Reisverhaaltjes.nl

TEMPEL VAN DE TAND

boeddha beelden met slagtanden van een olifant

DAG 8

Vandaag gingen we naar de belangrijkste tempel van heel Sri Lanka : De Tempel van de Tand ! Het is tevens één van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. Deze tempel, ook wel Dalada Maligawa genoemd bevindt zich in Kandy.

De tempel is gebouwd in 1603

tempel van de tand

In deze tempel ligt één van de drie overgebleven tanden ( hoektand ) van de Boeddha. De anderen liggen in India en Thailand ! De tand zou sinds de 4e eeuw na Chr. in Sri Lanka zijn. Er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand, zou heersen over het land.

muurschilderingen

De entree

zaal met boeddha's

Wij keken er eerst wat rond en om 13.00 uur begon het ritueel. Drie maal daags worden door monniken rituelen uitgevoerd. Op de woensdag is er een symbolisch bad van de heilige tand. Er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft. Dit water wordt dan uitgedeeld onder de aanwezigen ! In juli of augustus is er een parade : de Kandy Esala Perahera parade. Dan wordt een neptand ( om diefstal te voorkomen ) door de stad vervoerd per olifant. Er is dan tien dagen feest. De laatste dag van het feest is tijdens volle maan !

afbeelding parade tempel van de tand

Uiteraard moesten de schoenen hier uit en schouders en bovenbenen moesten bedekt zijn en dit wordt streng door politie gecontroleerd ! Ook mag men niet in het bezit zijn van sigaretten of een aansteker !

Klokslag 13.00 uur deden trommelaars en een fluitist een muzikale oproep tot de gelovigen. Die muziek en vooral die fluit bezorgde mij kippenvel. Zo’n mooi en apart geluid komt er uit dat instrument.

trommelaars en een fluitist

Wij stonden in afwachting wat er gebeuren ging…

prachttig bewerkt de Inner Temple

De Heilige Tand bevindt zich op de bovenverdieping van de Inner Tempel. Deze tempel is schitterend versierd en bewerkt, zoals je op bovenstaande en onderstaande foto ziet !

prachtige versieringgen

monnik draagt iets de tempel in

Offers werden naar binnen gebracht en er kwamen monniken aan…. Hun voeten moesten eerst gereinigd worden…

monniken, hun voeten worden eerst gereinigd

Daarna mocht iedereen de twee trappen omhoog lopen om een glimp op te vangen van de plek waar de Heilige Tand ligt …. Het was verschrikkelijk druk!  Het was echt dringen geblazen. Lokale mensen liepen met mooi opgemaakte bakjes vol offer bloemetjes.

Boven aangekomen kon ik precies tussen de koppen door een foto maken van de bovenste gouden stoepa die getoond wordt. Onder deze gouden stoepa, liggen nog zes gouden stoepa’s en dáár onder ligt de Heilige Tand !

de gouden stoepa, daaronder ligt de tand

That’s it !! Voor de Singalezen erg waardevol om te zien en er te bidden. De lokalen legden hun bloemetjes op de tafels neer en je zag de mensen overal bidden, ze zaten zelfs op de grond ! Je kon er hooguit een minuut stil blijven staan, want de dringende mensen achter ons duwden ons verder naar voren. Het hele ritueel duurt ook maar een half uurtje…

Dan kom je uit in de bibliotheek. In de vitrine ligt een boek met zilverbeslag en edelstenen, waarin de oudste voorschriften de verering van de Tand zijn beschreven.

Hier leggen de Singalezen ook offer bloemetjes, geld en wierook neer

Ik vond het werkelijk schitterend om hier aanwezig te zijn !!! Helaas was dit het laatste tempelbezoek van deze rondreis… Sommigen hadden wel genoeg van al die tempels, maar ik vind het juist prachtig…al die beelden en al die kleuren. Ik heb zoveel prachtige foto’s gemaakt, helaas kan ik die hier niet allemaal plaatsen…

Eenmaal weer buiten liepen we langs de stalletjes waar je offer bloemetjes kunt kopen.

stalletje waar je offer bloemetjes kunt kopen

schaaltjes met witte bloemetjes

opgestapelde bloemetjes

lotus bloemen

Prachtig toch ?

Spreekt jou dit aan, zo’n ritueel bij te wonen ?

2 gedachtes aan “TEMPEL VAN DE TAND

  1. Astrid Bourgonje

    Ik vind het zo leuk om via jou dit nog eens te beleven. Toen wij er waren, was het heel stil, we waren de enigen. Mijn man had een mooie witte sarong aan…….Ik kocht een bos bloemen bij het stalletje. We waren uitgenodigd om te komen eten bij mensen in het dorp. Dacht dat het leuk was bloemen te geven. Ik wist niet dat dit echte tempelbloemen zijn en dat mensen thuis geen bloemen neerzetten. Zij was katholiek en hij Hindoe. Ze gingen samen naar elkaars kerk of tempel. Zo kan het ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.