Reisverhaaltjes.nl

TROPISCHE EILANDEN

travelerspalm

Tropische (kleine) eilandjes, ik hou ervan en wie niet? In de loop der jaren heb ik prachtige eilanden bezocht. Vandaag zet ik ze op een rijtje!

BALI

sawah's op Bali

In 1982 bezocht ik mijn eerste tropisch eiland: Bali en nu dus voor de tweede keer. Toen bezocht ik ook het eiland Java en Celebes, maar dat zijn enorme eilanden. Bali is niet zo groot, toch kun je er wel een aantal weken rondrijden om alles te bekijken. Na twee keer Bali heb ik dan ook nog steeds niet alles gezien!

Tegenwoordig is Bali een vrij modern eiland, het is er vreselijk druk en toeristisch. Op zich houd ik daar niet zo van en nergens anders zag ik geloof ik zoveel Nederlandse toeristen als op Bali. Maar wat is Bali mooi en super leuk!

Bali staat bekend om de prachtige rijstvelden, de sawah’s! Deze zijn werkelijk sprookjesachtig mooi! Verder is het een eiland met duizenden tempels en overal legt de lokale bevolking offerbakjes neer om de goden gunstig te stemmen en de kwade geesten te verjagen!

Bali staat ook bekend om zijn houtsnijwerk, schilderijen, stenen beelden van goden en demonen en zilver. Op Bali zijn vele kunstenaars! Je kunt er dan ook de meest mooie dingen kopen!

Een van de leuke dingen op Bali vind ik de vele barretjes, restaurantjes en winkeltjes! Het Indische eten is geweldig lekker en super goedkoop! Het is leuk om ’s avonds wat langs de winkeltjes te slenteren en lekker op een terrasje neer te vleien!

Bali is super!

 

PHUKET en omgeving

phang nga bay thailand

In 1994 bezocht ik het eiland Phuket! Voornamelijk toen bekend als eiland voor sekstoerisme! Aan de kust was het megadruk, een gekkenboel. Kroegjes puilden uit van de toeristen. Meisjes die in de prostitutie werkten en vele transgenders: omgebouwde mannen die eruit zagen als prachtige Thaise vrouwen! Enkel aan de stem was nog te horen dat ze niet als meisje waren geboren! Dikwijls wanneer je deze vrouwen passeerde lieten ze trots hun borsten zien!

We zagen ontzettend veel westerse mannen, al aardig op leeftijd met een jonge Thaise vrouw hand in hand lopen….

In de kroegjes zag je aapjes op de bar en je kon olifantenritjes maken dwars door het drukke centrum. ‘S avonds wanneer je door het centrum liep zag je overal de zwerfhonden op straat liggen slapen. Niet allemaal mijn ding kan ik wel zeggen….

Maar wat waren de binnenlanden van Phuket verschrikkelijk mooi! Veel oerwoud, maar dit gebied was moeilijk te bereiken. Er waren nog nauwelijks verharde wegen hier naartoe. We maakten een avontuurlijke jeeptocht naar deze jungle en moesten vaak uitstappen omdat de wegen vol diepe kuilen zaten. Dan moesten we helpen duwen en soms waren de wegen zo onbegaanbaar dat we gewoonweg niet verder konden. Geweldig vond ik dit! In de jungle maakten we ook een wandeltocht en zagen we slangen en mega grote spinnen!

De zee was helaas erg ruw, enorme hoge golven. Ik weet nog dat er op één dag maar liefst zeven(!) buitenlandse toeristen verdronken! Naast diverse uitstapjes vermaakten wij ons prima bij ons hotel aan het zwembad. Genoten we van een Thaise massage en het eten vond ik werkelijk verrukkelijk!

Het was al met al een topvakantie! Uiteraard maakten we boottochtjes naar onder andere het James bond eiland (Phang Nga). Tegenwoordig is het eiland en de omgeving erg toeristisch geworden, ook geen wonder, want het is er wonderschoon! Lees ook mijn verhaal PHANG NGA BAY

GALAPAGOS EILANDEN

zeeleguaan op de Galapagos eilanden

Deze eilandengroep bezocht ik in 1997! Deze eilanden die tot Ecuador horen, liggen ter hoogte van de evenaar op zo’n 1000 km vanaf het vaste land. Op de evenaar? Dus een tropisch klimaat zou je zeggen. Toch zijn er door de invloed van zeestromingen wel degelijk seizoenswisselingen. Zo heb je periodes van harde wind of regen en komt de temperatuur soms niet boven de 18 graden uit. Vandaar dat er ook een pinguïnsoort kan leven!

Op de Galápagos eilanden leven dieren en planten die nergens anders op de wereld voorkomen. De meeste dieren zijn erg tam, omdat ze nooit natuurlijke vijanden hebben gekend! Het is er een waar natuurparadijs!

Galápagos betekent: reuzenschildpad en daar zijn er duizenden van op deze eilanden. Het zijn enorme grote dieren, met soms een gewicht van ruim 200 kg! In 1997 leefde de haast beroemde ‘Lonely George’ nog, een ondersoort van de Galápagos reuzenschildpad. Biologen hebben tientallen jaren geprobeerd dat hij zich voortplantte, maar dat is nooit gelukt. Hij stierf op 100-jarige leeftijd in 2012, dat is niet erg oud voor een reuzenschildpad… Want ze kunnen wel 150 jaar worden!

Na een rondreis van drie weken door Ecuador, maakten wij nog een cruise van een week naar deze Galápagos eilanden. De eilanden bestaan uit 13 hoofdeilanden en wel 150 kleine eilandjes. ‘S nachts voeren wij van het ene eiland naar het andere en overdag bezochten we de eilanden en snorkelden tweemaal daags vaak in open zee! Het was een hele belevenis. Zo zag ik oa. bultrugwalvissen, zwom ik met zeeleeuwen, zag ik de Jan van Genten met de blauwe en rode voeten, albatrossen, pinguïns en natuurlijk de prehistorische zeeleguanen! Het was zeker één van mijn mooiste reizen ooit!

JAMAICA

prachtige natuur

Jamaica….misschien denk je dan aan witte stranden, een lichtblauwe zee, palmbomen, rum, coctails en reggae? Dan heb je het helemaal juist!

In 2013 bezocht ik dit wonderschoon eiland! Een eiland in de Caraïben. Men zegt dat dit het mooiste eiland van het Caribisch gebied is. Nou inderdaad de natuur is er prachtig en ik zag er de meest mooie bloemen groeien! We bezochten er schitterende watervallen, maakten een boottocht over de Black River, reden door de prachtige Blue Mountains en uiteraard bezochten we het voormalig huis van Bob Marley, nu een museum!

De stranden zijn wit en de zee is kraakhelder (en warm) Helaas is door het toerisme en de visserij het koraalrif zo beschadigd dat het niet heel bijzonder meer is om er te duiken of te snorkelen…

De bevolking is erg vriendelijk. Er heerst een Rastafari cultuur die gezond en relaxed leeft. Woorden als: ‘no problem’ of ‘jah mon’ hoor je regelmatig

Duur is het er wel … Het ligt dichtbij Amerika en je ziet dan ook best wel veel rijke Amerikaanse toeristen. Zij dingen niet af, waar wij Nederlanders zo goed in zijn. Nee, zij betalen gewoon de prijs die gevraagd wordt. Ook al zijn het belachelijke hoge prijzen. Ze betalen rustig op het strand 5 US dollar voor een kokosnoot aan een strandventertje, terwijl je de kokosnoten bij wijze van spreken zo uit de boom kunt halen! Lees ook mijn verhaal: DE 5 HIGHLIGHTS VAN JAMAICA

ZANZIBAR

zanzibar strand

In 2014 bezochten we nog een schitterend eiland. Het Afrikaanse eiland Zanzibar, dat behoort tot Tanzania. Dit specerijeneiland staat bekent om de prachtige bounty stranden. Deze zijn inderdaad net zo mooi als op de plaatjes uit een reisgids. Wat ik zo mooi vind op Zanzibar is dat je in de binnenlanden het echte authentieke Afrika tegenkomt. De hotels aan de kust mogen dan wel luxe zijn, in het binnenland wonen de mensen zeker niet luxe.

Op Zanzibar maakten we diverse tripjes oa. naar het enige bos op het eiland: het Jozani Forest Reserve waar je veel Red Colobus aapjes ziet (witte franje aap) Deze apensoort komt alleen op Zanzibar voor!

Het meemaken van de getijden van eb en vloed (aan de oostkust waar wij zaten) vond ik erg bijzonder. Bij eb kun je wel tot 1 km. ver over de zandbodem lopen en wat je dan allemaal ziet… De meest bijzondere dieren, ik wist niet dat er zoveel verschillende kleuren zeesterren bestonden!

Neem voor zo’n wandeling zeker een gids mee, want anders mis je ontzettend veel dieren. Vele hebben schutkleuren en zitten half ingegraven in de zandbodem en die zien wij als ‘leek’ niet… Ik zou ook zeker waterschoentjes aan doen, want het stikt er van de zeeëgels. Je gaat geheid op een zeeslak staan en wat gevaarlijker is: Als je per ongeluk op een rifsteenvis gaat staan, dan kun je regelrecht naar het ziekenhuis. Een steek van deze vis, die je nauwelijks ziet op de zandbodem bevat een gif die een zeer hevige pijn veroorzaakt! Je kunt hierdoor in shock raken of deels verlamd raken!

Verder is het erg leuk om een dagje naar Stone Town te gaan, voor een museum bezoek en erg leuk is de vis-en vleesmarkt! (stinkt er wel)

Een boottochtje naar Prison eiland mag zeker niet ontbreken. Hier zie je tientallen reuzenschildpadden die het heerlijk vinden om in de nek(!) gekriebeld te worden! Er worden ook diverse boottochtjes aangeboden om te snorkelen en grote kans dat je dolfijnen spot!

Je kunt zelfs per vliegtuigje naar het vaste land (Tanzania)voor een safari! Deze excursies van 2, 3 of meer dagen worden overal aangeboden, maar zijn behoorlijk prijzig!

Ook Zanzibar heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie!

MAURITIUS

puntige bergen mauritius

Het is nog maar ruim een maand geleden dat wij terugkwamen van dit super mooie eiland. Een paradijsje in de Indische Oceaan! Het eiland behoort tot Afrika en ligt op zo’n 900 km ten oosten van Madagaskar!

Het eiland is niet erg groot, toch valt er ontzettend veel te zien! Heel bijzonder is de ‘7 kleuren aarde’ bijvoorbeeld, een natuurwonder dat je nergens anders op de wereld ziet! Verder zijn er watervallen, een gedeelte oeroud bos en diverse kleine eilandjes langs de kust. De zee is bijzonder helder en je kunt er schitterend duiken en snorkelen!

Wat meteen opvalt op dit eiland zijn de prachtige puntige bergen en de slapende vulkanen. Verder groeien er miljoenen palmbomen op het eiland, heel veel soorten ook. Je ziet er een prachtige tropische vegetatie en daar ben ik dol op!

Ik vond Mauritius helemaal top!!

Dit zijn de 6 tropische eilanden die ik bezocht heb. Op de Galápagos bezochten we dus meerdere eilanden. Via het hoofdmenu in LANDEN kun je alle verhalen over deze eilanden nog eens nalezen!

Maar welk eiland(en) vond ik nou het mooist? Die vraag kan ik niet beantwoorden…

Op elk eiland heb ik een topvakantie gehad. Ik denk wel dat de Galápagos zeker de meest bijzondere eilanden waren!!

Welk eiland van deze 6 spreekt jou het meest aan? En… wat was jouw mooiste tropisch eiland dat je bezocht hebt?

2 gedachtes aan “TROPISCHE EILANDEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.