadden op dit imposante gebouw, bezorgde mij dit gewoon kippenvel. Wow, wow, wat mooi !

de Taj Mahal in zijn geheel

Het straalt gewoon liefde uit ! Dit gebouw is ook met heel veel liefde gemaakt, voor een vrouw !

Het is namelijk een grafmonument. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk liet dit imposante wit marmeren mausoleum bouwen als laatste rustplaats voor zijn vrouw Mumtaz Mahal die in 1631 in het kraambed was overleden !

Na haar overlijden werd er maar liefst 22 jaar aan dit gebouw gewerkt ! Toen Shah Jahan zelf later overleed werd hij ook bijgezet in de tombe !

De Taj Mahal staat op een verhoogd platform aan de oever van de Yamuna rivier ( in Agra ). Vier vrije minaretten bezetten de hoeken van het platvorm !

Je ziet dat er een in de steigers staat op dit moment, voor schoonmaakwerkzaamheden ! ( foto hierboven )

ik bij de taj mahal

Minaret van onderaf gezien

minaret van onderaf gezien

De Taj Mahal van dichtbij

taj mahal van dichtbij

Foto richting ingang, vanaf de Taj Mahal

foto richting ingang vanaf de taj mahal

De Mogoldynastie had de gewoonte om grafmonumenten in symmetrische aangelegde tuinen te bouwen. Tuinen staan in de islamitische traditie symbool voor het paradijs !

Aan weerskanten van de Taj Mahal staan twee identieke gebouwen van rood zandsteen. De ene kant een moskee en de andere kant een gastenverblijf ! Ook prachtig !

gebouw van rood zandsteen aan beide kanten van de taj mahal

Kalligrafieën uit de koran

kalligrafieën uiit de koran

Mooi sierwerk

mooi sierwerk

We liepen er zo’n 1½ uur rond om alles te bekijken !

We keken al niet meer raar op, dat we af en toe gevraagd werden om gefotografeerd te worden. Toen ik samen met een Indiase vrouw door haar man werd gefotografeerd, zagen een stuk of wat mannen hun kans schoon om mij ook te vragen. Met alle 4 mannen apart werd ik op de foto gezet. Ineens kwam er een bewaker aan, die een van de mannen keihard twee klappen in zijn gezicht gaf…

Ik schrok ervan. Er volgde een discussie, waar ik natuurlijk niks van verstond. Duidelijk was wel, dat toeristen met rust moeten worden gelaten…

Ik vond het wel sneu voor de jongeman. Ik had zelf toestemming gegeven toch ? Wij mochten dus wel van hun foto’s maken, maar zij niet van ons…

Af en toe gingen we samen op een bankje in de schaduw zitten. Om mensen te fotograferen, maar ook van de vele halsbandparkieten die in de bomen zaten.

halsbandparkiet

Ook stikte het er van de eekhoorntjes. Ze verzamelden papieren zakdoekjes die ze tussen de struiken vonden en mee de boom in namen. Lekker zacht nestmateriaal !

eekhoorn met een papieren zakdoekje in zijn bek

Bij de ingang, de plek waar we weer als groep samen zouden komen, werd er weer druk heen en weer gefotografeerd. Dit keer een stel jonge moderne Indiase meiden. Allereerst kwamen spiegeltjes uit de tas, werden hun lange haren gekamd en er werd veel gegiecheld. Niet veel anders dan Nederlandse jonge meiden dus !

jonge moderne Indiase jonge vrouw

Na de Taj Mahal bezochten wij de oude verlaten stad Fatehpur Sikri ! Dit en meer in een volgend reisverhaal !

Heb jij de Taj Mahal ook bezocht ? Wat vond je ervan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.