Reisverhaaltjes.nl

WAT TE DOEN IN LUXOR

LUXOR

Regelmatig denk ik terug aan onze waanzinnig mooie rondreis door Egypte. We maakten deze rondreis met de reisorganisatie Djoser. Vanaf de eerste tot de laatste dag was het een rollercoaster van indrukken en avontuur, met vele hoogtepunten!

We stonden vroeg op en rolden s’ avonds bekaf in ons mandje. Moe van alle indrukken, de wandelingen, klimpartijen, het bezichtigen van musea, tempels, piramides en graven. Wat is er veel te zien in Egypte, en zo interessant allemaal! In Azië heb ik nog weleens na het zoveelste tempeltje of pagode zoiets van: laat maar, maar in Egypte kon ik er niet genoeg krijgen!

Één van onze hoogtepunten was ons verblijf van enkele dagen in Luxor! Het huidige Luxor was vroeger de hoofdstad van het Egyptische rijk. Het stikt er van de interessante tempels, musea en opgravingen! Tegenwoordig wonen er zo’n kleine 450.000 mensen in Luxor.

In de meeste hotels heb je uitzicht op de Nijl, wij ook! De kopfoto is gemaakt vanuit ons hotel. Uitzicht op de Luxortempel met de sfynxen, de Nijl, en aan de overkant de westbank, waar de meeste bezienswaardigheden bevinden. Tenminste de meest interessante! Dat betekende dat we diverse malen per motorbootje naar de overkant werden gebracht! Aan de achterkant was het uitzicht vanaf ons dakterras op Luxor wat minder mooi… Stoffige daken met satellietschotels en veel, héél veel rommel!

Luxor

Vandaag geef ik je de meest bijzondere bezienswaardigheden die je moet zien als je in Luxor bent. Het beste is daar een aantal dagen te blijven, want Luxor heeft veel highlights, maar er zijn ook nog andere leuke dingen te doen! Komen ze:

*Een luchtballonvaart maken! Zelf hebben wij dit niet gedaan, maar als we s’ morgens wakker werden, zagen we luchtballonnen boven de bergen. Voor ongeveer € 165,- kun je een ballonvaart maken van zo’n drie kwartier. Hiervoor moet je wel heel vroeg je bed uit, want het schijnt fantastisch te zijn om vanuit de luchtballon de zon op te zien komen!

*De Luxortempel, deze tempel is 242 meter lang en is daarmee een van de grootste tempels van Egypte. s’Avonds is deze tempel verlicht! De sfynxen lopen door naar Karnak!luxor tempel

Sfynxen van de Luxor tempel naar Karnak *Karnak is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld! Je kunt hier uren rondwandelen, er is zoveel te zien: van zuilen (134), tempels tot obelisken

Karnak, Luxor

Karnak, Luxor

De sfynxen, van de Luxor tempel lopen tot Karnak

Sfynx in Karnak, Luxor

*De Koningsvallei, de graven van de Farao’s! Zo op het eerste oog aan de buitenkant geen bijzondere plek, maar hier bevinden zich 63 graven. Met je ticket mag je drie graven van binnen bekijken. Het bekendste graf is natuurlijk die van Toetanchamon. Er mag binnen niet gefotografeerd worden, maar je weet niet wat je ziet. Prachtige kleurrijke muurschilderingen. Je kijkt je ogen uit! Rob maakte hier stiekem foto’s en werd door een bewaker betrapt…  Om problemen te voorkomen (foto’s verwijderen, boete per gemaakte foto en meegenomen worden naar een politiebureau) gaf hij de bewaker  €10,- Hiermee was ‘the case closed’ haha

Koningsvallei, Luxor

graf Koningsvallei

Zo zien de graven er van binnen uit:

graven in de Koningsvallei

*Niet ver hier vandaan is ook de Koninginnevallei, net zo bijzonder! Het meest bijzondere graf is natuurlijk die van Koningin Nefertiti!

*Dan heb je nog de graven van de nobelen, de beeldhouwers, schilders, tekenaars en de houtbewerkers in Deir el medina. Eigenlijk vond ik de muurschilderingen hier het mooist om te zien. Op de muren staan de afbeeldingen van het dagelijkse leven van deze mensen die hier woonden, die hier niet weg mochten en dus ook begraven zijn!

Aan de buitenkant weinig bijzonders te zien…

graven Deir el medina

*De dodentempel van Koningin Hatsjepsoet in Deir el Bahri. Het is een indrukwekkende tempel met terrassen. Zij regeerde 22 jaar over Egypte, als enige vrouw!

Dodentempel van Hatsjepsoet

Veel beelden hier van de godin Hathor en Osiris

Osiris

Osiris, Luxor

*De Habu tempel, de tempel van Ramses III. Het is een van de best bewaarde tempels van Egypte! De tempel is 150 meter lang en de muren zijn 18 meter hoog! Hier zie je meer dan 7000 vierkante meter versierde muurreliëfs. Je ziet hier ook nog veel kleur op de wand!

habu tempel

Habu tempel

Habu tempel

habu tempel

*De Colossen van Memnon. Beelden van 18 meter hoog. Ze stellen Amenhotep III voor. De beelden zijn aardig beschadigd door aardbevingen.

Colossen van Memnon

*Luxor museum, in dit museum zijn verschillende mummies te zien. Onder andere die van Ramses I

*Het mummificatiemuseum. Hier leer je alles over de kunst van het mummificeren en je wordt meegenomen langs het proces van balsemen en conserveren!

*Een bezoekje aan een Al Basta fabriek. Al basta is een zeer harde steensoort. Het lijkt op marmer. Hier worden onder andere beeldjes en vazen machinaal en met de hand gemaakt. Uiteraard kun je er beeldjes kopen. Leuk om te zien!

Al Basta fabriek

al basta fabriek, souveniers

Dit waren de belangrijkste bezienswaardigheden van Luxor, maar er is nog veel meer te zien of te doen:

* Een ritje maken in een kaleche, de Egyptische paardenkoets!

een kaleche, de Egyptische paardenkoets in Luxor

* Een fiets huren. Dit was echt superleuk! Fietsen over smalle buitenweggetjes langs kleine dorpjes en iedereen die je onderweg tegenkwam zwaaide of riep naar ons!

fietsen in Luxor

fietsen in Luxor

*Een ritje maken op een kameel (een uur) Het was mijn eerste kamelentocht ooit en ik hield me het eerste kwartier angstvallig vast…. Je zit best hoog op een kameel en dan praat ik nog niet hoe je erop en er weer vanaf komt haha

kamelentocht Luxor

*Een boottocht over de Nijl. Op een drijvende flat (cruiseschip), maar veel leuker is op een felucca (Egyptische zeiboot)

op een felucca

Genieten van de prachtige natuur op de oevers van de Nijl

de oevers van de Nijl, Egypte

*Heerlijk wandelen over de boulevard Corniche en genieten van het uitzicht op de Nijl! In Luxor stikt het van de gezellige restaurantjes en sfeervolle cafeetjes! Misschien wil je eens een waterpijp uitproberen, of een potje blackgammon spelen in een gezellig koffiehuisje. Ken je het spel niet? De vriendelijke Egyptenaren leggen je het met plezier uit!

*Ook heel leuk is om een Egyptische nachtclub te bezoeken. Zo’n avond start met een diner. Na het eten is er  (oosterse) muziek & dans en er treedt een buikdanseres op!

buikdanseres Luxor

feestavond Luxor

*Tenslotte: slenteren door de nauwe steegjes in de souk (markt) Het is er druk en hier komen met name de locals hun boodschappen doen. Van potten en pannen tot bloemen van glas,  traditionele kleding, groente en fruit! Altijd leuk om te zien!

souk in Luxor

souk in Luxor

Je ziet het: in Luxor hoef je je niet te vervelen!

Vanuit Nederland vlieg je niet rechtstreeks naar Luxor, je moet dan een overstap maken in Caïro. Vanaf Sharm el Sheik kun je wel rechtstreeks een vliegtuig pakken naar Luxor en vanaf Hurghada worden excursies (1 dag of meerdere dagen) aangeboden naar Luxor. Dan zit je wel vijf uur in de bus om in Luxor te komen, maar daar krijg je geen spijt van!

Ben jij weleens in Egypte geweest? Was je ook in Luxor? Wat vond je ervan?

Wil je meer lezen over het prachtige Egypte, ga dan naar LANDEN en zie mijn andere verhalen over Egypte!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.