Reisverhaaltjes.nl

TREINREIS OP HET DAK

op het dak v/d trein in ecuador

In Ecuador maakte ik een spectaculaire treinreis…op het dak !! De rit met de oude stoomlocomotief voerde over smalle spoortjes door het Andesgebergte op soms een hoogte van 3000 m., rakelings langs steile rotswanden, beekjes, ravijnen, over gammele bruggetjes en door leuke dorpjes.

Het traject begon in Riobamba. We moesten erg vroeg uit bed en om 6 uur waren we al op het station, het was nog donker en koud ! De trein vertrok pas om 7 uur, maar om een goed plekje op het dak te bemachtigen, moest je vroeg aanwezig zijn ! Ik klom op het natte ijzeren dak, dik ingepakt, een lekkere warme trui en een regenjas aan…hmm dat het nou lekker zat op het dak ?nou nee…maar je moest er wat voor over hebben, want waar mag je nou op het dak van een trein zitten ?

Op het station was het een drukte van jewelste en er werd nog snel wat fruit en broodjes ingeslagen. De verkopers in kleurige indianenkleding probeerden zo een graantje mee te pikken ! Rond 7 uur begon de trein te rijden, met veel gesputter en lawaai. Natuurlijk vond ik het meteen al helemaal fantastisch…maar om nou 7 uur lang op het dak te blijven zitten… het was zó koud !

door het andesgebergte

Vanaf het dak hadden we prachtige uitzichten ! Een gevarieerd landschap trok voorbij..  eerst het platteland met veel vee en alle kinderen zwaaiden naar ons ! De trein denderde met een gemiddelde snelheid van 30 of 40 km. per uur voort. Zowel de conducteur als verkopers kwamen op het dak, wel grappig ! We stopten vaak in kleine dorpjes en daar hadden we ook veel bekijks, en overal waren kinderen die bedelden om snoepjes !

Het hoogtepunt v/d reis bereik je op het laatste traject bij de Duivelsneus ( El Nariz del Diablo ), het meest steile gedeelte ! Hier rijdt de trein zowel voor-als achteruit de berg af…. om de hoogte te overbruggen is er een zig-zag rails aangelegd. Dat werkt zo : een paar 100 m.vooruit..dan verandert de trein van spoor en rijdt een paar 100 m. achteruit, dan weer vooruit…enz enz. Langs steile afgronden, doodeng voor iemand met hoogtevrees !

nariz del diablo , duivelsneus

Hierboven een foto van El Nariz del Diablo ……De duivelsneus is een vorm in de rotsen waar met enige fantasie een neus van een ‘duivel’ uit te halen is…..nou ja, ik zie niet meer dan een steile berg ! Het eindpunt is Simbambe, hier worden de wagons van positie gewisseld, want daar moet je weer terug….de berg weer op ! Hieronder Simbambe, waar de trein weer terug moet !

eindpunt simbambe

stukje rails

De rit eindigde in Alousí. Helaas is deze treinreis nu niet meer mogelijk…Door grote aardverschuivingen die veroorzaakt zijn door El Niño in 1997/1998 werd het hele traject gesloten. Ik maakte de treinreis in 1997, nèt op tijd ! Enkele jaren later, mocht het weer wèl, maar doordat er ongelukken zijn gebeurd met toeristen ( van het dak afgevallen, sommige onthoofd doordat ze op de rijdende trein stonden….je hoort de ergste verhalen ) De treinreis is nu anno 2015 nog wel mogelijk, maar de afgelopen jaren is het verboden om op het dak plaats te nemen. Dit is afgeschaft wegens veiligheidsoverwegingen. De treinrit duurt ook niet meer zo lang en is meer een attractie geworden i.p.v. een daadwerkelijk vervoermiddel. De oude stoomlocomotief is inmiddels verdwenen en er rijdt nu een moderne trein. De route die je nu nog kan maken is : El Nariz del Diablo traject van Alousí- Simbambe-Alousí  Deze rit is 12 km. en duurt 2½ uur en kost 30 US dollar ! Ook al mag je niet meer op het dak zitten, deze rit is zéér zeker de moeite waard !!

Heb jij wel eens een treinreis gemaakt in het buitenland, of misschien deze treinreis in Ecuador ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.