Reisverhaaltjes.nl

WINDPALEIS

windpaleis jaipur

DAG 12 RONDREIS RAJASTHAN

We waren inmiddels in Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, beland. Aan onze reis kwam helaas bijna een einde. Maar hier in Jaipur zagen we nog enkele prachtige gebouwen.

Al vroeg zaten we aan een heerlijk ontbijtje. Er lagen zelfs plakjes kaas ! Nog niet eerder gezien tijdens deze reis. Rond 8 uur vertrokken we, eerst naar het Hawa Mahal ( windpaleis ) Dit gebouw wordt zo genoemd, omdat de wind er doorheen blaast !

Het is een heel bijzonder gebouw en eigenlijk niet zo zeer een paleis te noemen. Eerder een soort gevel met 953 ramen, balkons en nissen verspreid over vijf verdiepingen !

windpaleis ramen en nissen en balkons

Aan de achterkant bevinden zich geen kamers, maar slechts een brede gang !

Het straatbeeld, met uitzicht op het windpaleis :

windpaleis vanaf de straat gezien

Dit bouwwerk uit 1799 bestaat uit rode en roze zandsteen. Het gebouw had maar één doel, namelijk om de haremvrouwen van de Maharadja van Rajasthan, de mogelijkheid te bieden om de jaarlijkse parade te zien, zonder dat zijzelf vanaf de straat gezien konden worden !

Voor het windpaleis zaten twee artiesten muziek te spelen

twee artiesten speelden muziek

Het geluid van deze soort fluit, bezorgd mij altijd kippenvel. Een heel apart geluid. In Sri Lanka zie je dit instrument ook veel !

Nadat we de voorkant uitvoerig hadden bekeken, staken we de drukke straat over. Altijd moeilijk in Azië, want het verkeer blijft maar komen…

Aan de achterkant is de ingang.

achterkant windpaleis

windpaleis bij de ingang, mooie muurschilderingen

muurschilderingen oa. olifant

veriering boedha

Je ziet hier hakenkruizen en die zie je veel in India. Wij denken dan meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Maar het is eigenlijk een heel oud symbool dat ‘swastika’ heet. ( betekent : vrede ) Het is het heiligste teken uit het hindoeïsme en wordt ook gebruikt bij boeddhisme !

Bij de ingang kregen we een Tikka op ons voorhoofd. Deze rode stip staat (hier) symbool als bescherming !

krijg hier een tikka op het voorhoofd

Even later hebben we deze Tikka er snel met een doekje afgeveegd, want de rode vloeistof  droop bijna in onze ogen. Je kunt Tikka’s ook gewoon als sticker(tje) in de winkel kopen.

Aan weerskanten zaten deze twee muzikanten

muzikant trommels

muzikant fluit

Dan kom je uit op een pleintje met in het midden een grote fontein. Dat pleintje wordt netjes schoongemaakt door deze dame ! Zo veegt men in India !

vrouw aan het vegen

vrouw aan het vegen

Via trappen kun je dan naar boven en loop je door de gangen van het windpaleis. Zo krijg je een beeld, hoe het uitzicht voor de haremvrouwen eruit zag

aan de achterkant van het windpaleis, de gang met de ramen

Uitzicht op de straat :

uitzicht op de straat vanuit het windpaleis

Na dit bezoek aan dit bijzondere gebouw, bracht de bus ons in drie kwartier naar het zeer bekende Amber fort, ook in Jaipur. Dit hooggelegen fort wordt door veel toeristen bezocht. Veel toeristen laten zich op de rug van een olifant naar boven brengen… Gelukkig hebben de Nederlandse reisorganisaties alle olifant-onvriendelijke uitstapjes uit hun reisaanbod gehaald ! Wij lieten ons per jeep naar boven brengen…

Ik maakte me daar vreselijk kwaad toen ik de olifanten zag, met de toeristen op hun rug. Ik wilde de toeristen er wel afslaan, bij wijze van spreken, of in ieder geval met ze in discussie gaan…

In mijn volgende reisverhaal, zal ik je alles daarover vertellen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.