Reisverhaaltjes.nl

TANAH LOT

IK BIJ TANAH LOT, BALI

Na de tempels en de rijstvelden in Jatiluwih bezochten we als laatste nog de wereldberoemde zeetempel Tanah Lot!

Iedereen die Bali bezoekt gaat naar deze tempel. Het is de meest bezochte en gefotografeerde tempel op het eiland!

Ik had deze tempel al eerder bezocht en hoefde deze eigenlijk niet nog een keer te zien, maar Rob wilde Tanah Lot natuurlijk wèl zien.

De tempel ligt in het zuidwesten van Bali. Vanuit Ubud of Kuta is het een klein uurtje rijden.

Langs de zuidkust zijn veel zeetempels. Ze zijn zo neergezet dat je bij helder weer vanuit de ene zeetempel de volgende zeetempel kan zien.

Toen we aankwamen zag ik meteen dat het daar erg druk was. Ik herkende aanvankelijk helemaal niks. De entree bedraagt 60.000 roepia, iets meer dan 4 euro!

De tempel is nauw verbonden met de Hindoe priester Nirantha. Deze priester kwam in de 16e eeuw van Java naar Bali, de weg gewezen door een lichtstraal. Zijn komst werd niet op prijs gesteld door de lokale priester en Nirantha moest verdwijnen. Hij ging echter mediteren en dit deed hij zo enthousiast dat hij de rots waarop hij zat in zee duwde! Dit werd Tanah Lot!

Om Tanah Lot aan de God van de zee te wijden veranderde hij zijn sjaal in giftige slangen. Hierdoor was zijn tempel altijd beschermd! Dit is de legende van de tempel!

Bij vloed is de tempel omringd door water. Bij eb kun je naar de tempel toelopen. Je mag de tempel zelf niet in!

Wanneer je vanaf de parkeerplaats naar zee loopt, kom je oa eerst deze tempel tegen. In eerste instantie dacht ik dat dit Tanah Lot was en herkende dit niet… Maar om de beroemde tempel te zien moet je nog een stukje verder langs de kust lopen

tempel

mooi natuurplaatje kust bij tanah lot

Een drukte daar!

tanah lot

Niet alleen waren er veel toeristen, maar er werden ook ceremonies gehouden. Er worden rituelen uitgevoerd om de slangen te eren.

ceremonies

offers bij tempeltje

ceremonies met rituelen

Ook hier werden eenden geofferd zag ik wel…

Het was dus eb en dan kun je naar beneden, naar de tempel lopen. Bij de tempel is een soort grot met een magische bron. Hoewel Tanah Lot in zee staat, komt er vreemdgenoeg zoetwater uit de bron!!

De meeste toeristen komen hier om vanaf deze magische plek de zonsondergang te fotograferen!

Ik vind deze plek eigenlijk spectaculairder door de aanblik van de ruwe zee en de golven

zee en de golven

zee plus golven

rob bij tanah lot

rotsen en zee tanah lot

Of ik even met ze op de foto wilde…

ik met 2 chinese meisjes op de foto

tanah lot tempel

Hieronder de grot waar de heilige slangen zijn…

grot met de heilige slangen

Eerder schreef ik dat Rob daar een foto van mij heeft gemaakt, ongeveer gelijk aan een foto van mij van 35 jaar geleden:

1982

ik in 1982 bij de grot van de heilige slang

2017

ik bij deze grot in 2017

Ietsjes anders geworden, maar ik vind het zelf wel grappig! Ik denk dat ik toen iets meer naar links stond, ter hoogte van de steen rechts op de foto!

In 1982 zagen we er wel slangen, maar die zaten gewoon tussen de rotsen. Niet in deze grot. Souvenirshops waren er niet, geen ceremonies en nauwelijks toeristen. Er was slechts een houten bankje waar we gingen zitten wachten totdat de zon onderging!

Het is zeer zeker de moeite waard om deze tempel te bezoeken!

Het was inmiddels kwart voor 5 en het duurde maar liefst twee uren toen we weer terug bij ons hotel waren. We hadden meer dan een uur in de file gestaan… Spitsuur op de wegen! Het zijn bijna allemaal brommertjes die je ziet. Ik had het raam open om te fotograferen, want je ziet van alles. Na een uur tussen het verkeer had ik gewoon hoofdpijn van de uitlaatgassen gekregen…

file brommertjes

Dit was onze eerste dag dat we met onze privé chauffeur Kadek op stap gingen. Het was een leuke dag en we hadden veel gezien! De volgende dag deden we het rustig aan. Lekker lezen en luieren op het strand. Maar de dag erop gingen we opnieuw met Kadek op stap. We startten de dag met een Balinese dansvoorstelling. Dat en meer in de volgende reisverhaaltjes over Bali!

Heb jij Tanah Lot ook bezocht? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.