Reisverhaaltjes.nl

VOGELS DEEL I

IBISSEN, LAKE AWASSA, ETHIOPIë

Ik heb al eens een artikel over vogeltjes geschreven. Kleine, mooi gekleurde tropische vogeltjes. Gebruik deze link als je dit nog eens terug wilt lezen/zien: MOOIE VOGELTJES

Vandaag wat grotere vogels, die ik tijdens mijn reizen heb gefotografeerd. Naast landschappen, bloemen en mensen, fotografeer ik ook alle dieren die ik zie. Dus ook vogels. Nu heb ik zeer weinig verstand van vogels, ik ken bijvoorbeeld lang niet alle namen ervan, en het valt ook niet mee om ze allemaal op te zoeken…

Ik begin dan ook met wat makkelijkere soorten:

De Afrikaanse Maraboe, een vogel die mooi is van lelijkheid

maraboes bij Lake Awassa in Ethiopië

Een grote vogel van 1.20 meter tot 1.50 meter. Ze hebben een vleugelspanwijdte tot 2.60 meter! Ze eten allerlei soorten dieren, dood of levend, zoals: vissen, sprinkhanen, kikkers, muizen, maar ook krokodilleneieren en vogelkuikens!

Bij dit zelfde meer in Ethiopië zagen we ook ibissen, twee soorten

ibissen

ibissen

In het oude Egypte werd deze vogel vereerd als het symbool van de god Thoth. Vandaar dat ze ook wel Heilige Ibis worden genoemd! Deze vogel is 65 tot 89 centimeter groot, met een spanwijdte van 1.12 tot 1.24 meter. De ibis nestelt in kolonies in bomen, zie bovenste foto!

Pelikanen: De witten fotografeerde ik in Afrika, de andere in Mexico!

pelikanen

pelikaan, mexico

Deze familie kent 8 soorten. Ze worden tot 1.80 lang en hebben een spanwijdte tot 3 meter. Enorme vogels dus. Ze eten voornamelijk vis!

Arabische trap

Arabische trap

We volgden deze grote vogel een tijdje met de jeep. Het was moeilijk om hem goed op de foto te zetten tussen het struikgewas. Ze komen voornamelijk voor in Afrika, ze zijn 70 tot 92 centimeter!

Ooievaars: sommige soorten broeden in Europa en overwinteren in Afrika. Ze worden 95 tot 1.10 meter groot. De spanwijdte is 1.95 tot 2.15 m. Ze eten voornamelijk vis, insecten, amfibieën en reptielen.

ooienvaars

In Marokko zag ik ze bijzonder veel!

vogel afrika

ooienvaars marokko

ooienvaar

Hierboven een ander soort (Buntstorch) Een Indische nimmerzat, familie van de ooievaar

Reigers: deze familie kent maar liefst 67 soorten!

Dit is een Goliath reiger

reiger Afrika

grote witte reiger

witte reiger

En er zijn diverse soorten witte reigers. In Nederland komen ook veel reigers voor, voornamelijk de blauwe reiger, maar ook witte reigers! Reigers eten vissen en amfibieën.

De Goliath reiger is de grootste soort, 1.20 tot 1.50 m. met een spanwijdte van 1.85 tot 2.30 m. Ze eten vissen tot 50 centimeter, verder kikkers, kleine zoogdieren en grote insecten!

Struisvogel:

struisvogel senegal

Het is de grootste en zwaarste nog levende loopvogel ter wereld! En bovendien ook nog eens de snelste loopvogel ter wereld! Volwassen mannetjes kunnen 2.75 m. worden, maar gemiddeld zijn ze 1.80 tot 2.10 m. Struisvogels hebben ook de grootste ogen van alle landdieren, een diameter van 5 cm!

In een korte sprint kan een struisvogel 70 km per uur halen, waarbij hij stappen maakt van 3,5 meter! Ze komen voornamelijk voor in Afrika maar ze worden ook gefokt op speciale struisvogelboerderijen voor hun vlees en eieren.

In Zuid-Afrika bezocht ik een struisvogelfarm en heb ik op een struisvogel gezeten (foei, zou ik nu nooit meer doen), ik at een struisvogelbiefstuk (heerlijk) (zou ik nu niet meer eten) en nam een ei mee naar huis! (mag je nu niet meer in Nederland invoeren)

Struisvogels zijn omnivoren, ze eten grassen, kruiden, wortelen, bladen, bloemen, zaden en vruchten. Maar ze eten ook dierlijk voedsel zoals hagedissen, kikkers, kleine schildpadden en insecten!

Tot zover Vogels deel I. In een volgend reisverhaal meer vogels, zoals onder andere roofvogels en diverse soorten hornbills!

Hou jij van vogels? Welke (grote)vogel vind jij de mooiste die je gezien hebt?

 

 

2 gedachtes aan “VOGELS DEEL I

 1. Karine Van den Heuvel

  Ik hou van vogels. Vooral deze in Afrika. Ze zijn zo verscheiden en tegelijk zo fascinerend. Al om te beginnen het feit dat bij sommige Afrikaanse vogelsoorten het mannetje in de broedtijd een mooie lange staart heeft maar buiten deze periode valt die uit. Mijn favorietje is de Lilac-breasted roller. Ik plaatste hem onlangs nog op IG en hij kreeg vele likes dus ik denk dat velen hem mooi vinden. Ook de nestbouw is fantastisch; ik denk dan aan de wevernestjes die echte kunstwerkjes zijn. In Namibië zagen we nesten van de Common Weaver. Die kunnen wel honderden vogeltjes herbergen. Ze zijn reusachtig !
  Dit jaar zagen we ook verschillende neushoornvogels van diverse ondersoorten. Enorm kleurrijk !
  In Peru zagen we prachtige kolibries; hoe die de nectar uit de bloemen zuigen met hun lange snaveltjes…zo mooi !
  Maar de meest fascinerende vogel die wij ooit zagen was in Uganda nl een schoenbekooievaar. Ze zijn enorm zeldzaam en birdwatchers zouden hemel en aarde verzetten om er eentje te kunnen zien. Ik weet nog perfect de verrukte kreetjes van onze gids toen die er één opmerkte in de Nijldelta. We konden hem van vrij close op beeld krijgen. En ik weet ook nog heel goed de ongelovige blikken van enkele gerenommeerde birdwatchers uit Australië toen wij onze foto’s lieten zien. Ze waren zelf al meer dan een week op zoek naar één, zonder resultaat. Op onze weg naar de luchthaven kwamen we die groep nog tegen in een souvenirshop. Nog steeds hadden ze geen gezien en zij waren nog op weg naar alweer een ander park in de hoop één te vinden. Dat zijn zo van die belevenissen die me altijd bijblijven.
  Maar ook thuis kan ik enorm genieten van alle beweging bij de voederplank ’s winters. Of wakker worden bij de lentegezangen, is er iets mooiers…
  Ook elke lente moeten wij gedurende enkele maanden onze brievenbus buiten gebruik stellen en een plastieken bakje in de heg hangen voor de post. Dan woont er een gezin mezen in onze bus. Vanaf de eerste tekenen (plukjes mos in de bus) weet ik hoe laat het is en komt die plastieken bak boven ?
  Dus je ziet, ik heb ook wel wat ‘vogelverhalen’ ?
  Nog veel groetjes

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Oh ja een schoenbekooievaar. Dat is een hele mooie! Dus die komt weinig voor? Dan hebben jullie het getroffen zeg, wat zullen die Australiërs gebaald hebben! Ik vind vogels ook erg mooi. De kleintjes zijn moeilijk te fotograferen, want die zitten nooit eens stil?Een toekan vind ik ook prachtig! Leuk dat ze in jullie brievenbus nestelen?? In ons vorige huis woonden we bij bos, dus veel meer vogels dan hier. Toen hadden we nog 5 katten, die geregeld met een vogel in de bek thuiskwamen….
   Op een prachtige zomerdag rond de klok van 6 uur in de ochtend, zag ik 2 siereenden laag over onze tuin vliegen. Ik had dit soort nooit eerder gezien en vol verwondering keek ik naar ze…Ik moest die ochtend werken en toen ik thuiskwam lagen er 2 ‘voeten’ van een eend voor het kattenluikje en een paar veren…. Jawel, 1 van onze katten had er 1 te pakken gekregen. Ik vond het zo erg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.