Reisverhaaltjes.nl

VOODOOLELIE

VOODOOLELIE

De voodoolelie (Sauromatum Venosum) is ‘de kameleon’ onder de planten. Wat een bijzondere plant is dit!

In het voorjaar kocht ik op Marktplaats bij iemand twee van deze planten, voor slechts één euro per stuk. Mevrouw had de knollen net zelf in de tuin gezet, maar wilde er wel weer twee voor mij uitspitten en opsturen. Door onze vakantie in februari naar Bali, viste ik eigenlijk overal achter het net wat mooie planten betreft. De mooiste planten of zaden waren overal al uitverkocht. Volgend jaar ‘moet’ dat anders, dan ga ik in januari al planten zoeken/bestellen. Met name wil ik nog graag enkele bijzondere canna’s met bonte en gestreepte bladeren en bananenbomen met bonte bladeren!

Voodoolelies zijn dus knollen en het zijn droogbloeiers, dat wil zeggen dat je deze knol in december-januari gewoon op een bordje op de vensterbank kunt leggen, zonder (pot)grond en water. Na een week of twee ontstaat er een bloem, die overigens stinkt naar verrot vlees! (dit om vliegen aan te trekken die voor de bestuiving zorgen)

Je kunt de knol echter ook in het voorjaar in de volle grond in de tuin zetten. Na een aantal weken ontstaat dezelfde bloem

voodoo lelie

Heel apart! Helaas is deze bloem heel snel uitgebloeid en sterft de plant af…..lijkt het. Lijkt het ja, want vervolgens staat je een verrassing te wachten. De knol begint opnieuw uit te lopen. Er ontstaat dan één dikke steel, waar uiteindelijk één blad uit ontpopt!

De steel alleen al is al prachtig. Het lijkt wel een slang…

de steel van een voodoolelie

Het blad is ook heel bijzonder:

blad voodoolelie

De voodoolelie wordt zo’n 70 tot 100 cm hoog en staat het liefst droog in halfschaduw! Het lijkt wel wat op een mini palmboompje en zorgt voor een ‘tropical look’ in je tuin!

Vóór het intreden van de vorst moet de knol uitgegraven worden en droog, koel en donker bewaard worden, net als de CANNA! In het voorjaar kan de knol weer in de tuin gezet worden!

Waarom VOODOO lelie zal je je misschien afvragen? Het is alsof een Afrikaanse medicijnman met een vloek de bol op de vensterbank tot leven wekt, vandaar deze naam dus!

Had jij wel eens van deze plant gehoord? Is ‘ie’ niet mooi?

4 gedachtes aan “VOODOOLELIE

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Ja apart he Ilse? De bloem bloeit maar heel even, een paar dagen en eerlijk gezegd rook ik niks bijzonder. Misschien meer wanneer je deze in huis hebt staan. Ik zal Terror even vragen☺☺Hij zal het waarschijnlijk wel geroken hebben! Hun geur is vele malen sterker dan die van ons, mensen. Hij vindt overigens alles wat voor ons vies is, lekker ruiken. Ik heb wel eens gelezen dat poep of plas van een andere hond hetzelfde is als een gebakje voor ons?????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.