Reisverhaaltjes.nl

TOP 5 MOOISTE REISMOMENTEN

ik omringd door kinderen die meelopen terug naar de boot

De wereld is zo ontzettend mooi en ieder land is weer anders. Dat maakt het reizen zo verslavend. Je wilt steeds weer wat anders zien!

In alle landen die ik bezocht, maakte ik bijzondere momenten mee. Sowieso geniet ik al van alles om me heen. Soms zijn het kleine dingetjes, zoals afgelopen februari toen we op Bali waren. Ik zat dan vaak al rond 6 uur op het balkon te genieten van de warmte, de vogeltjes die floten en nog geen mens te zien. Op zulke momenten kan ik erg emotioneel worden…

Vandaag geef ik je de top 5 reismomenten die me het meest zijn bijgebleven!

5. Het bezoek aan de stammen in Zuid-Ethiopië. Dat zulke mensen nog bestaan! Stammen die erg geïsoleerd wonen en totaal geen benul van de rest van de wereld hebben. Iedere stam heeft haar eigen tradities en zijn anders gekleed. De meest bijzondere stammen vond ik de Karo, de Dassanech, de Mursi en de bulljumping ceremonie van de Hamarstam.

De Karo leeft langs de oevers van de Omo rivier en leeft van de vis die ze (met een speer) vangen.

2 beschilderde jongens

Om de Dassanech stam te bezoeken moesten we helemaal naar het uiterste zuiden van Ethiopië. Ze leven op de grens van Kenia! We moesten zelfs met een bootje een rivier over, want over het vaste land zijn ze niet te bereiken. Krokodil staat op hun hoofdmenu!

kinderen met jonge geitjes

Bij de Hamarstam maakten we een bijzondere ceremonie mee. Bulljumping, koeien springen dus! Wanneer een jonge man een bepaalde leeftijd bereikt dient hij dit ritueel te ondergaan om volwassen te worden. Er worden een aantal koeien op een rijtje gezet en het is de bedoeling dat de jongen op de koeien springt en vier keer over deze dieren heen en terug rent. Wanneer hem dit lukt, is hij man! Voorafgaand laten vrouwen zich met stokken tot bloedens toe slaan. De vrouwen zijn onder invloed van veel alcohol, zodat ze de pijn beter kunnen verdragen!

bloedende rug van de stokslagen

de jongen rent over de koeien

De Mursi is de meest bijzondere stam, maar ook de meest agressieve! Ze leven ook zeer geïsoleerd en het bijzondere is dat de vrouwen kleischotels in hun lippen hebben! Ze lopen rond met een AK-47 geweer…

mursi vrouw

mursi man met geweer, hoorn op zijn hoofd en jongetje

Ik heb veel geschreven over deze en de andere stammen in Ethiopië. Je kunt alle verhalen  lezen in LANDEN onder Ethiopië!

4. Zwemmen met zeeleeuwen! Wat was dat gaaf!! Op de Galapagos eilanden zagen we veel zeeleeuwen op het strand liggen. Man, man wat stinken deze dieren, maar wat zijn ze grappig! Op een van de eilanden liepen we vanaf het strand de zee in om te snorkelen en de zeeleeuwen gingen mee het water in. Uit nieuwsgierigheid, of om te spelen, wie zal het zeggen. Ze zwommen aan alle kanten langs me heen en hapten in mijn flippers. Wat zijn deze dieren pijlsnel!  Een geweldige ervaring om nooit te vergeten!!

zeeleeuwen op de galapagos eilanden

3. De bultruggen die ik zag voor de kust van Ecuador! Ongelooflijk wat zijn deze dieren enorm. Na een half uur varen werden er bultruggen gesignaleerd. De dieren kwamen vanzelf naar ons toe zwemmen. Een moeder met jong. De moeder was zeker 15 meter lang! Een prachtig schouwspel was het om ze uit het water te zien springen! Ik hoop dat ik dit spektakel ooit nog eens mag beleven!

staart walvis

bultrug die uit het water springt

2. De treinreis op het dak in Ecuador! Het was steenkoud en best een beetje eng zo dwars door het Andesgebergte op soms een hoogte van 3000 meter! Maar wat een belevenis!

Dik ingepakt, s’ morgens om 6 uur klommen we (in Riobamba) op het dak van de trein. Deze trein werd voortgetrokken door een oude stoomlocomotief. Het zat bepaalt niet lekker op het natte en koude ijzer, en dat 7 uur lang! We reden niet snel, hooguit 40 km. per uur, langs dorpjes en prachtig gevarieerd landschap. Kinderen zwaaiden naar ons en zo grappig, verkopers klommen op het dak wanneer we op een station stopten en kinderen kwamen bedelen om snoepjes. Zelfs de conducteur klom op het dak om onze kaartjes te controleren!

Het hoogtepunt was het traject over de El Nariz del Diablo, (de Duivelsneus) De trein reed zowel voor als achteruit zigzaggend de berg af, langs steile afgronden! De rit eindigde in Alousí. Tegenwoordig mag je niet meer op het dak van een trein reizen in Ecuador en het traject is een stuk korter geworden.(2½ uur) Ook de oude stoomlocomotief is verdwenen. Er rijdt nu een moderne trein. Nooit zal ik dit avontuur vergeten!

op het dak v/d trein in ecuador

 

1.Op nummer 1 staat toch wel het avontuur toen we de Baka pygmeeënstam in Kameroen bezochten. (in 1996) De Baka pygmeeën leefden in het dichte regenwoud in het Campo Ma’an Nationaal Park. Het was 4½ uur rijden naar dit woud en we moesten toen verder  in een pirogue (een uitgeholde boomstam) over een rivier, dwars door het regenwoud. Eenmaal aan land was het nog zeker een uur lopen. Gidsen hakten een pad voor ons uit. Het was alsof we teruggingen naar het stenen tijdperk. De pygmeeën bezaten helemaal niets en leefden wat de natuur te bieden had. Ze leefden niet op één plek, maar zwierven door het hele woud! Hoe het daar was, kun je lezen in mijn verhaal: KAMEROEN Het werd nog even heel erg spannend toen we vast kwamen te staan in de jungle. Onze jeep was namelijk kapot en het werd al schemerig…

jagers

dans pygmeeen

Tegenwoordig zwerven de Baka pygmeeën niet mee door het woud. Ze hebben zich moeten registreren en wonen nu in dorpjes langs de rand van het woud!

Wat is jouw meest bijzondere reismoment?

 

2 gedachtes aan “TOP 5 MOOISTE REISMOMENTEN

 1. Ilse

  Wat een mooie top 5 Margreet ? ?
  Geen van allen nog meegemaakt op de zeeleeuwen in de Galápagos wateren na. Ik vond dat ook zó geweldig! We hebben er nog een filmpje van gemaakt. Als je eens tijd hebt kun je het bekijken op ons you tube kanaal ➡Reisfreaks.
  Bultruggen zien is nog een grote wens ?
  Groetjes, Ilse

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankjewel Ilse! Wat zijn de Galapagos eilanden bijzonder he! Ik vond het ook best een beetje eng met die zeeleeuwen, want de mannetjes kunnen gevaarlijk zijn. Het zijn meestal de vrouwtjes en jonge dieren die mee het water ingaan, werd ons verteld! Ik ga het filmpje bekijken! Walvissen te zien was super, ik hoop ze ooit nog eens te zien, want het is alweer 20 jaar geleden dat ik deze dieren zag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.