Reisverhaaltjes.nl

WEER AAN HET WERK

ik een jaar of 6 op een versierde wagen ben ik de was aan het doen

Eind jaren 60 is deze foto gemaakt. Tijdens de optocht versierde wagens in Stavoren !

Dat is al heel wat jaartjes geleden, maar ik kan het me nog goed herinneren.

Ik stond samen met een vriendinnetje op de versierde wagen. Ik baalde flink, want wij demonstreerden hier de moderne tijd en hoe het er vroeger aan toe ging.

Mijn vriendin stond naast een wasmachine uit de jaren 60. Zij hoefde niks te doen, slechts naast de machine te staan en ik, ik stond voorover gebukt en doeken uit te wringen. Voor mijn gevoel urenlang en zwaar werk. Ja zo ging het er vroeger aan toe !

Wat hadden de vrouwen het vroeger zwaar met hun was. Dat kun je je nu niet meer voorstellen toch ?

Als jongste van het gezin ben ik aardig verwend en hoefde in mijn jeugdjaren thuis nooit wat te doen. Zoals je in mijn vorige verhaal hebt kunnen lezen, was ik ook weinig thuis. Naar school en sporten en vanaf mijn 15e kwam daar een baantje in de supermarkt bij. In mijn puberjaren was mijn slaapkamer dan ook een grote zwijnenstal, in mijn moeders ogen dan. Ik vond het gewoon een hele gezellige kamer, met okee; wat veel spulletjes !

Soms liet ik mijn twee goudvissen in het lavet ( ouderwetse grote wasbak in de douche) zwemmen. Wie kent het lavet nog ?

Dit deed ik dan al heel vroeg op de zaterdagochtend, mijn broers sliepen nog. Ik vond het zielig, twee visjes in zo’n kleine kom. Vandaar dat ik het lavet helemaal vulde en de visjes er in los liet. Zo konden ze fijn de hele dag rond zwemmen. Ik smeerde hem na het ontbijt en liet me de hele dag niet meer zien. Dat de rest van het gezin de hele dag geen gebruik van de badkamer kon maken, daar dacht ik niet aan…

Toen ik rond mijn 21ste ging samenwonen had ik dan ook weinig verstand van het huishouden, ik moest alles nog leren. Veel meer dan een ei of een pannenkoek bakken kon ik niet en wie had ooit kunnen denken dat ik decennia later in de thuiszorg zou werken als hulp in de huishouding ! En dat mijn cliënten ook nog eens zeer tevreden over mij zouden zijn !

Nu schreef ik een tijdje terug al, dat ik geen werk heb en druk bezig ben met solliciteren. Ruim 2 jaar geleden werkte ik bij de thuiszorg in Heerenveen. Helaas na drie contracten kreeg ik ontslag, want meer contracten mochten er niet gegeven worden. Ik ben toen vrijwilligerswerk gaan doen, oa bij het Vluchtelingenwerk.

Nu ik verhuisd ben naar Sneek, solliciteerde ik verder in deze omgeving. Als 50 plusser is het erg moeilijk om weer aan de slag te komen, daar ben ik de afgelopen jaren wel achter gekomen. En om nu nog nachtdiensten te gaan draaien als productiemedewerkster zag ik niet meer zitten… Misschien de thuiszorg dan ? Ik vond het altijd zo leuk werk !

Een week of 2 geleden stuurde ik een open sollicitatie naar de thuiszorg hier in Sneek en ik werd uitgenodigd voor een gesprek en …ik ben aangenomen !!

22 augustus begin ik en ik heb er zin in !

Ik vind het erg leuk om oude-en of zieke mensen te ondersteunen  in de huishouding. Het is ontzettend dankbaar werk !

De mensen zijn altijd blij als hun ‘hulpie’ er weer is en waar word je tegenwoordig nog zo hartelijk door je baas ontvangen. Een baas die meestal zelf de deur open doet, je meteen vraagt of je koffie wilt en vraagt hoe je week was !

Ik heb dit werk totaal 6 jaar gedaan en er ontstaat meestal een hele fijne band met zo’n cliënt. Je komt er natuurlijk om het huishouden of boodschappen te doen, maar vaak ben je ook een manusje van alles.

Het werk heeft vele voordelen :

Zo kan ik op de fiets naar mijn werk, dus wat meer beweging…Het huishouden doen houdt me ook fitter, dus kan het niet anders dat ik ga afvallen…

Het is altijd maar een paar uurtjes in de ochtend of in de middag, dus alle tijd om je eigen huishouden ook draaiende te houden. Voor de hond is het ook prettig dat hij niet de hele dag alleen is.

Ik rook stukken minder, want naar mijn werk neem ik mijn sigaretten niet mee..

Ik ben weer onder de mensen ! Nou verveelde ik me niet, want ik heb hobby’s zat, maar ik praat de laatste tijd bijna alleen tegen de hond of de katten.

Naar verschillende cliënten fietsen betekent ook dat ik Sneek beter leer kennen !

Na vrijwilligerswerk is het natuurlijk ook fijn dat ik weer betaald werk ga doen !

Wanneer je werkt, waardeer je je vrije tijd ook weer meer. Voor mij was het elke dag weekend !

Je wordt weer gewaardeerd en ik vind het erg fijn om mensen te helpen !

En zo zijn er nog wel meer voordelen te noemen.

Dat ik in september twee weken op vakantie ga, vond men jammer, maar verder geen probleem gelukkig.

Dit is dus voorlopig mijn laatste vrije week thuis ! Ik ga zeker door met het bloggen, want ik wil jullie straks nog alles over onze reis naar India vertellen !

Heb jij weleens lang zonder werk gezeten ? Hoe vond je dat ?

 

 

 

6 gedachtes aan “WEER AAN HET WERK

  1. marry korenhof

    Margreet, ik kwam jouw mail weer tegen, wat leuk en ook fijn voor je dat je werk hebt in de thuiszorg, 40 jaar gedaan, nu met pensioen, maar veel vrijwilligers werk, groeten aan Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.