Reisverhaaltjes.nl

TULUM

TULUM MEXICO

Vergeet de Mexicaanse toeristische plaatsen: Cancun en Playa del Carmen, maar ga wat mij betreft naar het prachtige en veel rustigere Tulum!

Tulum is een oude Mayastad/badplaats in de Mexicaanse staat Quintana Roo, op het schiereiland Yucatán, aan de Caribische zee! Het ligt ongeveer 130 kilometer vanaf Cancun!

In Tulum vind je prachtige stranden waar het nog niet vreselijk druk is!

De plaats is vooral bekend om de archeologische ruïnes. Deze Mayastad is geheel ommuurd. Tulum betekent dan ook: muur!

mayastad Tulum

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 na Chr, maar de bloeiperiode van deze stad was van de 11e tot de 15e eeuw. Tulum had destijds een religieuze functie, maar werd ook als handelscentrum gebruikt.

In de 16e eeuw werd de stad verlaten en pas in de 19e eeuw kwam er archeologische belangstelling. Er staan verschillende tempels!

Eeuwenoude handafdrukken:

eeuwenoude handafdrukken

Ruïnes

ruïnes Tulum

tempels Tulum

Op het terrein zie je veel leguanen! Dit dier eet onder andere Hibiscusbloemen

Een leguaan eet een Hibiscusbloem

Tulum is de enige Mayastad aan zee!

strand tulum

Via houten trappen kun je het strand bereiken. Ook hier zie je de leguanen

leguaan op de rotsen

Op dit stukje strand lag dan wel veel zeewier, maar ik kan je verzekeren dat een eindje verderop de stranden schoon zijn! Wit poederzand en wuivende palmbomen!

Naast zonnen, strandwandelingen maken, kitesurfen of snorkelen kun je hier heerlijk eten in de diverse restaurantjes. Heb ik me laten vertellen…Wij kwamen tijdens onze rondreis door Mexico/Guatemala en Belize hier slechts alleen voor een bezoek aan deze Mayastad en we hadden tijd om in zee te zwemmen. (We hebben er niet overnacht.)

Verder kun je in Tulum fietsen huren en één keer per week is hier een Hippiemarkt! Op campings aan het strand kun je goedkoop overnachten, maar er zijn uiteraard ook luxere verblijfplaatsen!

Tulum aan de caribische zee, mexico

ik zit hier op een stam van een palmboom, Tulum, Mexico

In Akumal, niet ver van Tulum kun je snorkelen met schildpadden en slechts op een paar kilometer van Tulum bevindt zich een populaire duikers cenote: Cenote Calaveras

Deze cenotes (waterhoudende grotten) waren heilig voor de Maya’s. Zij geloofden dat dit de ingang was tot de onderwereld!!

Ik vond Mexico helemaal geweldig! De Mayacultuur is bijzonder interessant. Voor een perfecte combinatie cultuur, zon, zee, strand en heerlijk eten is Tulum geen verkeerde keuze lijkt mij!

Ben jij al eens in Mexico geweest?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.