Reisverhaaltjes.nl

TUINBEZOEK

ONZE TUIN

Elk jaar krijg ik in de zomermaanden tuinbezoek ! Meestal bellen ze rond januari/februari al om een afspraak te maken. Wèl grappig…in de winter een afspraak maken voor bijv. september ! Het zijn meestal tuinclubjes of plattelandsvrouwen en die plannen hun uitstapjes vaak voor het hele seizoen al in het begin van het jaar ! Ze komen vaak uit Friesland, Drenthe of Groningen, meestal zo’n 10 personen en bijna alléén vrouwen !

Een paar dagen vooraf de afgesproken datum hebben we dan nog even telefonisch contact…of het nog doorgaat. Als dan het moment daar is….stoppen er een aantal auto’s voor de deur….en altijd is er wel één auto ‘zoek’ of verdwaald….dan staan ze met z’n allen gezellig op straat te kwebbelen, wachtend op de ‘verloren’ auto ! Intussen blaft ons hondje, Terror, de hele buurt bij elkaar, van al die drukte voor ons huis ! Meestal komen ze ‘bewapend’ met paraplu, jas in de handen en trui aan…want je weet het nooit met het zomerse weer in Nederland ! Zodra ik de achterpoortdeur open doe, stroomt alles naar binnen. Op dat moment is Terror weer rustig….hij zoekt dan zoveel mogelijk aandacht…misschien is er wel iemand bij, die hem de hele middag gaat kriebelen ! Al gauw komt ie dan met z’n poppetje aan draven, in de hoop dat iemand met hem gaat spelen… Maar dáár komen ze niet voor…

Als ik iedereen dan een hand heb gegeven en we hebben ons aan elkaar voorgesteld….dan is altijd het eerste wat ze zeggen : ‘ Jeetje, wát een grote tuin…dat zou je niet zeggen, achter deze kleine huisjes’ ! ‘ Tot hoe ver loopt ie eigenlijk’ ? Onze tuin is smal, maar 60 m. diep !

Ik vraag altijd even of ik een rondleiding moet geven, of misschien willen ze zelf rondkijken. Ze willen meestal dat ik even iets over mezelf vertel en over hoe de tuin tot stand is gekomen ! Daarna komen de voor mij bekende vragen : ‘ Wat is dit voor een plant ‘? ‘ Waar koop je die planten allemaal ‘? ‘ Wat weet U veel van planten af, heeft U hier voor gestudeerd ‘? Nou, zeg maar je hoor…en nee, ik rommel maar wat aan…( Ik heb schijnbaar groene vingers ) ( ben ik toch nog èrgens goed in ! )

Na veel oh’s en ah’s, vragen ze altijd, waar ik vandaan kom…uit welk land…’ bent U eeh JE een Egyptische ?? Huh ?? Nee hoor, gewoon uit Friesland !! ‘ Hoe kom je aan al die Egyptische spullen ‘ ?

De vele zitjes vinden ze geweldig en oh, een bar, dát is handig ? ‘ Met muziek èn koelkast ‘? Gòh, dan kun je hier leuke feestjes houden ! En wat is dat ? Een jacuzzi? Wauh, wat heerlijk !

onze bar

DE BAR

huisje met jaccuzi erin

DE JACUZZI

Als we bij de vijver aan zijn gekomen, vertel ik meestal dat we hier zomer’s wel eens ringslangen hebben die daar liggen te zonnebaden. Sommigen schrikken zich dan het apezuur en doen meteen een paar stappen terug….

ringslang

RINGSLANG BIJ DE VIJVER

de vijver

Ook vertel ik, dat in die piramide bij de vijver, dat daar, in een Egyptische canope, de as van mijn moeder zit….dat dit dus haar grafplekje is…Soms staat er nèt iemand op te leunen, om naar een kikker te kijken…van schrik laat ze dan meteen de piramide los..! Maar….dit vindt iedereen wel héél mooi èn bijzonder !

piramide boij de vijver waar de as van mijn moeder in een canope wordt bewaard

GRAF VAN MIJN MOEDER !

Als ze dan de hele tuin hebben bekeken, gaan we aan de picknicktafel zitten en ik zet een tweede pot koffie, de eerst ‘pot’ heb ik al aangezet, tijdens de rondleiding…Dan kom ik natuurlijk met de vraag, wie er allemaal koffie wil….willen ze allemaal THEE !!! Dit is mij vorig jaar overkomen….nèt toen mijn waterkoker het had begeven…ik was vergeten een nieuwe te kopen ! ( ik ben een echte koffieleut ! ) Dus toen maar uit nood, een pan met water op het vuur ! Ze krijgen altijd een lekkere koek erbij òf, voor wie wil, een biscuitje….het zijn tenslotte vrouwen….er is altijd wel iemand aan het lijnen…

Ze hoeven bij mij géén entree te betalen, maar geven wèl een eigen bijdrage, zodat de koffie/thee en koeken weer betaald zijn ! Meestal bespreken we dit even in het telefoon gesprek.

En dan…..is het zo’n uurtje of anderhalf een óórverdovend  gekakel, één gezellige kippenhok !!

Ik ga nog eens met de koffie of theepot langs en vraag nog of ze een reactie willen achter laten in mijn schrift….

reacties schrijven ze in een schrift

Ik moet zeggen, dat ik het altijd erg leuk vindt, zo’n clubje te mogen ontvangen ! Ik vind het leuk om uitleg over de planten te geven en ze tips mee te geven !

Ben jij wel eens op tuinbezoek bij iemand geweest ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.