Reisverhaaltjes.nl

TIMKATFESTIVAL IN AXUM

timkatfestival in axum

DAG 5

Intussen was het volop licht geworden , we hadden ontbeten en Marianne paste op onze koffers. We hadden nog tijd en gingen nog even op straat kijken naar alle mensen die voorbij kwamen, op weg naar de doop !

mensen in de vroege ochtend op weg naar de doop

We ouwehoerden nog wat met de kinderen…

kinderen

En toen was het bijna 8 uur, tijd om naar het vliegveld te gaan ! Een rit van drie kwartier naar het vliegveld van Lalibela. Onderweg zagen we overal nog mensen lopen op weg naar de mis/de doop. Op diverse locaties midden in de bergen zagen we mensen samenkomen…

Op het vliegveld moesten we meteen onze koffers, handbagage, riemen af, schoenen uit en op de bagageband leggen voor de scan en dat tweemaal binnen 25 meter !

Om 10.15 uur kwam ons vliegtuig en namen we afscheid van Lalibela !

vliegtuig naar axum

Het was maar een half uurtje vliegen naar Axum ! Daar stapten we in onze eigen Djoserbus voor de komende tijd door Noord-Ethiopië en maakten we kennis met onze geweldige chauffeur ‘Messi’ !

kaart ethiopie met de route

Nogmaals, de vliegtuigjes op de kaart moeten dus andersom staan !

Axum is een grote stad, maar verwacht hier ook geen hoogbouw…Zó ziet Axum eruit…armoedig en rommelig ! Maar er is ontzettend veel te zien in deze omgeving. Daarover later meer !

axum de stad

We reden meteen door naar het centrale plein waar ook de festiviteiten aan de gang waren ivm het Timkatfestival ! We zaten eerst op een stoeprandje in de felle zon alle mensen gade te slaan, maar het werd mij al snel te heet om daar te zitten. Ik mengde me tussen de Ethiopiërs en zocht schaduw op. Hier kon ik de mensen van dichtbij fotograferen. Er werd ook hier gezongen en er waren gebeden ! Er was TV opname en er werd zelfs in het Engels vertaald..

muziek op het podium

mooie gekleurde mensen

nonnen

pelgrim

Wat zien de mensen er prachtig uit !

We bleven er ongeveer 1½ uur en toen kwam er een einde aan al het gezang en gebid….de priesters met de Ark kwamen van hun plaats ..De Ark zou weer opgeborgen worden !

de priester

de Ark wordt gedragen

priesters

Hiermee kwam een einde aan het Timkatfestival, voor ons tenminste ! We hebben ervan genoten, heel bijzonder om dit mee te mogen maken !

Rob had zo ongeveer elke jonge vrouw (! ) op de foto gezet…en heel veel kinderen ! Ze zien er ook prachtig uit ! Ik hou heel erg van dit soort foto’s !

jonge ethiopische vrouw in wit gewaad

Messi bracht ons binnen tien minuten naar ons hotel. Een zéér luxe hotel waar we twee nachten zouden blijven ! Onze reisleidster zei ons om maar héél erg hiervan te gaan genieten, want het volgende hotel zou drie keer niks zijn…

Onze grote badkamer had een douche/bad cabine met allemaal knopjes, waar je wel een handleiding en een leesbril (!) bij nodig had…Een enorme douchekop, massagestralen en ik weet niet allemaal wat …ik wist niet hoe het werkte en douchte me maar even snel op de gewone manier !

De rest van de dag hadden we geen programma. Rob en ik besloten een tuk tuk naar het winkelcentrum te pakken. In een kwartiertje en voor maar 50 cent werden we op de ‘grote winkelboulevard’ afgezet ! Leuk en niet duur, maar waar waren de winkels ??

We liepen ongeveer een kilometer rechtdoor en af en toe zagen we een kledingwinkeltje. Ik zocht naar souvenirshops maar die zag ik niet. Toen maar even iemand gevraagd…Helaas begreep de goede man mij niet ! Shops ? Shopping centre ? Souvenirshops ? Nee, hij wist niet wat ik bedoelde, hij sprak geen woord Engels…

Toen zag ik een politieagente ! ‘ Excuse me, is this the shopping centre’ ? Maar ook zei verstond me niet…Een man die drie woordjes Engels sprak wist wel iemand die uitstekend Engels sprak en hij nam me mee een bouwvallig, op het eerste gezicht een leeg gebouw in, drie trappen omhoog en ik dacht bij mezelf, waar neemt hij me in hemelsnaam mee naar toe ? Rob was buiten blijven staan… Ineens stond ik in een restaurant en ik kreeg meteen een menukaart in mijn handen geduwd ! Uuuh ‘ No, we are not eating here, is er iemand in de zaal die Engels spreekt’ ?? Nou niemand dus ! Dus ik liep snel weer naar beneden naar mijn eigen veilige Robje !

Met  ‘ we zoeken het zelf nog wel even uit ‘ verlieten we deze mensen. We liepen nog wat rond te dwalen als enige toeristen overigens en toen werden we opgemerkt door een jonge vrouw die uitstekend Engels sprak ! Ze vertelde dat de meeste winkels gesloten waren, ivm het Timkatfestival…Ah ja natuurlijk, dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken ! Toen we eens goed om ons heen keken viel bij ons ook eindelijk het kwartje… deze golfplaatdeurtjes met sloten erop, dát zijn de (gesloten) winkels !!

kleine winkeltjes van golfplaten

Zó zien winkels er in Ethiopië eruit !! Iets anders dan De V&D of H&M in Nederland…Maar dit is nou net de charme van een Afrikaans land ! Alles is anders en dat maakt het reizen zo leuk !

Wij namen een tuk tuk terug naar ons hotel, waar we lekker op ons eigen terrasje gingen zitten aan de hoofdstraat en kletsten gezellig met een paar reisgenoten ! ’s Avonds aten we in ons eigen hotel en gingen vroeg naar bed ! Het was een lange dag geweest ! Naar de nachtmis, de vlucht naar Axum, het Timkatfestival in Axum en ons winkelavontuur…De volgende dag ging om 7 uur weer ons wekkertje…

 

 

6 gedachtes aan “TIMKATFESTIVAL IN AXUM

 1. Corrie

  Wat beleefde jullie veel zoals lekker “winkelen” en Margreet ,jij dan in je eentje naar boven,eng hoor,goed dat ik dat niet wist daar bij jullie thuis.
  prachtige foto’s.

 2. gerben

  Ziet er gaaf uit zeg. Dit festival hebben wij helaas net meten missen. Zeker ook erg fotogeniek?! Mooi dat je je reis hebt kunnen timen met dit festival. En sowieso is Ethiopie een bijzondere bestemming, toch?
  Ook nog een beetje kunnen genieten van het eten? 🙂

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Hoi Gerben ! Dat is jammer dat jullie dat net niet meegemaakt hebben..Het was erg bijzonder ja, al die kleurrijke mensen op straat, heerlijk om foto’s te maken . Ik vond Ethiopie geweldig ! Ik ben erg gek op Africa ! Het ethiopisch eten vond ik niet echt lekker, maar marcaroni en pizza etc kon je overal eten ! ( Ik ben ook een klier met eten ??) Hee, dankje voor je reactie en veel plezier op de Galapagos eilanden !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.