Reisverhaaltjes.nl

VEEL TE ZIEN IN GONDAR

bijbelse muurschildering

Het was moeilijk om zo snel alweer ons lekkere zitje in Mintiwab lodge te verlaten. We vertrokken namelijk om 12.15 uur alweer met de bus naar de stad. Voor de lunch en daarna gingen we nog veel dingen bekijken.

Marianne had wel een heel leuk en sfeervol restaurant voor ons uitgezocht, namelijk de ‘4 Sisters’ ! Een restaurant zoals de naam al zegt, gerund door vier zusters ! Maar nichtjes en neefjes werken er ook, dus een heus familie restaurant ! Dit restaurant is erg bekend in Gondar. Ben je in Gondar vraag dan naar dit restaurant, het eten is er geweldig ! Je kan er buffet eten of à la carte en je krijgt enorm veel eten !

Tijdens het eten werden we nog verrast door een optreden van de familie. Er werd gezongen en gedanst en meedansen was geen probleem ! Erg leuk !

optreden van familie de '4 sisters' !

In Gondar is veel te zien ! De stad ligt op ruim 2200 meter hoogte en werd in 1635 door Koning Fasiladas gesticht. In de 17e en 18e eeuw was Gondar de hoofdstad van de Koningen van Ethiopië !

Gondar telt nu meer dan 300.000 inwoners en is beroemd om de vele middeleeuwse kastelen. Deze zijn uniek in Afrika ! Ze zijn gebouwd in een mix van Ethiopische en Europese stijlen in opdracht van Koning Fasiladas en zijn zonen !

Wij bezochten eerst deze kastelen !

kastelen complex in gondar

Je kunt hier wel een paar uurtjes rondlopen, er is zoveel te zien ! Het paleis van Fasiladas is het mooist. Je kunt hier naar binnen. Dit kasteel is het best bewaard en eenmaal binnen heb je een prachtig uitzicht over de bergen !

kasteel van fasiladas is het best bewaard

Na de kastelen bezochten we een schitterende oude kerk. De Debre Bihran Selassi kerk !

debre bihran selassi kerk

De muren hebben van binnen schilderingen uit de bijbel. Prachtig om te zien, vooral het engelenplafond !

engelenplafond

Het is wel erg donker in de kerk.. Buiten de kerk bevinden zich enkele altaren !

bidplekje

altaar

Vervolgens bezochten we nog het bad van Koning Fasiladas. Het bad wordt eenmaal per jaar gevuld tijdens het Timkatfestival ! Dit water wordt gebruikt voor de doop !

bad van koning fasiladas

Nu hadden ze het bad juist leeggehaald ( bijna ) ivm verdrinkingsgevaar voor de Timkat feestvierders…

bad koning fasiladas

Het meest bijzondere van deze plek vond ik de bomen …en dan met name de wortels van deze bomen. Kijk zelf maar even naar deze foto !

wortels van de bomen groeien niet in de grond maar boven de grond en door de stenen muren heen

Een prachtig gezicht, het heeft iets sprookjesachtigs vind ik…

Bij de ingang stond een mannetje met souvenirs en hier stond ik even tussen te snuffelen. Later zal ik nog mijn souvenirs showen op deze site. Ik heb ontzettend veel bijzondere dingen gekocht in Ethiopië ! Veel bij de stammen uit het zuiden : kettinkjes, krokodillen-en wrattenzwijn tanden..

souvenirs

Na al deze bezienswaardigheden was het tijd om naar onze lodge te gaan. Het was ook alweer 17.30 uur en een uur later was het dinner time ! Intussen werd er op ons terrein een bruiloft gevierd. Zo’n honderd gasten waren meegekomen ! We zagen grote taarten voorbij komen die naar een hoger gelegen terras werden gebracht ! Wij zouden na het eten mee gaan feesten, we hadden zelfs een kadootje gekocht voor het bruidspaar ! (ik hoopte dat ze een stukje taart voor ons zouden bewaren haha )

bruidspaar

Maar ‘even’ eten duurde wat langer dan gedacht…terwijl we tussen de middag onze bestelling al hadden uitgezocht en doorgegeven ! Na ruim een half uur kwam de bestelling er aan…tenminste voor sommigen, niet voor ons…De meesten hadden flink gegeten bij de ‘4 sisters’ tussen de middag. Rob en ik slechts een tomatensoepje. Nu zagen we weer borden met veel eten voorbijkomen…alleen niet voor ons en we hadden juist nu wel erg trek !

Toen iedereen het eten al op had ( en het was zoveel dat de meesten het niet op konden ), kregen wij ons eten…

Een piepklein stukje kip, met werkelijk waar, drie (!) patatjes.. Aan de kip zat geen enkel stukje vlees, alleen maar botjes en de drie patatjes waren koud…Maar, zei Rob : ‘ik heb extra patat erbij besteld’ ! Dus nog maar even wachten…Na een minuut of 20 wachten is Marianne maar eens even naar de keuken gegaan. Ja hoor, ze waren de patat vergeten ! Ze gingen het snel voor ons maken, het zou een kwartiertje duren. Dat werd bijna een half uur, want ze moesten eerst weer aardappels schillen…

Uiteindelijk kregen we ieder een schoteltje met een paar patatjes erop ! Voor mij was het wel goed zo, maar Rob had nog erg honger !

Toen we de eetzaal verlieten gingen we naar ons huisje op ons terras zitten en Rob haalde een pak koekjes uit de rugtas…Wie wat bewaard, heeft wat ! In een mum van tijd kregen we visite van vier jochies die met uitgestoken handen om geld en koekjes vroegen en nieuwsgierig in onze kamer stonden te gluren…Ze waren bijzonder luidruchtig en brutaal en zaten overal aan. Rob stuurde ze weg, maar ze kwamen snel weer terug, vroegen om vergiffenis en gaven Rob een hand….Ach wel grappig ! Rob gaf ze toen maar ieder een paar koekjes ! Dit alles werd opgemerkt door een bruiloftsgast die ze uiteindelijk boos wegstuurde.

Intussen zagen we alle gasten weer terug komen van het feest. De muziek en de lichten gingen uit en binnen tien minuten was het weer stil op het terrein….Dus dat bruiloftsfeestje ging aan onze neus voorbij…We hadden onze avond gezelliger verwacht….

Dus maar vroeg naar bed. Er waren muggen op onze kamer en Rob werd lek geprikt…Ze moeten altijd Rob hebben en hij krijgt er enorme bulten van. Hij was die nacht druk in de weer met afterbite, Deet en muggen dood meppen….Daardoor sliepen we beide niet erg goed en om half 7 ging ons wekkertje weer. Om half 8 vertrokken we na het ontbijt naar Bahir Dar en beleefden weer nieuwe avonturen…Dit keer een schitterende accommodatie aan het Lake Tana !

 

2 gedachtes aan “VEEL TE ZIEN IN GONDAR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.