Reisverhaaltjes.nl

TETRAPANAX

TETRAPANAX

De tetrapanax of rijspapierplant, is de mooiste plant in onze tuin, vind ik ! Hij groeit snel en heeft ongelooflijke grote tropisch uitziende bladeren ! Ik hou heel erg van die grote jungle achtige planten !  Voor deze plant, heb je echt veel ruimte nodig. Hij groeit in ons klimaat met gemak tot 3 of 4 meter hoogte, of nog meer zelfs ! Het blad kan ook zeker wel een diameter van 1 meter bereiken.

tetrapanax

Op de ondergrondse wortels ontstaan soms nieuwe plantjes…soms wel een paar meter vanaf de moederplant en heb je dit in eerste instantie niet eens in de gaten… Je kan deze nieuwe planten natuurlijk laten groeien, maar je kan deze stekjes ook heel voorzichtig uitgraven en oppotten. Zodra het nieuwe plantje gaat groeien, kan je hem op een ander plekje in je tuin neerzetten ! Ik heb een paar jaar geleden 1 plant gekocht en in de tuin gezet…het jaar erop kwamen er ongeveer 20 nieuwe planten bij ! Ik heb er een paar bij weggehaald en op andere plekken gezet !

In de winter verliest hij zijn blad en blijven de stammen staan…de stammen kunnen wel 10 graden vorst weerstaan. Jonge plantjes zou ik in de winter wel even dmv. bijv. stro afdekken ! Mochten de stammen toch bevriezen en afsterven, geen nood, de plant zal in het voorjaar weer opnieuw gaan uitlopen ! Ik knip de onderste bladeren steeds weg, want bij ons groeien ze soms helemaal over het pad heen ! De volgende foto is gemaakt in de late herfst van 2014. De plant is nu, begin juni 2015 alweer bijna 1 meter hoger , ja zo snel gaat dat !

tetrapanax ongeveer 3 meter bij ons in de tuin

blad tetrapanax , mijn hand in vergelijking van grootte

Prachtig !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.