Reisverhaaltjes.nl

TREINREIS IN INDIA

de trein

Ik had gehoord en gelezen dat je in India treinkaartjes altijd ruimschoots van te voren moet bestellen ! Minstens een week van te voren zelfs…

Misschien heb je wel eens op TV een Indiase trein met passagiers gezien ? ( of misschien zelf een treinreis in India gemaakt ? ) De treinen puilen uit van de mensen. Er is dan ook geen limiet voor het aantal passagiers. Gewoon : vol is vol ! Let wel op, dat er wel zes of meer verschillende klassen zijn in de trein. Van uren staan, tot  ‘luxe’ ! Ga je een lange treinreis maken ? Check dan even of het inclusief eten is. Anders moet jezelf wat eten meenemen voor onderweg !

Waarschijnlijk geldt dit alles voor lange treinreizen of reizen tussen de grote steden, want wij konden gewoon bij het loket kaartjes kopen. Voor de hele groep zelfs ! No problem !

In mijn vorig verhaal heb je kunnen lezen, dat wij ons prima vermaakten op het perron en dat de trein slechts een kwartiertje te laat aankwam. Maar… Ook dit is een uitzondering !  Want treinen kunnen rustig uren, tot zelfs wel 10 uren te laat zijn !! Denk dan bijvoorbeeld aan een ongeluk onderweg, of misschien was de trein wel kapot onderweg. Het is gewoon een kwestie van afwachten en wachten totdat hij komt ! Ook staan treinen soms om onbekende redenen zo een uur stil, in the middle of nowhere. Het kan allemaal in India !

Een treinreis in dit land is dus een hele belevenis !

Na de treinreis vorig jaar in Sri Lanka en 34 jaar geleden in Indonesië, had ik wel enigszins een idee hoe de trein er hier uit zou zien…Toch was het weer net even anders !

Deze treinreis zat niet in ons programma, maar onze reisleider dacht dat wij dit vast wel zouden waarderen ! Even het sfeertje proeven ! Dat had hij goed gedacht !

Om kwart voor 11 kwam de trein.

de trein

Geen uitpuilende trein of mensen die op het dak zaten. Nee, er waren nog genoeg zitplaatsen zelfs ! Je moest dan wel tussen de Indiërs zitten, want andere toeristen zag ik niet. Ook niemand van de groep trouwens. Iedereen dook een ander treinstel in schijnbaar.

Mijn eerste indruk van de trein aan de buitenkant was : wat een oud ding en wat een deuken !

Toen we instapten was onze eerste indruk : Wat klein, smal, oud en primitief ! En jeetje… Houten banken ?

Aan de ene kant van de trein dus houten banken met daarboven ijzeren ‘rekken’ voor bagage of zag ik later : om op te slapen !!  Naast de houten banken een smal pad met kleine getraliede ‘ramen’

de trein van binnen, 1 kant houten banken, andere kant een smal pad

En airco op het plafond !

airco fans

In de trein zaten veel Hindoes. Vrouwen met prachtig gekleurde sari’s en mannen met gekleurde gewaden en een tulband op hun hoofd !

3 hindoe vrouwen

We werden nieuwsgierig aangestaard !

Net als in Sri Lanka stonden de deuren wagenwijd open. Rob nestelde zich naast de deur op de grond, bungelend met zijn benen naar buiten. Hij besloot er niet meer vandaan te komen. Ik stond achter hem. Eigenlijk wilde ik wel tussen de Indiërs gaan zitten. Waarschijnlijk zouden ze geen Engels spreken…

Hele families zaten bij elkaar. Al snel kwamen er koekjes uit hun tassen te voorschijn en er werden stukken komkommer geschild en opgepeuzeld. De mannen ontdeden zich van hun tulbanden. Een grappig gezicht. Hun haar stond namelijk alle kanten op en het leek wel in geen weken gewassen te zijn, à la Catweazle !

Na een kwartiertje hoorden we gepiep en gekraak. De trein kwam in beweging. Het duurde even totdat de topsnelheid van 40 km/per uur werd behaald…. De trein ging zo langzaam, stel dat je eruit zou vallen, je hooguit een blauw plek zou oplopen !

rob zit op de vloer bij de open deur

Een prachtig landschap gleed aan ons voorbij. Dit was op en top genieten !

de natuur onderweg, palmbomen

bergen, meren

natuur

natuur onderweg

de natuur

Later reden we op een behoorlijke hoogte en keek ik angstvallig over Rob zijn koppie heen, de diepte in.

Onze reis ging door tunnels en over bruggen. Rob zat op de eerste rang, half buitenboord en kon alles mooi op de camera vastleggen !

de rijdende trein op de foto gezet vanaf de openstaande deur

de trein over een brug

de trein door een tunnel

We zagen hier en daar apen in de bomen slingeren. Ze schijnen soms zelfs op de trein te springen. Ze komen namelijk op de koekjes af ! De apen weten precies wanneer er een trein aankomt. Niet dat ze klok kunnen kijken, maar de trein maakt zoveel herrie, die kunnen ze van verre wel horen !

Af en toe keek ik even de trein in. Zal ik tussen de Indiërs gaan zitten ?, dacht ik. Maar de meesten lagen in dromenland. Ik wilde wel graag foto’s van ze nemen, maar vond dit eigenlijk ook niet gepast…Nou ja eentje dan !

slapende man

Als de trein tot stilstand kwam onderweg, om wat voor reden dan ook, stapten er gewoon mensen uit. Plaspauze misschien ?? Ik zag wel mannen de bosjes ingaan voor een plas. Ondenkbaar in Nederland, onderweg even uitstappen !

stopten soms, mensen gingen dan de trein even uit

Jammer genoeg kwam er na 1½ uur een einde aan ons tochtje. We werden opgehaald door twee onbekende jochies, die geen Engels spraken, maar ons met gebaren duidelijk maakten dat we op het volgende station eruit moesten. Niet dat ik hun snapte. Ik snapte er geen bal van wat ze bedoelden. Pas toen ik onze reisgenoten zag uitstappen, viel het kwartje !

eindbestemming ghat

Op het perron werden we lastig gevallen, zeg maar rustig : aangevallen door een aantal kalfjes die het op onze koekjes hadden gemunt. Tjonge jonge zeg, de dieren duwden ruw en onbeheersd hun kop tegen ons aan. Net zolang totdat ze een koekje kregen. Alle koekjes kregen, welteverstaan ! Koeien op het treinstation, ook dit is ondenkbaar in Nederland !

kalfjes op het perron

kalfjes die onze koekjes wilden

Wij verlieten het station en vervolgden onze reis naar Udaipur in onze eigen vertrouwde bus. Na een koffiepauze en een lunch onderweg arriveerden we daar rond de klok van 5 !

ONZE ROUTE IN INDIA

Opnieuw een schitterend hotel ( hotel Swaroop vilas )  met uitzicht over het Swaroop Sagarmeer !

Na een welkomstdrankje en een bloemenslinger om de nek, kregen we de sleutel van onze kamer.

ik op hotelkamer op bankje met een bloemenslinger om de nek

En wat een uitzicht !

sprookjesachtig uitzicht op meer

We besloten meteen maar even op ontdekkingsreis te gaan. Op het dakterras bestelden we een drankje en bleven er zitten totdat de zon onderging !

ik aan tafel op het dakterras

zonsondergang

Sprookjesachtig !

Die avond aten we ook op het dakterras. Heerlijk warm, een wijntje, lekker eten, een gezellig ploeg mensen en een schitterend uitzicht ! Ik heb mindere avonden gehad !

Wil je nog meer treinreizen lezen, lees dan ook mijn verhalen :

TREINREIS OP HET DAK  ( IN ECUADOR )

EGYPTE II

INDONESIE II

TREINREIS  ( IN SRI LANKA )

Hou jij ook van treinreizen in het buitenland ?

 

 

4 gedachtes aan “TREINREIS IN INDIA

  1. Yvonne

    Jeetje, jullie hadden wel echt de meest primitieve trein die er nog in India rondrijdt volgens mij, maar wat een waanzinnig mooie uitzichten en wat een te gekke ervaring! Haha, ja koeien en kalfjes in India weten wel hoe ze iets te eten los moeten krijgen… heel herkenbaar dat gedrag. Wel een leuk ontvangstcomité. 🙂

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      ??Dus de treinen zien er niet allemaal zo uit ! Ik vond het al zo vreselijk primitief, houten banken…Zelfs 34 jaar geleden was de trein in Indonesie moderner ! Het uitzicht was idd. verrassend mooi en een grappig ontvangst. Ik wil graag terug naar India, het trekt enorm op de een of andere manier..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.