Reisverhaaltjes.nl

TERUG UIT INDIA

DELHI

Na een terugreis van bijna 24 uur zijn we gistermiddag teruggekomen uit het enorm chaotische en kleurrijke Rajashtan !

Ik heb me de afgelopen tijd dikwijls afgevraagd : wat vind ik nou eigenlijk van India ?

Het is zeker niet het mooiste land wat ik gezien heb, maar India doet wèl wat met je …. India is héél bijzonder. Een land apart !

Ik schreef het al eerder : of je haat India òf je houdt van India

Ik hou zeker van dit land ! Het doet wat met je geest.. Niet omdat de natuur er zo mooi is, nee het zijn de mensen ! Vriendelijke mensen heb je overal, maar man man wat zijn de mensen in India bijzonder ! Ze zwaaien, roepen, toeteren en glimlachen naar je. Maar het leukste is dat velen een praatje met je willen maken. Ze vragen je werkelijk het hemd van je lijf !

Ik zal je een voorbeeld geven. Een gesprekje met een man van een jaar of 30, dat ik had in een winkeltje bij een wegrestaurant waar we even stopten voor een koffie/thee pauze :

” Hello, where you come from ” ?

” From Holland ” !

” Good, good, are you married ” ?

” Yes ” !

” For how long ” ?

” Just for one year…..” !

” Noooo,  really  ? How, many children  do you have ”  ?

” He  ( ik wijzend  op Rob ) has two children ” !

” Good, good and how many children you have ” ?

” I don’t have children….” ! ( toen was het even stil en de man keek me bedroevend aan met zijn prachtige bruine ogen )  ( Knappe mannen (en vrouwen ) zijn er in India trouwens, dat mag ik wel zeggen toch ? )

” You want children together ” ?

” No, we are too old, we are 53 years old ” !

Dan is het een tijdje stil….

Ineens vraagt hij :

” But you have still sex on your age ‘ ?

(Ehhh pardon ? Sex ? Versta ik dat nou goed ?)

” Sex ” ?

” Yes, sex ” !

” Of course, haha ” !

Op dat moment werd ik geroepen. We gingen weer verder….

Geweldig vind ik dit ! Ze zijn zo nieuwsgierig naar je, vragen wat voor werk je doet en schromen niet om te vragen hoeveel je verdient !

Regelmatig wordt er aan je gevraagd of ze een foto van je mogen nemen, ook zo leuk. Wij maken foto’s van hun en zij van ons. Tenminste als ze in het bezit zijn van een mobieltje ! En dan sta je ineens tussen een vrolijke Indiase familie en word je van alle kanten gefotografeerd. Denk dan maar niet dat het bij één foto blijft, want je moet dan nog even apart met moeders op de foto, haar broer, de tante of met  (alle ) kinderen…. Geweldig !!

In de grote steden zie je een enorm contrast tussen rijk en arm ! Nergens ter wereld zijn sloppenwijken zo groot als in Delhi en in andere grote Indiase steden, zoveel ondervoede kinderen en zoveel huizen zonder waterleiding of riolering. Het verkeer is druk en chaotisch, net zoals in andere grote Aziatische steden. Iedereen toetert en al het verkeer krioelt doorelkaar !

Heel bijzonder in India is, dat de koeien er als heilig worden beschouwd. De koeien ( meestal stieren ) lopen los door de stad en liggen regelmatig gewoon midden op de weg. Zelfs op de snelweg ! Al het verkeer rijdt ‘netjes’ om de koeien heen ! Hierdoor ontstaan natuurlijk levensgevaarlijke situaties ! Zowel over de koeien als over het verkeer zal ik nog meer gaan schrijven !

Doordat de koeien overal lopen, moet je vooral ook uitkijken waar je loopt. Het overkwam mij een paar keer dat ik in zo’n ‘ heerlijke ‘ vlaai ging staan ! Getver !

Prullenbakken kent men niet in India volgens mij. Afval ligt gewoon op straat ! Men veegt het afval gewoon het huis uit de straat op en daar blijft het liggen…Koeien, varkens, geiten, vogels en (veel) zwerfhonden zoeken naar restjes eten tussen het afval. Je ziet de dieren gewoon karton of plastic eten… Maar alle dieren worden in India ook gevoerd ! Tot de duiven aan toe. Elke dag zie je op bepaalde plekken vele vierkante meters voer voor de duiven liggen. Zoveel dat ze het niet eens op kunnen. Ook de zwerfhonden en koeien worden gevoerd, dit alles voor een goed karma !  I like it…. I love India !!

Het eten in India is trouwens verrukkelijk ! Ik ben best een klier wat eten betreft, maar man man wat is het eten daar lekker zeg ! De Indiase keuken is net zo gevarieerd als het land zelf ! De keuken van Noord(west)India, waar wij waren is het bekendst, met de kenmerkende biriyani (rijst, groente, kip en noten ), tandoori en sauzen op basis van yoghurt en room, geserveerd met dikke naanbroden (platte broden)

Wij aten in de hotels vaak in buffetvorm. Vaak had ik geen idee wat er allemaal in de grote schalen lag en nam ik overal een beetje van om te proeven. Werkelijk, erg lekker allemaal ! Hele aparte smaken en (erg) pittig gekruid !

In India bevinden zich overal op straat kleine eetstalletjes, maar dat is niet voor onze maag bestemd. Het is een grote bron van bacterieën en wij worden er zeker, 100% ziek van ! Eet er niet van !!

Er is nog iets waar ik het even over wil hebben, namelijk  : de hitte ! Wat is het vre-se-lijk warm in India…

Toen wij twee weken geleden midden in de nacht aankwamen in de hoofdstad Delhi was het ruim dertig graden. Dat is niet te vergelijken met 30 graden in Nederland. Het voelt veel warmer aan !  Het is er heel erg klam. Daar moet je wel tegen kunnen ! Overdag was de temperatuur tussen de 32 en 40 graden met gevoelstemperaturen van boven de 50 graden. Man man, ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo heb lopen zweten in het buitenland !

Door de airco’s in onze bus en op hotelkamers liepen we vaak dan weer in kou en buiten weer in de hitte. Hierdoor loop je snel een verkoudheid, keelpijn of pijnlijke spieren van op. Ik hou bepaald niet van airco’s, ik kan er niet zo goed tegen. Maar in India kun je echt niet zonder !

We hebben een kleine 2000 km afgelegd, soms over goede snelwegen, maar ook vaak over zeer slechte wegen vol kuilen. Mede door het slechte wegdek, maar vooral door het drukke verkeer reden we vaak niet sneller dan hooguit 50 km. per uur. Soms zelfs maar 25 km. per uur ! Buiten de steden zijn de wegen erg smal en kom je vaak nomaden tegen met honderden geiten, schapen en dromedarissen en dan sta je dus een hele tijd stil. Wachtend totdat alle kuddes gepasseerd zijn…

Gister werden we vanuit Jaipur naar Delhi (vliegveld ) gebracht. Een rit van 300 km, waar we maar liefst 8 uur over hebben gedaan ! De vlucht van Delhi naar Amsterdam duurde 8 uur en 15 minuten. Daarna nog drie uur in de trein !

In het vliegtuig zaten veel Indiase mensen die voor het eerst in een vliegtuig zaten. Heel duidelijk te zien ! Naast Rob zat een (oude) man die de hele vlucht angstvallig om zich heen keek. Niet wist hoe zijn veiligheidsriem om moest ( Rob hielp even een handje ) en met zijn rechterhand zijn maaltijd nuttigde…

Hij bekeek aandachtig het zakje met bestek en volgens mij zag hij voor het eerst in zijn leven een vork. Werkelijk waar ! Op een gegeven moment moest hij naar het toilet en ik zag dat hij tegen de deur aan stond te duwen. Hij had niet in de gaten dat de toilet bezet was. Ik zag hem toen weer afdruipen terug naar zijn stoel, nog niet van zijn plas verlost…Ik had enigszins medelijden met de man ! Wat zal Nederland een totale shock voor hem zijn !

Ik heb ook een Indiase vrouw uitgelegd, dat ‘rood’ betekent dat de toilet bezet is en ‘groen’  betekent dat de toilet vrij is !

Tijdens de hele vakantie had ik last van opgezette voeten, vooral de laatste paar dagen. Toch dronk ik heel veel water, zweette veel en moest ik vaak plassen en nog hield ik veel vocht vast. Door de warmte en doordat we toch wel veel in de bus zaten.. Vannacht in het vliegtuig, ben ik serieus wel 7 keer of vaker naar het toilet geweest. Een paar keer opende ik de WC deur, terwijl er uitgebreid iemand kaka zat te doen op de pot…. Sommige Indiase mensen die dus voor het eerst vlogen, deden de deuren niet op slot omdat ze gewoonweg niet weten hoe dat moet…

Op een gegeven moment zag ik dat de oude man naast Rob op de grond spuugde… Ik schrijf dit niet om de mensen belachelijk te maken. Maar in India spuugt men allemaal op de grond. Dat is heel normaal ! Uit de riksja, uit de Tuk Tuk, uit een auto, vanaf je fiets…iedereen spuugt ! Eigenlijk is het dan ook geen wonder dat zo’n oude man, die dit al zijn hele leven doet, dit ook ‘gewoon’ vanuit zijn vliegtuigstoel doet. Maar ik stond wel even verbaasd naar dit tafereel te kijken !

De klodder spuug bleef hangen in zijn baard en hij kreeg een dreun van zijn vrouw(?) in zijn zij die meteen een stuk krant afscheurde…De klodder spuug was inmiddels al op de stoel beland. Hij veegde het schoon met zijn vingers. Hij scheen werkelijk verbaasd te zijn dat je zoiets niet hoort te doen, toen zijn medepassagier hem een standje gaf !

We hebben in deze twee weken door Rajasthan ontzettend veel gezien. Vele paleizen, forten, tempels en natuurlijk de imposante Taj Mahal ! Door de lange afstanden in de bus, het slechte wegdek, de drukte op de weg en met name de hitte was het best een vermoeiende reis !

De natuur viel ons tegen, maar de cultuur, wow super ! Wat zien de mensen er prachtig uit ! De gekleurde gewaden (sari’s) bij de vrouwen en de mannen met de tulbanden op hun hoofd ! De vriendelijke nieuwsgierige bevolking !

India heeft me zeker geraakt ! Ik hoop er ooit nog eens terug te keren. Dan naar Varanasi, een stad aan de Heilige rivier de Ganges in combinatie met Nepal ! Lijkt me supermooi !

Veel Nederlanders en misschien ook wel toeristen uit andere landen bezoeken India niet omdat het een teveel gedoe is, wat betreft de visum aanvraag. Sinds kort kun je een e-visum aanvragen en is dit heel gemakkelijk te regelen via internet. In mijn artikel VISUM INDIA kun je precies lezen hoe je dit doet en er staat een link in waar je dit het beste kunt doen ! Nogmaals, het is tegenwoordig heel gemakkelijk en wij waren op Delhi airport heel snel door de douane heen !!

De komende weken zal ik alles over India schrijven. We hebben ontzettend veel mooie foto’s van mensen gemaakt !

Spreekt jou India aan ? Of misschien ben je al eens in India geweest ? Wat vond jij ervan ?

 

10 gedachtes aan “TERUG UIT INDIA

 1. Ineke Beers

  Wat weer een prachtig verhaal Margreet, ik hoef niet meer naar India toe hoor, met jouw verhaal is het net of je daar ook bent. Ik zie uit naar de foto’s van jullie,
  groetjes Ineke

 2. Janny Borra

  Hoi Margreet,

  Wat een mooi verhaal, goed omschreven. Lou en ik hebben ook zeker genoten , maar net wat je zegt, het viel niet altijd mee met die hitte.

  Succes met de foto’s, ik moet me ook door 3000 stuks worstelen :-))

  Groetjes,

  Lou en Janny

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankjewel Janny ! Ik ben nog helemaal aan het nagenieten. Wat een rust hier in Nederland he, geen getoeter ! Wij hebben ook ruim 3000 foto’s gemaakt, maar het duizelt me als ik er naar kijk. Ben nog te moe om alles uit te zoeken ! Heb ook leuke foto’s van jou, stuur ze binnenkort ! Groetjes ook van Rob

 3. Corrie

  Ja, Margreet ik was wel blij om weer gewoon in mijn eigen huis in Apeldoorn te zijn maar ik heb het heel fijn in Sneek gehad in jullie nieuwe huis en de tijd is ook heel snel omgegaan,de omgeving is zo mooi om lekker rustig met Terror te wandelen en natuurlijk dat AH vlak in de buurt was,dat miste ik in Oranjewoud.
  Ik ga je verhalen volgen.
  Liefs Corrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.