Reisverhaaltjes.nl

TIMKATFESTIVAL IN LALIBELA

TIMKATFESTIVAL DUIZENDEN MENSEN OP STRAAT

Vanuit onze luie stoel hadden we uitzicht op de hoofdstraat en zaten we vol verwachting te wachten op duizenden feestende mensen die voorbij zouden komen.. Het Timkatfestival !! Het grote feest dat eenmaal per jaar op diverse locaties, oa in Lalibela op 18 en 19 januari wordt gevierd !

Rond de klok van 16.00 uur arriveerden de eerste mensen…de oudjes voorop, voetje voor voetje schuifelend mbv een stok…We gingen snel aan de kant van de weg staan, om alles van dichtbij te bewonderen….

oude man met stok vooraan de processie

pelgrims in witte gewaden

Tijdens het Timkatfestival wordt de doop van Jezus Christus door Johannes de Doper herdacht en gevierd ! Twee dagen lang vinden vele processies plaats, waarbij een replica van de Ark des Verbonds wordt meegedragen !

De priesters gaan gekleed in gewaden van satijn en fluweel, boven hun hoofden dragen ze gekleurde paraplu´s ! Ze lopen de hele afstand, vanaf de rotskerken, over een rood tapijt die de achtersten steeds voor hun uitrollen… De bezoekende pelgrims gaan gekleed in witte gewaden en dragen stokken met zilveren handvaten !

De viering bestaat uit een aantal delen : de geboorte uit de maagd Maria, de aanbidding door de wijzen, de gebeurtenissen uit de jeugd van Jezus en de doop door Johannes de Doper !

Al snel volgden duizenden zingende en dansende mensen in kleurige kleding, wat een heerlijk sfeertje ! Als toerist zijnde kun je gewoon meelopen, meedansen en meeswingen, niemand die daar raar van op kijkt, de Ethiopiërs vinden het alleen maar leuk !

dansende en zingende mensen

mensen met stokken

kinderen

pelgrims met stokken met zilveren handvaten

mensen met kleurige kleding

Op de eerste dag van het festival wordt de Ark des Verbonds, met daarin de Tien Geboden uit de kerk meegedragen door een aantal priesters. De Ark is verhuld in doeken, zodat ongelovigen het heilige symbool niet kunnen zien !

de ark des verbonds wordt meegedragen

De Ark wordt naar een centrale plek ( vlakbij ons hotel ) gebracht waar het in een gebouwde tent wordt neergezet. Gedurende de nacht verblijven de bezoekers zo dicht mogelijk bij de tent. Terwijl ze bidden, eten en slapen rond de kampvuren gaat de nacht voorbij…

Op de tweede dag worden alle bezoekers en de heilige items gezegend door de priesters. Dit gebeurt door het wassen met heilig water ( de doop )

Op de derde dag wordt de Ark weer teruggebracht naar de (rots)kerk. Er worden dan ter plekke nog traditionele dansen opgevoerd !

Nadat de Ark op zijn oude plaats is teruggebracht, verlaten alle bezoekers het festival en keert de rust weer….voor precies één jaar !!

De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië zijn trouwens het Christendom, 63% en de Islam 34% ! Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopische – orthodoxe kerk. Daarnaast is er een kleine groep katholieken en protestanten. Een klein deel van de bevolking is animist, zoals de stammen in het zuiden. Zij geloven in natuurgeesten die zich verschuilen in bomen of rotsen. Ze voeren allerlei rituelen uit voor de geesten !

Maar wat geweldig om dit festival van dichtbij mee te maken, zeg ! Al die vrolijke mooie mensen ! En dit was nog niet het einde….we gingen midden in de nacht de mis bijwonen !! Daarover meer in het volgende reisverhaal ! Een wel heel bijzondere ervaring !!

Ben jij weleens naar een festival/processie in het buitenland geweest ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.