Reisverhaaltjes.nl

VOLUBILIS

ROB EN IK SAMEN BIJ DE RUINE STAD VOLUBILIS

Op een kleine 30 km vanaf Meknes vind je de Romeinse nederzetting Volubilis. Het zijn de mooiste ruïnes van heel Marokko. Deze ruïne stad staat dan ook op de lijst van Unesco !

Volubilis werd pas in de 18e eeuw verlaten en het is jammer dat het toen gedeeltelijk is afgebroken. Veel marmer werd gebruikt voor de bouw van de paleizen van Moulay Ismaïl, anders was dit een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest ! Toch zijn de ruïnes nog in goede staat ondanks er door de grote aardbeving in 1755 ook veel beschadigd is. Er zijn nog zo´n 30 mozaïeken te zien, erg mooi !

poort volubilis

mozaïek

mozaiek

mozaiek

Vermoedelijk was deze stad gebouwd op de resten van een eerdere stad uit de derde eeuw. Er woonden in de glorietijd zo´n 20.000 mensen. Volubilis was voornamelijk een handelsstad. Rond 800 verlieten de Romeinen deze stad, die daarna bewoond werd door lokale stammen.

Je loopt hier tussen de zuilen, triomfbogen en basilieken en er heerst een serene stilte. Er waren ook nauwelijks andere toeristen toen wij er waren.

de ruïnes

triomfbogen

zuilen

poort

foto van mij onder de poort

En wat een schitterend uitzicht heb je daar ! De ruïnes staan namelijk op een plateau tussen de graanvelden, agaves, cactussen en olijfboomgaarden !

uitzicht bergen, olijfboomgaarden, graanvelden

Vanaf het plateau is het Heilige stadje Moulay Idriss te zien, het ligt slecht vijf km verderop. Dit plaatsje wordt ook wel het ´ Mekka voor de armen ´ genoemd. Wie geen geld heeft om naar Mekka te gaan, kan in plaats daarvan Moulay Idriss bezoeken. Zeven bezoeken aan deze plaats, staan gelijk aan één tocht naar Mekka ! In augustus en september komen jaarlijks duizenden pelgrims naar dit plaatsje. Hier bevindt zich het Mausoleum van Idriss I, maar het graf is verboden te betreden voor niet-moslims !

heilig stadje moulay idriss

Het stadje is gebouwd op twee rotsen ! Wij zijn hier niet geweest. Het is denk ik interessanter om dit plaatsje in augustus of september te bezoeken..

Deze lange laan was de toegang naar de stad Volubilis !

lange laan naar de stad

Op het einde van onze wandeling had onze reisleider nog iets grappigs bewaard om te laten zien….en we hebben er ergggg staan lachen met z’n allen……

een blok steen met een groot uitgehouwen penis

Er werden de meest mogelijke en grappige foto’s van gemaakt…zoals deze…whahaha

rob zit op de steen met de stenen penis voor zich

Er werd nog lang na gegiecheld !!

Heb jij wel eens Romeinse ruïnes gezien, of misschien ook in Volubilis ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.