Reisverhaaltjes.nl

ULUN DANU BERATAN TEMPEL

ULUN DANU BERATAN TEMPEL

Na de spinnen, slangen, civetkeutels en de lekker Bali koffie konden we er weer even tegenaan!

Kadek reed ons verder naar het noorden, naar een andere tempel, gelegen bij het plaatsje Bedugul. Dit tempelcomplex ligt aan de rand van het kratermeer Bratan. Dit meer ligt tussen diverse bergen op een hoogte van 1200 meter. We konden merken dat we steeds noordelijker gingen want het weer werd druilerig en de bergen waren in grauwgrijze wolken gehuld. Het was nog droog, maar dat ging niet lang meer duren…

Kadek riep nog of we een paraplu mee wilden? Daar gaven wij geen gehoor aan, deels omdat ik dit ook niet gehoord had…

Dit tempelcomplex heet Ulun Danu Beratan en het is één van de mooiste tempels op Bali! De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water! Het complex bestaat uit vele tempeltjes op diverse eilandjes en is in 1633 gebouwd!

ulun danu beratan tempel

ulun danu beratan tempel

Het Swastika teken (betekent vrede) dit is het heiligste teken uit het Hindoeïsme

swastika teken

Er waren weinig toeristen ivm het weer denk ik, maar er waren wel ceremonies aan de gang. Dat maakte alles net even iets interessanter!

Veel lokale mensen die deelnamen aan de ceremonies zaten te smullen van een lunchpakket. Ik mocht wel foto’s maken en sommigen gebaarden zelfs of ik ook een hapje wilde!

lokale mensen zaten te eten uit een lunchpakket

De godin van het water werd geëerd, overal lagen kleurige offers in de vorm van voedsel en bloemen.

offers van voedsel en bloemen

rituelen werden uitgevoerd

rituelen

hindoe priester

rituelen

Ik hoorde belletjes rinkelen en sommigen hielden een eend in de handen. Ik dacht bij mezelf: die leven niet lang meer, wegwezen dus…. Arme ducks. Ik weet nog goed toen ik vroeger Indonesië bezocht en vaak zag dat bij ceremonies van alles geofferd werd. Ik zag toen dikwijls dat er ook eenden werden neergelegd…. Bijvoorbeeld in een grot legde men allemaal bakjes met voedsel en bloemetjes, plus levende eenden waarvan de poten aan elkaar vastgebonden waren… Dan heb ik nog liever dat ze de nek omdraaien, zijn ze tenminste snel dood! Ik weet dat het hun geloof is, hun ceremonies en rituelen, maar ik als dierenvriend heb daar altijd moeite mee…

Bij het Bratanmeer aangekomen zagen we tempels en draken. De tempel lijkt op het meer te drijven.. Het begon inmiddels lichtjes te regenen.

drijvende tempel

draak

En niet veel later kregen we een fikse stortbui op ons dak, we moesten even schuilen. We hadden ook alles wel zo’n beetje bekeken en zochten Kadek op die lekker in zijn auto op de parkeerplaats wachtte.

In Bedugul stapten we op een groente-en fruitmarkt weer uit. Het was inmiddels weer droog, maar de meeste kraampjes lagen nog bedekt onder een zeil.

groente-en fruit markt in Bedugul

Er was verder ook niemand met dit trieste weer. Ik maakte foto’s van de voor mij onbekende vruchten. Hierdoor dachten de eigenaren dat ik wel wat wilde kopen. We kregen allerlei soorten fruit in de handen geduwd, gepeld en al, om even te proeven! (en daarna te kopen)

fruit groente

Geen idee wat dit allemaal is, maar het smaakte goed!

onbekend fruit

groente en fruit

fruit

We besloten toen maar een zakje nootjes te kopen. Rob is allergisch voor fruit, die krijgt er blaren van in de mond. Maar ze vroeg 5 Euro voor een heel klein zakje nootjes. De helft vind ik al veel te duur, dus de koop ging niet door.

Wij gingen verder, op weg naar de rijstvelden van Jatiluwih, de mooiste rijstvelden van heel Indonesië. Ik was zeer benieuwd. Op Instagram had ik er al veel mooie plaatjes van gezien!

Hoe het daar was vertel ik in een volgend reisverhaal!

Hou jij ook zo van tropisch fruit? Misschien weet jij hoe deze vruchten heten?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.