Reisverhaaltjes.nl

TRADITIONELE KLEDING

MAROKKAANSE MAN EN VROUW DRINKEN KOFFIE

De traditionele kleding in Marokko is een Djellaba ! Dit is een lang, los vallend gewaad met lange mouwen en vaak een capuchon. Hij wordt tot de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur, tenminste bij de mannen. De Djellaba wordt door mannen en vrouwen gedragen ! Vrouwen dragen de Djellaba vooral op straat als (over)jas !

Ik vind dit zo leuk staan, sprookjesachtig bijna…

een marokkaan met een djellaba aan

meer mannen met een djellaba aan

Volgens de Koran moeten de vrouwen zich bedekken voor alle mannen, behalve voor haar vader, broers, schoonvader en haar man. Daarom dragen veel vrouwen een hoofddoek en een sluier, vaak kun je alleen hun ogen en handen zien !

De kledingwijze van een moslim weergeeft hoe hij/zij de islam ervaart en in welke mate hij/zij praktiseert !

man en vrouw op een bankje

De mannen zie je met veel verschillende hoofddekseltjes ; de moslim gebeds caps, de wintermuts, de capuchon van de djellaba en de bekende Fez !

DRIE MAROKKAANSE MANNEN IN TRADITIONELE KLEDING

wintermuts

Hierboven meer de gewone muts en hieronder de Fez !

man met een fez op zijn hoofd

Dit hoofddeksel is genoemd naar de stad Fez ! Het wordt gemaakt van vilt, is rood en heeft een zwart kwastje ! Je ziet deze ook in Turkije, ik heb er ooit eens een meegenomen ! Misschien ken je Tommy Cooper nog ? Die droeg ook altijd een Fez tijdens zijn voorstellingen !

De moslims die zich islamitisch kleden doen dit omdat ze zich net zo willen kleden als de profeet Mohammed, die voor elke moslim het grote voorbeeld is !

Maar de meerderheid van de moslims kleedt zich toch westers !

Ook heel bekend zijn de Marokkaanse sloffen, de babouches ! Je ziet ze overal op markten, meestal van leer. Ik heb er ook een paar gekocht voor in mijn souvenirs kast !

babouches, marokkaanse sloffen

Tenslotte dragen vrouwen de Marokkaanse jurken, vooral bij bruiloften of plechtigheden zien ze er prachtig uit !

marokkaanse jurken en blouses

In deze kledingzaak kocht ik een muts in Marokkaanse kleuren. Zoals je ziet, past hij niet helemaal…..hij ligt dan nu ook in mijn souvenirs kast !

ik met een marokkaanse muts

Marokko is een islamitisch land en dus is het voor een toerist wel zo gepast om daar in je kledingkeuze een beetje rekening mee te houden…Onbedekte knieën en schouders worden niet gewaardeerd !

De meeste Marokkanen leven vooral op straat, of het nu dag of avond is. Man en vrouw zijn in dit land gelijk, maar op de terrasjes zie je toch bijna alleen maar mannen zitten, aan een espresso of een glas water. Toch trekken de vrouwen er ook vaak op uit !

De Marokkanen zijn sociaal, aardig en gastvrij en er heerst een gemoedelijke sfeer op straat !

Ben jij wel eens in een islamitisch land geweest ? Wat vond je ervan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.