Reisverhaaltjes.nl

WARME DAGEN

 

strakke blauwe lucht met vliegtuig

Strakke blauwe luchten, hoge temperaturen en een oorverdovend gekwaak van parende kikkers naast ons in de sloot. Het is (vroeg)zomer in Nederland!

Wat is het héérlijk weer de afgelopen dagen. Je hoort mij niet klagen hoor, nou ja, een beetje dan! Het is al ruim een week mooi weer en de warmterecords knallen de pan weer uit. Het is pas mei, de zomer moet nog beginnen. Dat belooft wat, of misschien juist niet…

Ik ben de hele week in de weer met mijn plantjes. Alles te voorzien van water. De regenton is al lang leeg, er komt geen drup meer uit. De tuin snakt naar water…

voortuin

Met deze warmte groeit wèl alles goed!

Vorige week zaterdag was Rob jarig. Zijn moeder kwam gezellig een weekendje bij ons. Rob pikte haar vrijdagmiddag uit zijn werk bij het station in Heerenveen op.

Ik heb facebook exotenliefhebbervriendjes en vriendinnetjes door heel Nederland ?? en één daarvan woont net als mijn schoonmoeder in Apeldoorn! Of ze twee plantjes even voor mij op wilde halen, betalen en mee wilde nemen, vroeg ik mijn schoonmoeder aan het begin van de week. Gelukkig overleefden beide Colocasia’s (olifantsoor) de (wereld)treinreis naar Sneek! (mijn schoonmoeder ook) (gelukkig). Binnenkort gaan we zelf naar Apeldoorn en halen we nog twee andere soorten Colocasia’s op!

Die avond werd een gezellig avondje bijkletsen. Wijntje, sigaretje en een toastje. Gezellig keuvelen over onze gezamenlijke passie: reizen!  Meestal wanneer mijn schoonmoeder komt logeren is dat, omdat wij op reis gaan en zij op de hond en katten past. Terror, onze hond zag de bui dan ook al hangen. Hij was enigszins in de war, omdat hij geen koffers had gezien…

Zaterdagochtend maakte ik voor ons allen een ontbijtje. Dat doe ik ongeveer zo’n één keer per jaar (als Rob jarig is) (de rest van het jaar doet Rob het; in het weekend) De kadootjes voor de jarige lagen klaar op tafel. Mannen blijven soms net grote kinderen. Tenminste die van mij… Met een glimlach van het ene oor naar het andere scheurde hij de pakjes open. Omdat wij niet voor hem gingen zingen, zocht hij op You Tube zelf maar een Happy Birthday muziekje uit..

ontbijtje op rob zijn verjaardag

rob pakt kadootjes uit

Ik had onder andere vier nieuwe T-shirts voor hem gekocht en ze werden stuk voor stuk goedgekeurd! 54 is hij geworden! Nog een maandje en dan ben ik ook zo oud…

De hele zaterdag vermaakten we ons prima in de tuin en genoten van het zonnetje. ’s Avonds lieten we iemand anders achter het fornuis zweten. We lieten Chinees eten bezorgen!

chinees gegeten

Ik ben niet (meer) zo’n spelletjesmens, maar met meerdere personen vind ik het wel gezellig. Dus gooide ik het voorstel in de groep: zullen we gezellig Monopoly spelen? Dit viel in goede aarde. Rond half 9 stalde ik alles uit op tafel en kon het spel beginnen. De paar keer dat we dit de afgelopen jaren hebben gespeeld won Rob altijd dik! Die avond liep alles anders. In de eerste paar uur was alles nog heel spannend. Alle drie hadden we straten waar huisjes of hotels opstonden. Echter ik had de Kalverstraat en de Leidsestraat, de Brink, Ons dorp en de Ketelstraat, de drie lichtblauwen je weet wel. Zie maar eens langs dit hele gedeelte te komen. Overal had ik hotels opstaan, gna gna. Mijn schoonmoeder presteerde trouwens overal steeds precies tussen door te huppelen, maar Rob kwam keer op keer op de duurste straten te staan. Die was toen ook snel failliet. Uiteindelijk was het spel pas na middernacht afgelopen en was ik de Grote Winnaar. Ik had bijna alles in het bezit! Ik betrapte me erop dat ik met het vele geld wel erg hebberig werd en dacht bijna: gelukkig is het maar nepgeld… Hoewel?

monopoly spelen

ik won het spel

Moeke aan het geld tellen…

We ruimden snel alles op en doken in ons mandje. De volgende dag werd een drukke dag….De familie Pruis kwam op visitie, mijn familie dus. En die houden wel van een feestje!

In Oranjewoud hielden we de afgelopen jaren altijd familiefeesten in onze tuin. Wel 40 man, maar er konden met gemak nog 40 mensen bij… Hier is Sneek is de tuin al behoorlijk vol met 10 of 12 ´man´… Ook hebben we hier met allemaal buren te maken en die konden nu fijn met ons meegenieten. Rob had een rookhoekje gemaakt, want mijn familie rookt niet

de rooktafel

Zijn nieuw T-shirt staat hem goed!

rob tijdens zijn verjaardag

ik achterhuis, verjaardag Rob

Ik in mijn ‘Hippe Kip’ jurk! (modezaak Rotterdam, zie je misschien weleens op FB voorbij komen)  Rob vroeg me die ochtend of ik een nieuwe pyjama aanhad. Mannen…

Het was een plezante dag en na de heerlijke groentensoep die Rob had gemaakt vertrok iedereen weer rond de klok van zes! Iemand uit de familie die alcoholloos de middag had doorgebracht zette mijn schoonmoeder even op de trein in Sneek. Daarna keerde de rust weer terug in onze tuin (en wijk) en ploften wij uitgeteld op de bank. Drie uur later belde schoonmoeder op dat ze eindelijk weer thuis was! Ach die arme ziel…

De eerste drie dagen van de week werkten we, daarna had Rob vier dagen vrij. Woensdagochtend reed ik even na mijn werk langs de bibliotheek. Lekker lezen het komende weekend, dacht ik! Ik parkeerde de fiets en liep met een tas vol boeken; het gemeentehuis binnen??? oeps foutje, de verkeerde straat, het verkeerde gebouw…Ik was nog wel zo trots dat ik er in één keer naartoe was gereden!

In de bieb zocht ik 3 spannende thrillers uit van Tess Franke en haastte me naar het apparaat waar je de boeken scant. Ik zocht mijn portemonnee om mijn pasje te pakken… Die kon ik niet vinden. Logisch, want die zat in mijn andere tas. Dus kon ik de boeken weer terug zetten. Balen!? Daar ging mijn lekker-lezen weekendje…

Op Hemelvaartsdag, was het nog weer een paar graden warmer! Wat zal ik eens gaan doen?, zei ik tegen Rob. Foto’s plakken? Die van Mauritius moeten nog allemaal ingeplakt worden en die van Bali moet ik zelfs nog bestellen! Ik lig hopeloos achter met plakken…Geen goed idee vond ik al snel want met dit mooie weer ga je toch niet binnen zitten en buiten waait alles weg! Iets te lezen had ik dus niet. Misschien maar eens verder met mijn schrijfcursus? Ik was bij hoofdstuk 12 gebleven, nog zo’n ruim 30 hoofdstukken te gaan. Gelukkig mag ik er twee jaar overdoen. Die twee jaar zijn aanstaande augustus om?? Mijn docent had al eens gezegd dat ik er best (nog) langer over mag doen. In dit tempo heb ik de cursus over een jaar of 10 wel afgerond, schat ik??

De hele dag was ik bezig met één verhaal en het is nog niet af. Schrijven is schrappen leerde ik eerder in de boeken. In schrappen ben ik heel erg goed kan ik wel zeggen! Ik schrap wat af… Twee zinnen schrijven en vervolgens anderhalf plus nog wat woorden schrap ik… Schrijven is superleuk, maar mijn talent hiervoor is nog ver te zoeken. Vandaar ook die cursus natuurlijk!

Misschien kwam het ook wel door het weer, achterhuis was het bloedheet. Op het ene terras in de schaduw was het te fris en op het andere terras zat ik pal in de zon. Voor huis hebben we ook een bankje, maar daar was het helemaal niet te harden. Ik zat zo’n beetje iedere 10 minuten weer ergens anders. Zon, schaduw, weer zon and so on . Terror verhuisde elke10 minuten met me mee. Af en toe gooide ik het spul aan de kant, omdat het niet erg lukte, maar steeds opnieuw pakte ik weer mijn schrijfblok. Wat een doorzetter ben ik he? ??

Tussendoor wandelden we met de hond, gaf ik mijn plantjes water, bekeek ieder plantje een keer of 20, speelde wat met mijn camera en schreef weer verder.

Naast mooie bloemetje fotograferen, maakte ik veel foto’s van Semmie en Terror. Ayla onze andere kat was er niet, die lag waarschijnlijk zoals meestal op de logeerkamer in de la van het bed… Logisch toch?

Mooi hè, deze irissen?

irissen

close up iris blauw/geel

Terror had het ook warm

terror onze hond

Terror onze hond

Terror onze hond

Semmie

Semmie onze kat

Semmie onze kat

Semmie onze kat

Rob had satéstokjes gemaakt voor op de BBQ en een lekkere aardappelsalade. Onze eerste braai dit jaar werd een feit! Al met al was het een prima lui dagje in de tuin!

Rob in de tuin

Rob achter de BBQ

Rob bij de BBQ in de tuin

Rob bakt vlees op de bbq

Vrijdagochtend moest ik nog werken. ’s Middags besloot ik even op de fiets naar het tuincentrum te gaan. Rob had geen zin om met dit weer naar een snikhete kas te gaan. Dus ging ik alleen, zo kon ik even op mijn dooie gemak ieder plantje daar bekijken. Natuurlijk bleef het niet bij kijken… Ik kocht: een Bromelia, een klein palmpje, een paar soorten Cordyline en een exotisch ogende Primula(vialii)

Het kleine palmpje vooraan en de drie kleine Cordyline planten erachter

nieuwe planten in onze tropische tuin

cordyline naast de phormium

De bruine plant (cordyline)

De Bromelia (de roze)

 bromelia

en de Primula Vialii

primula vialii

Buiten bij de fietsen raakte ik aan de praat met een vrouw die ook op fiets was en teveel planten had gekocht! Heb je mijn verhaal OP DE FIETS NAAR HET TUINCENTRUM al gelezen?

’s Avonds ontdekte ik op het internet dat dit weekend Open Tuin Dagen waren, van Groei en Bloei! In Oranjewoud deden wij ook altijd mee. Lees ook mijn verhaal TUINBEZOEK. Ik heb zelfs met onze tuin in dit tuinblad gestaan, daar ben ik best wel een beetje trots op! Je kunt de foto’s bekijken in ONZE TUIN IN EEN TUINBLAD ! Misschien was het wel eens leuk om zèlf eens tuinen te gaan bezichtigen? Drie tuinen in Sneek deden mee! Drie buren, die elkaar waarschijnlijk aangestoken hadden!

We gingen op de fiets, het was slechts een klein half uurtje fietsen. De eerste tuin, van een ouder echtpaar was leuk, maar geen super bijzondere planten. De tweede was mooier: een rotstuin gedeelte met veel aparte planten ertussen. Ik kreeg een leuk rotsplantje kado. De derde Open Tuin bij de overbuurman was supermooi. Een grote zelfgemaakte rotstuin met een paar honderd verschillende aparte kleine Sedum rotsplantjes. De eigenaar vertelde enthousiast over zijn tuin: zijn grote passie. Werkelijk schitterend, jammer we hadden geen mobiel of camera bij ons. Misschien toch zelf weer mee gaan doen en onze tuin opgeven? Niemand heeft (denk ik) een tropische tuin hier in Sneek…

Op de terugweg trakteerde ik Rob op een reuzenbeker softijs, zodat de calorieën die we er af hadden gefietst er weer aankwamen, met nog wat meer erbij…

De rest van de dag brachten we lui in de tuin door en ik werkte aan dit verhaal. Rob maakte lekkere Chinese tomatensoep en kreeg er een heerlijk meergranen broodje belegd met komkommer, kaas en paprika bij. Gekruid en wel!

broodje gezond

Vandaag opnieuw stralend mooi weer. Ik heb vanochtend diverse grote kamerplanten buiten gezet. Een stuk gezelliger!

kamerplanten buiten gezet

kamerplanten buiten gezet

De Voodoo-lelie bloeit ook zag ik net. Er staat er nog een naast, die zal vandaag of morgen ook wel open gaan. Ze schijnen behoorlijk te stinken in bloeitijd, maar ik ruik nog niks…

voodoo lelie in bloei

De plannen zijn om nog een pergola in het midden van de tuin te maken. Ik ga een Cobea (KLOKWINDE) zaaien, een eenjarige klimplant boordevol grote bloemen. In Oranjewoud had ik ze ook ieder jaar!

klokwinde

Nu gaan we eerst boodschappen halen. Niet mijn meest favoriete hobby!

Vandaag wonen we trouwens precies één jaar in Sneek!! ik heb even een kleine inzinking gehad, ik miste onze grote tuin heel erg. Maar hier in Sneek wordt de tuin nu steeds knusser. Ik heb er weinig werk aan, dat is ook wel fijn!

Geniet jij lekker van het mooie weer? Of is het jou veel te warm? Heb jij nog iets leuks gedaan?

8 gedachtes aan “WARME DAGEN

 1. Corrie

  Lieverd, je woont nu in een totaal andere omgeving en je tuin nu is prachtig,denk niet meer aan wat je had maar aan wat je nu hebt.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ja hoor Corrie, ik ben erg blij met wat ik heb. De tuin is nu al prachtig en gaat de komende maanden steeds mooier worden! Ik had even een kleine inzinking omdat ik de ruimte en de vrijheid miste. Nu heb ik veel mooiere planten! Liefs

 2. Ilse

  Prachtige tuin Margreet.
  Ik zou alleen die cursus schrijven weg doen…niet nodig!
  Ik lach me suf om je nieuwe “pyama” verhaaltje ?

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   ???ja mannen? Hij zegt (af en toe) wat zie je er hip uit! Nu heb ik iets gekocht bij Hippe Kip mode, vraagt hij of ik mijn pyjama nog aan heb, nou jaaaa zeg? Ik ga nog even door met cursus??heb nu de smaak weer te pakken. Je leert er zoveel van, maar lief dat je me een compliment geeft!Ik vind schrijven super moeilijk vooral de verhalen voor de cursus omdat je alles moet omschrijven. Op mijn blog zie je alles op de foto. Ik ben vreselijk lang bezig met huiswerk…

 3. Ilse

  Ach ja, dat had ik met huiswerk met mijn cursus Spaans ook…ik zat soms uren aan mijn huiswerk (zonder écht wat te leren, dat is nog het ergste ?) we komen er wel ?

 4. Ilse

  Ja Margreet, ik vond het heel erg leuk en een prachtige taal. Een gesprek voeren gaat nog moeilijk maar ik heb er zeker wat van opgestoken ? ? In Costa Rica spraken ze ook niet zo van dat héle rappe Spaans maar heel rustig en met veel verkleinwoordjes.
  Fijn weekend! ?

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ik ben het toen gaan leren omdat we naar Ecuador gingen, maar dat is inmiddels dus alweer precies 20 jaar geleden! Ik ken helaas slechts nog wat spaanse woordjes.jullie ook een fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.