Reisverhaaltjes.nl

TRADITIONELE DANS

traditionele kandy dansers

Aangekomen in Kandy, reden we meteen door voor een optreden van de traditionele Kandy dansers ! Ik dacht dat deze voorstelling speciaal en alléén voor onze groep was, maar nee. Er was ook een grote groep Chinezen en een groep Japanners !

Gelukkig had Anu voor ons gereserveerd en we zaten op de tweede rij. We waren vroeg dus ik had alle tijd om alles om me heen even goed in me op te nemen. De zaal was in een verouderde staat, dat viel meteen op. Een enorm hoog plafond en in de hoeken van de muren zag ik veel spinnenwebben inclusief spinnen….tenminste die zag IK …maar mijn ogen zijn ook zo goed niet meer… Misschien zag ik ze ook omdat ik er bang voor ben…

De voorste rij bleef lang leeg, maar uiteindelijk kwamen de Japanners daar te zitten. De vrouwen zaten irritant met een waaier bij hun gezicht te wapperen…zo warm was het daar helemaal niet ! De plek vóór mij bleef lang vrij en ik hoopte dat daar géén vrouw met een waaiertje kwam te zitten…helaas wèl dus ! Bovendien had ze haar haar een halve meter opgestoken, dus ik zag meteen niks meer. Je weet wel zo’n kapsel met een paar gekruiste stokken erin en het haar zó strak vastgebonden, dat de ogen schuin omhoog staan… ‘ Excuse me, Miss. Japanese, will you do your haar even los ?’ Mmm, ze snapte me niet…De foto’s die ik heb gemaakt zijn dan ook niet van beste kwaliteit, ik klikte snel een foto, als de vrouw even bukte…ik weet niet wat ze deed, zat dan in haar tas te rommelen of zo.

Maar de voorstelling was schitterend ! Verschillende dansen, in steeds weer andere kleding ! De dansen hebben allemaal een betekenis . Achtereenvolgens zagen we :

1. BLAZEN MET DE SCHELP EN DRUMMERSORKEST

Een traditioneel muzikaal welkom. Het orkest heeft 5 traditionele instrumenten ( pancha turyas ) die dagelijks drie keer worden bespeeld in de Tempel van de Tand.

drummersorkest welkom

2. POOYA DANS

Een dans opgedragen aan de goden en bewakers van de Tempel en aan de leraar.

POOYA DANS

3. PANTHERU NETUM

De naam van de dans is afgeleid van het instrument dat gebruikt wordt : de ‘pantheru’ die nauw verwant is met de tamboerijn. Het ritme wordt aangegeven door de andere trommels.

PANTHERU NETUM DANS

4. DE COBRA DANS

Schildert de bewegingen van een cobra en het beheersen daarvan door een slangenbezweerder.

cobra dans

5. MASKER DANS

Typische dans uit het zuiden van Sri Lanka die het doden vertoont van een slang door een ‘garuda’ , een mythische vogel. De dans wordt algemeen opgevoerd om slechte geesten te verdrijven maar ook als een psychiatrische behandeling !

masker dans

6. MAYURA WANNAMA

Deze pauwendans behoort tot de Vanama traditie uit Kandy en toont de bewegingen en sierlijkheid van een pauw.

mayura wannama dans

7. RABAN DANS

Omvat ritmische danspatronen op de maat van een enkele trommel die handig in de lucht ‘gesponnen’ wordt of in een aantal draaiend in balans wordt gehouden; ballades vergezellen het geheel.

raban dans

8. VES DANS

Ves is de traditionele kledij van de Kandy danser. De complete kledij omvat 64 ornamenten en het duurt jaren voor een danser om de status te verkrijgen van een VES-danser !

ves dans

9. VUURDANS

Laat de kracht van het vuur zien !

vuurdans

10. VUURLOPEN

De kunst van het in trance raken en blootvoets over gloeiende kolen te lopen. De toegewijden die dit doen verzoeken eerst de zegen van de godin Pathini alvorens dit ritueel uit te voeren.

vuurlopen

Het optreden duurde een uur.

Vervolgens werden we naar ons hotel : Hill top gebracht, zoals de naam al zegt, bevindt die zich boven op een berg !

Heb jij wel eens een traditionele dans meegemaakt in het buitenland en waar was dat ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.