Reisverhaaltjes.nl

TOP 5 BOUWWERKEN

muur tempelcomplex Uxmal

Ieder land op de wereld heeft unieke bouwwerken. Bouwwerken uit de prehistorie, de oudheid, de klassieke en de middeleeuwse bouwkunst, enz tot aan de moderne bouwkunst aan toe. Tijdens mijn reizen heb ik al heel wat bijzondere bouwwerken gezien. Enorme kathedralen, moskeeën, tempels en prachtige wolkenkrabbers!

Iedereen heeft wel van de 7 Oude Wereldwonderen en de 7 Nieuwe Wereldwonderen gehoord, al zou ik deze zo niet uit mijn hoofd op kunnen dreunen. Naast al deze gebouwen heb je dan nog de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sommige bouwwerken zijn enkele jaren geleden gebouwd, sommige eeuwen geleden en soms weet men niet exact wanneer ze gebouwd zijn. Dat laatste vind ik het meest interessant!

Vandaag geef ik je mijn Top 5 bouwwerken, waar ik echt kippenvel van kreeg toen ik ze zag!

5. Burj Khalifa Het hoogste gebouw ter wereld! Het staat in Dubai en is 829,84 meter hoog. Wow, wat een hoogte en wat is ‘ie’ mooi! De top is al te zien op een afstand van 95 kilometer! Men startte op 21 september 2004 met de bouw en de opening was op 4 januari 2010! Op 452 meter hoogte en sinds kort op 555 meter hoogte kun je op een observatiedek genieten van het uitzicht! Helaas durfde ik dit niet aan, omdat ik vreselijk last van hoogtevrees heb. Zonder toegangsticket kun je niet helemaal bij het gebouw komen. Wij liepen over een parkeerplaats ongeveer 50 meter vanaf het gebouw, maar werden weggestuurd door de bewaking.

burj khalif

Een beetje moeilijk om het gebouw er helemaal op te krijgen van zo dichtbij. Ik lag bijna languit op de grond tijdens het maken van deze foto!

Burj Khalif

Burj Khalif

Burj Khalif

Hier zie je de Burj Khalifa op de achtergrond

dubai stad

4. De Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Dit bouwwerk vind je op het eiland Java, vlakbij Yogjakarta! Tijdens de rondreis door Indonesië in 1982 bezochten we deze tempel. Toentertijd had ik nog nooit van de Borobudur gehoord! Ik was zeer verrast toen ik dit bouwwerk zag. Het is enorm! 117 meter lang en 42 meter hoog! Het is in de 8e en 9e eeuw gebouwd, maar eeuwen lang heeft het verborgen gelegen onder as en begroeiing. In 1814 is het herontdekt!

Borobudur

De tempel heeft 9 etages en 72 stoepa’s. In de stoepa’s staan Boeddhabeelden. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht!

Borobudur

Borobudur

Borobudur

Werkelijk schitterend!!

3. De Taj Mahal in Agra (Rajasthan) staat voor mij op nummer drie. Het is een van de meest herkenbare gebouwen ter wereld. Een symbool voor India! Normaal hou ik niet zo van gebouwen, maar toen ik de Taj Mahal zag, kreeg ik werkelijk kippenvel. Het straalt gewoon liefde uit! Het gebouw is ook uit liefde gemaakt, voor een vrouw! Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk liet dit impossante wit marmeren mausoleum bouwen voor zijn vrouw Mumtar Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Na haar overlijden werd er 22 jaar aan dit gebouw gewerkt. Hij is zelf later ook in de tombe bijgezet!

uitzicht op de taj mahal

De Taj Mahal staat op een verhoogd platvorm aan de Yamuna rivier! De hoogte is 73 meter!

de eerste blik op een gedeelte taj mahal

taj mahal

taj mahal van dichtbij

mooi sierwerk

kalligrafieën uiit de koran

minaret van onderaf gezien

ik bij de taj mahal

2. De Maya piramides! Tijdens onze rondreis ‘In het spoor van de Maya’s’, bezochten we verschillende Maya ruïnes/tempels, zoals ‘Tikal’ in Guatemala, ‘Xunantunich’ in Belize, Tulum, Palenque en Chichén Itzá in Mexico. Stuk voor stuk prachtige tempelcomplexen. Het meest interessant vond ik het tempelcomplex in Uxmal. (zo’n 80 kilometer vanaf de stad Merida in Mexico)  Je vindt er vele prachtige bouwwerken en zelfs een balspeelveld, maar het meest bijzondere vond ik de piramide van de Tovenaar! Men begon in de 6e eeuw met de bouw van deze tempel. Het is gewijd aan Chaac, de Mayagod van de regen. De tempel heeft vijf bouwstadia, iedere tempel is bovenop de bestaande tempel gebouwd.

piramide van de tovenaar, Uxmal

Nummer 7 was heilig voor de Maya’s, en dit zie je voortdurend terug in hun architectuur en cultuur. Wanneer je voor deze Tempel van de Tovenaar staat, klap dan eens in je handen… Het geluid wordt dan als een echo 7 keer teruggekaatst!! Erg bijzonder!

piramide van de tovenaar, Uxmal

Er bevindt zich ook een balspeelveld. Dit spel werd met 7 spelers gespeeld en het ronde ‘doel’ bevond zich op 7 meter hoogte. Ook hier wordt het geluid 7 keer als een echo teruggekaatst!

balspeelveld Uxmal

Het doel, op 7 meter hoogte. De bal moest met de schouders door de ring worden gemikt. Hoe ze dat voor elkaar kregen, is mij een raadsel!

het doel op het balspeelveld in Uxmal

 

 

De legende beweert dat het hele gebouw is gebouwd in één nacht, door de zoon van een tovenaar, een dwerg die uit een ei is gekomen! De tempel is bijna 40 meter hoog en ovaal, terwijl de andere Maya piramides hoekig zijn. Op deze piramide werden offerrituelen uitgevoerd. De priester trok het kloppende hart uit het lichaam van het slachtoffer, waarna het lichaam van de trappen werd gegooid.

piramide van de tovenaar in Uxmal

piramide van de tovenaar in Uxmal

Het tempelcomplex in Uxmal is enorm!

tempelcomplex in Uxmal

1. De piramides van Gizeh staan voor mij op nummer 1. Iedereen kent deze bekende en één van de bekendste bouwwerken van de mensheid! Het is met geen pen te beschrijven om deze bouwwerken van dichtbij te bekijken! De piramides staan op zo’n 8 kilometer vanaf de stad Gizeh, maar tegenwoordig ligt deze stad tegen de hoofdstad van Egypte, Caïro, aan.

panoramafoto piramides van Gizeh

De namen van deze drie piramides zijn: Cheops (137 meter) Chefren (136 meter) en Mykerinos (108 meter). Ze zijn vernoemd naar de drie farao’s (koningen) uit die tijd, die de opdracht hebben gegeven van de bouw ervan. Elke piramide is een graftombe en het diende als laatste rustplaats voor het lichaam van de farao!

De grootste piramide (Cheops 137 meter hoog en 227 breed) bestaat uit 2,5 miljoen stenen, die elk twee (!) ton wegen!

Rob zit op de stenen van de piramide van Cheops

Je vraagt je af, hoe ze deze piramides in hemelsnaam hebben gebouwd. Er zijn verschillende theorieën over. Ook weet men niet met zekerheid te zeggen hoe oud deze bouwwerken zijn. In ieder geval 5000 jaar oud, maar sommigen spreken over 10.000 tot 12.000 jaar oud!

piramide van Cheops

piramide van Cheops

piramide van cheops

piramide van Cheops

ROB EN IK MET ALS ACHTERGROND DE PIRAMIDES VAN GIZEH

Heel bijzonder is om de piramide van Cheops ook van binnen te betreden. Je kunt de grafkamer bereiken die precies in het middelpunt, dus op 68,5 meter hoogte ligt!

Nog een bijzonderheid is dat de piramides in exact dezelfde positie staan als het sterrenbeeld Orion…

Ik vond deze piramides bijzonder indrukwekkend om te zien!

Dit was mijn top 5 mooiste bouwwerken. Er zijn nog vele bouwwerken die ik nog bijzonder graag zou willen zien. Zoals bijvoorbeeld de Machu Picchu in Peru, een stad van de Inca’s, de Moai de stenen beelden die zich bevinden op Paaseiland of Angkor Wat het grootste religieuze monument in Cambodja of het vrijheidsbeeld in New York and so on…

Welk bouwwerk is het mooiste dat jij hebt gezien?

 

 

2 gedachtes aan “TOP 5 BOUWWERKEN

 1. Kees Pruis

  Prachtig artikel Margreet!
  Mijn interesse gaat vooral uit naar de oude prehistorische gebouwen…
  Bij mij staat ook de piramide van Cheops op nr. 1. Ik was daar in 2010 en ben ook binnen in de koningskamer geweest!
  Wat mij het meest verbaasde aan de piramide was dat de stenen allemaal verschillend zijn en toch precies passen! Alle stenen zijn dus uniek en kunnen maar op 1 plek liggen..wat een operatie moet dat geweest zijn! De piramide staat na al die duizenden jaren nog precies waterpas en heeft zoveel wiskundige precieze elementen (pi en gulden snede) dat het echt een wonder is, dat de Egyptenaren dat toen hebben kunnen bouwen met koperen beitels en stenen hamers……zeggen ze…
  Helaas ben ik lang niet op zoveel plaatsen geweest als jij, maar ik zou ook graag de Machu Pichhu willen zien en andere megalithische bouwwerken, zoals Stonehenge..
  Leuk artikel:https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/3832-megalithische-bouwwerken.html
  Maar dat van jou zeker ook!

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankjewel Kees! Ja ik weet nog dat jij een rondreis door Egypte maakte en toen wist ik niet dat je de Cheops piramide ook van binnen kon betreden. Zo indrukwekkend toen je daar over vertelde! Had niet kunnen dromen dat ik daar 2 jaar later zelf ook zou zijn. Ik vond Egypte waanzinnig interessant, zoveel te zien. Maar die piramides vond ik toch wel het hoogtepunt. Vol verbazing sta je daar naar te kijken, naar die grote blokken steen, zo hoog opgestapeld. Het is zeker niet te bevatten hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen en zoals jij schrijft dat de stenen zelfs maar op 1 manier passen!Stonehenge is idd ook erg bijzonder!Er staan veel raadselachtige gebouwen op de wereld, reuze interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.